Cea mai mare tragedie navală: nava Mogoşoaia, cimitir pentru 207 suflete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Accidentul s-a petrecut în urmă cu 24 de ani: la data de 10 septembrie 1989, aproape de Grindu, 207 persoane au pierit în apele Dunării. Nava de pasageri Mogoşoaia s-a ciocnit de un convoi de barje iar victimele, aproape toate din Grindu, au umplut un cimitir întreg.

Nava a plecat din Galaţi supraîncărcată, mult peste capacitatea de 160 de locuri, pe o ceaţă deasă. Până la Grindu erau doar câţiva kilometri iar toţi călătorii erau de acolo, munceau în Galaţi. Ghinionul lor a fost faptul că, cu o zi înainte, echipajul de pe împingătorul „Peter Kranicev”, care ducea şase barje în amonte spre Ruse, sărbătorise din greu ziua naţională a Bulgariei şi nu au mai respectat regulile de navigaţie. Au intrat în plin în Mogoşoaia şi în căteva secunde nava plină cu oameni a ajuns pe fundul Dunării. Doar 17 au scăpat, printre care şi un copil.

„Datorită vizibilităţii reduse, până la ora 8.05 nu s-a putut pleca. La 8.06, vizibilitatea s-a îmbunătăţit, amebele maluri putând fi zărite cu ochiul liber, ceea ce a permis plecarea navei în cursă”,  a povestit Maximilian Popescu, comandant instructor la Navrom în ziua producerii accidentului, pentru Adevărul.

Cursa a fost mult prea scurtă. După doar doi kilometri, ceaţa s-a îngroşat, vizibilitatea s-a redus sub 200 de metri, iar în faţa navei Mogoşoaia a apărut, parcă de nicărieri, impingătorul bulgăresc „Peter Karamincev”.

Impactul a fost inevitabil: până să se dezmeticească pasagerii şi echipajul, în doar câteva secunde, vasul românesc s-a scufundat.

Mai citiţi şi:

Se împlinesc 17 ani de la tragedia navală în care au murit 45 de marinari

Cele mai grave accidente navale petrecute în Delta Dunării în 2011. Un singur barcagiu trimis în judecată
 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite