Chiujdea Stănescu, ultimul cizmar de kilometrul zero al oraşului Tulcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cizmarul încă are activitate
Cizmarul încă are activitate

Oamenii s-au întors la ceea ce era pe vremuri: încălţămintea reparată. Banii sunt din ce în ce mai puţini, iar tulcenii nu-şi mai pot permite să cumpere încălţări noi. Preţurile pentru o pereche de cizme sau ghete sar de 60 de lei, aşa că recondiţionarea botinelor vechi rămâne singura soluţie pentru a mai trece o iarnă.

Chiujdea Stănescu, ultimul cizmar al vremurilor
Chiujdea  Stănescu practică o meserie veche, pe vremuri destul de rentabilă: recondiţionează încălţăminte.  În Tulcea se poate spune că a rămas ultimul cizmar, denumire uzuală, care are punctul de lucru la kilometrul zero al oraşului Tulcea. În vremuri din ce în ce mai grele, tulcenii şi-au amintit de flecuri, pingele, branţuri şi cuie în talpă, în sensul strict al expresiei.
„Oamenii nu mai au bani ca să-şi cumpere încălţăminte nouă. Unii îşi aduc aminte de încălţări pe care vroiau să le arunce cu ceva vreme înainte şi vin cu ele la reparat. Le mai poartă o iarnă. Mai ales în perioada de toamnă-iarnă, toată lumea îşi pune la punct încălţămintea groasă“, spune Chiujdea Stănescu.
E mai ieftin să repari
Oamenii se uită atent în portofel, fac „recensământul“ încălţărilor vechi şi defecte şi constată că este mai ieftin să le repare decât să-şi cumpere altele noi. Calculul sumar al cheltuielilor pentru sezonul rece revigorează afacerea cizmarului.
„Nu trebuie să ne fie ruşine cu faptul că venim să ne reparăm încălţămintea pentru că astea sunt vremurile. Nu ai bani de altele noi, le repari pe cele vechi. Şi apoi încălţămintea de pevremuri nu se compară cu asta de acum care e şi scumpă şi proastă. Pe vremuri, încălţările erau trainice. Te ţineau câteva ierni bune“, spune Ion Mergeani, 64 ani, din Tulcea.
Citiţi mai multre amănunte în Adevărul de Seară!

Tulcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite