FOTO Cel mai spectaculos loc de pe litoralul României este o îmbinare abruptă dintre uscat şi apă
0Frumuseţea Dobrogei este reliefată într-un loc surprinzător, unde înălţimea uscatului îţi oferă priveliştea celei mai mari întinderi de ape lacustre din România. Cunoscătorii spun că acesta este cel mai spectaculos loc de pe litoralul românesc al Mării Negre.
Acest peisaj rarisim al Dobrogei este în zona Capului Doloşman, un promontoriu care iese în Lacul Razim-Sinoe, cea mai mare lagună din România, ce a făcut cândva parte din Marea Neagră.
Cel mai spectaculos loc de pe litoralul nostru – cum îl denumesc cunoscătorii şi iubitorii zonei - se află pe teritoriul comunei Jurilovca, unde se întâlneşte limanul Razim cu podişul Babadagului.
Jurilovca este situată în nordul lacului Goloviţa, la circa 5-6 km vest de Capul Doloşman. Aici, dealurile estice ale Podişului Babadag coboară în trepte spre lacurile Razim şi Goloviţa, formând promontorii de unde priveliştea este cuprinzătoare şi încântătoare.
Aria naturală se află în Delta Dunării, în sudul braţului Sfântu Gheorghe, fiind inclusă în parcul naţional Delta Dunării.
Geologii spun că promontoriul Capul Doloşman este aparte. Limanele din zonă, care formează complexul lagunar Razim-Sinoe, sunt structuri naturale nou formate, constituite după ultima glaciaţiune prin acumularea aluviunilor aduse de către măreţul Danubiu.
Dar Capul Doloşman este alcătuit dintr-un calcar străvechi, stratificat pe orizontală, datând din Miocen (epocă ce a debutat acum 23 milioane de ani şi a luat sfârşit în urmă cu aproximativ 5 milioane de ani). Straturile de la bază sunt şi mai vechi, datează din Jurasic.
Zona este declarată rezervaţie naturală, întinsă pe o suprafaţă de 125 hectare, în care sălăşluiesc lăstunul de stâncă, drepneaua neagră (una dintre cele mai rapide păsări), ciocârlia de Bărăgan, pietrarul negru. Tot aici cresc o serie de plante rare precum centaurea şi garofiţa (Dianthus pseudarmeria).
Jurilovca este compusă din satele Jurilovca, Vişina şi Sălcioara, unde există situri arheologice.
În apropierea rezervaţiei naturale Capul Doloşman se află şi vestigiile cetăţii antice Argamum (Orgame, Orgamum), ce se întind pe o suprafaţă de peste două hectare. Acestea sunt rămăşiţe ale unor ziduri de apărare, ale drumurilor incintei şi ale unor bazilici paleocreştine. Legenda spune că aici ar fi poposit argonauţii în căutarea Lânii de Aur - de unde şi numele de Argamum.
Pe aceeaşi temă:
FOTO VIDEO Aşezarea pitorească din nordul Dobrogei unde natura şi-a revărsat darurile