FOTO Casele tradiţionale din Letea, atracţie în Delta Dunării. Au reguli unice de construcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casă din Letea Sursa Facebook Letea în UNESCO
Casă din Letea Sursa Facebook Letea în UNESCO

Cea mai frumoasă rezervaţie naturală a Europei, Delta Dunării, este un teritoriu pe cât de fascinant, pe atât de greu de stăpânit.

Traiul într-un tărâm al apelor, pe insule şi limbi de pământ înconjurate de canale greu navigabile, este doar pentru cei puternici, care se împacă firesc cu izolarea. Departe de spitale, magazine, farmacii şi alte facilităţi ale civilizaţiei, oamenii deltei supravieţuiesc în stilul lor, rustic, fără apă curentă şi canalizare, cu wc în fundul curţii, fără reţele stradale de iluminat, într-un întuneric greu, ca de smoală, pe timpul nopţii.

Pitorescul locului, tabloul luxuriant al naturii, vegetaţia, fauna şi flora, bucătăria deltaică în care peştele este felul principal de mâncare, precum şi casele ridicate de localnici, atrag turiştii în Delta Dunării pentru vizite scurte, excursii şi vacanţe. Toţi admiră peisajul, visează la o astfel de gospodărie bucolică, preferând să îşi închipuie, de la distanţă, cum e să trăieşti astfel. 

GALERIE FOTO

Letea este socotită cea mai frumoasă aşezare din Delta Dunării. Aşezat între canalele Satul face parte din comuna C.A.Rosetti, laolaltă cu satele C.A.Rosetti, Cardon, Periprava, Sfiştofca. Comuna C.A. Rosetti este una dintre cele mai izolate aşezări umane din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, fiind situată în Delta maritimă, la distanţă de 103 kilometri faţă de Tulcea şi la 18 kilometri faţă de Sulina.

Localitatea C.A.Rosetti a fost prima aşezare permanentă din Delta Dunării, fiind cunoscută la început sub numele de Satul Nou, fiind populată în mare măsură de păstori moldoveni. Stăpânirea rusă de după anul 1826 i-a shimbat numele în Satanov, iar denumirea actuală a primit-o după preluarea Deltei de către statul roman. Aici trăieşte o herghelie de cai sălbatici în apropierea localităţii, despre care edilii spun că poate deveni un important punct de atracţie dacă vor fi ocrotiţi într-un spaţiu adecvat.

Satul Letea este la 4 kilometri de reşedinţa de comună, pe grindul Letea de pe braţul Chilia. Are 404 locuitori şi 155 de gospodării. Satul de pescari se află la 23 km nord-vest de oraşul Sulina, satul fiind legat de oraşul Sulina printr-un drum rutier pietruit. Accesul naval se poate face până la Periprava, urmând apoi acces terestru prin comuna C.A. Rosetti pe drumul comunal DC3 - DC4. 

Sursa Facebook Letea în UNESCO

Case din Letea Tulcea Delta Dunării Sursa Facebook Letea în Unesco

Letea este înconjurată de mici suprafeţe agricole, cultivate mai ales cu viţă de vie şi porumb. Pe grindul Letea este rezervaţia naturală-pădurea-monument Letea, asemănătoare unei păduri tropicale , cu stejari argintii amestecaţi cu liane, ulmi, plopi ce alcătuiesc o rezervaţie naturală păzită, în care trăiesc şoimi, bufniţe, raţe sălbatice precum şi vulturi cu coada albă, râşi, şerpi. Pădurea Letea se întinde pe o suprafaţă de circa 2.285 hectare, este înconjurată de dune de nisip unde se pot găsi: ţestoase, şopârle şi circa 1800 de specii de insecte.

Aici, pe sol nisipos, cresc în mod neobişnuit specii de arbori care în mod normal nu apaţin acestui ecosistem: frasinul pufos (raritate botanică), stejarul brumăriu (care atinge 25 metri), ulmul, aninul, garniţa, frasinul de luncă, frasinul de baltă, plopul alb şi plopul negru, tei albi etc. Deşi clima nu e mediteraneană, în pădurea Letea găsim plante căţărătoare sub forma lianelor, iar între arbuşti se evidenţiază păducelul, lemnul câinesc, salba moale, cornul, sângerul, călinul. Ca nişte frânghii care se înfăşoară pe crengi şi tulpini, împânzind întreaga pădure, se dezvoltă viţa sălbatică, periploca, hameiul, curpenul. Primăvara, pădurea arată ca un covor imaculat ţesut din mărgăritărele. 

Sursa Facebook Letea în UNESCO

Case din Letea Tulcea Delta Dunării Sursa Facebook Letea în Unesco

Iubitorii Letei recomandă vizitarea Deltei toamna, când vremea este tocmai bună pentru plimbări, iar păsările întunecă cerul când se decid să plece spre ţările calde. Aici puteţi admira casele tradiţionale din Delta Dunării, construite din ciamur, chirpici şi paiantă - materialele tradiţionale recomandate inclusiv în Regulamentul Cadru de Urbanism pentru Delta Dunării. Acelaşi regulament prevede culorile acceptate la construcţia de case: albastru, verde şi gri. „Sunt interzise faţadele din lemn, balustradele din inox, sau balustrii din beton sau piatră. Dar în afară de Letea, noi am văzut astfel de construcţii în toată Delta, din păcate“, spun activiştii.

Letea este considerat un muzeu viu al tradiţiilor deltaice, astfel că fani săi, care au creat pagina de Facebook Letea în UNESCO, militează pentru includerea meşteşugului realizării acoperişurilor din stuf în patrimoniul imaterial UNESCO. „Pentru zilele călduroase de vară, vă recomandăm o casă tradiţională deltaică, acoperită cu stuf şi foarte răcoroasă“, spun aceştia. 

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Imagini de vis din Delta Dunării. Cum se reinventează un sat pitoresc aşezat în nordul Dobrogei

FOTO Locuri minunate din jurul Deltei Dunării, care trebuie neapărat explorate

VIDEO Dobrogea mirifică, imortalizată de un fotograf împătimit. „N-ai cum să uiţi aşa ceva, n-ai cum!“

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite