Au ajuns din gre╚Öeal─â ├«n autobuzul mor╚Ťii

0
0

Ieri diminea┼ú─â ├«n jurul orelor 6.30, un autobuz plin cu muncitoare s-a r─âsturnat ├«n zona fabricii Gelco din zona de est a ora┼čului

Au ajuns din gre┼čeal─â ├«n autobuzul mor┼úii
Valentina Dr─âniceanu (44 de ani) ┼či Florica Constantinescu (45 de ani) au urcat ├«n alt autobuz pentru a ajunge la munc─â. Cele dou─â sunt angajate ale firmei Italfin, care are sediul ├«n aceea┼či zon─â cu Gelco. Practic cele dou─â firme sunt desp─âr┼úite numai de un singur gard.

Două dintre victimele accidentului de la Tulcea au fost aduse la Constanţa

Firma Italfin, unde lucrau de ani buni de zile cele dou─â femei care au decedat ├«n accident, pune la dispozi┼úia angaja┼úilor mijloace de transport pentru a ajunge la fabric─â. Cum au ajuns angajatele Italfin ├«n autocarul Gelco? Greu de spus. Este posibil s─â fi fost doar o gre┼čeal─â. Fatal─â pentru cele dou─â femei.

ÔÇ×Este posibil s─â se fi gr─âbit ┼či s─â fi urcat ├«n autobuzul lor, care a venit primul. Ploua afar─â ┼či era rece, poate au vrut s─â ajung─â mai repede. Aceste autobuze vin unul dup─â altul. Este posibil ┼či s─â le fi confundat. Nu am de unde s─â ┼čtiu. Noi avem autobuze pe care le punem la dispozi┼úia angaja┼úilor. Dar ┼čti┼úi cum e, avem doar un gard care ne desparte.┬á S-au g├óndit c─â tot acolo ajung. ┼×i uite ce s-a ├«nt├ómplatÔÇť, spune Marcela Mogleanu, ┼čef sec┼úie la Italfin. Valentina lucra la ei de ┼čapte ani, iar Florica de patru ani.

Este vorba tot despre o firm─â de confec┼úii, care cu alt specific dec├ót Gelco. Este o c─âlc─âtorie, care se ocup─â ┼či de ambalat textile.

A trebuit s─â moar─â oameni ca s─â se preocupe cineva ┼či de siguran┼úa celor din zona de est!


Marcela Mogleanu spune c─â este tragic c─â a┼ča ceva s-a ├«nt├ómplat, dar c─â situa┼úia ├«n care s-a ajuns este cauzat─â de posibilit─â┼úile limitate de transport pe care le au.

ÔÇ×A trebuit s─â moar─â oameni ca se se preocupe cineva de starea drumurilor de aici ┼či de siguran┼úa miilor de oameni care lucreaz─â ├«n zona de est a municipiului. Noi avem 70 de angaja┼úi, mai este Gelco, are vreo 400 de angaja┼úi, mai este Campofrio, unde sunt aproape 1.000 de angaja┼úi. ├Än total suntem peste 30 de firme. Diminea┼ú─â la noi este un trafic infernal. ┼×i circul─âm cu to┼úii pe digul acesta de p─âm├ónt. Ni se arunc─â ├«n fa┼ú─â c─â avem un drum lateral pe care ar trebui s─â circul─âm. ├Än primul r├ónd acest drum are piatr─â de o lun─â de zile, nu de jum─âtate de an, cum am auzit. ┼×i este drumul folosit de firmele de construc┼úii pentru ma┼činile de mare tonaj. Dac─â plou─â afar─â nu se mai poate trece pe acolo. Este ├«ngrozitor ce s-a ├«nt├ómplat, dar poate acum cuiva ├«i va p─âsa ┼či de siguran┼úa noastr─â, a celor care lucr─âm aiciÔÇť, spune Marcela Mogleanu.

UPDATE
ITM Tulcea: Accidentul s-a produs din cauz─â c─â digul pe care era autobuzul a cedat

Autobuzul s-a r─âsturnat dup─â ce digul pe care circula s-a surpat, potrivit declara┼úiilor ┼čefului Inspectoratului Teritorial de Munc─â (ITM) Tulcea, Izet Ali. Accidentul poate fi ├«ncadrat la categoria "accidentelor de munc─â, colective, de traseu", ├«ntruc├ót pasagerii mergeau spre locul de munc─â.

Ma┼čina apar┼úine firmei Marcel Prestcom din Tulcea ┼či transporta spre locul de munc─â salaria┼úi din jude┼ú ai fabricii Textile Gel & Co Rom SA Tulcea, pe care ├«i lua din puncte fixe.

UPDATE Procuror: În autobuz se aflau 76 de persoane

Un num─âr de 76 de persoane erau ├«n autobuzul care s-a r─âsturnat de pe un dig din Tulcea, iar ├«n urma accidentului au decedat patru persoane ┼či 72 au ajuns la spital, unele dintre ele neav├ónd nevoie de internare, a declarat, joi, purt─âtorul de cuv├ónt al Parchetului Judec─âtoriei Tulcea Dan Stepanencu.

UPDATE: Patru r─âni┼úi ├«n accidentul de la Tulcea au fost adu┼či la Bucure┼čti. Ace┼čtia vor fi du┼či la spitalele Floreasca, Bagdasar-Arseni ┼či Universitar de Urgen┼ú─â, potrivit coordonatorului SMURD Bucure┼čti, Bogdan Opri┼úa. Elicopterul care i-a adus pe r─âni┼úi, trei femei ┼či un b─ârbat, a aterizat, ├«n jurul orei 14.15, pe Stadionul Dinamo din Capital─â.

Una dintre victime este ├«n com─â. Femeia gravid─â care a fost ┼či ea transportat─â ├«n Capital─â are o fractur─â de bazin.

UPDATE Numai dou─â persoane dintre cele decedate erau angajate ale firmei Gelco. Celelalte dou─â erau angajate ale unei firme al─âturate, Italfin (o c─âlc─âtorie din zon─â). Cele dou─â au urcat ├«n autobuzul acesta, ├«ntruc├ót aveau aceea┼či destina┼úie.

Chira┼úa Naciadis, director al Gelco, spune c─â ┼čoferul nu era angajat al firmei lor, ci este unul dintre cei care au contract cu ei pentru transportul celor circa 300 de angaja┼úi care lucreaz─â ├«n punctul de lucru de la Tulcea. Razem Nicolae este proprietar de autobuz, ┼či are un contract de prest─âri servicii cu firma Marcel Prest, iar aceast─â firm─â este cea care colaboreaz─â cu Gelco.

ÔÇ×Avem contract cu acest ┼čofer, practic, din luna aprilie 2010.┬á Noi avem ┼čase autobuze, dintre care trei pe municipiu ┼či trei pe jude┼ú. Autobuzul implicat ├«n accident aducea oamenii din municipiu. ├Än 17 ani de c├ónd sunt eu la Tulcea nu am mai avut nici m─âcar un accident minor. Dumnezeu s─â-i odihneasc─â pe cei care au decedatÔÇť, spune Chira┼úa Naciadis.

La ora actual─â conducerea firmei ├«ncearc─â s─â contacteze familiile victimelor pentru a le acorda un sprijin. Este vorba despre bani ÔÇô trei salarii pentru fiecare familie ┼či despre ajutoare pentru ├«nmorm├óntare.

├Än ceea ce prive┼čte traseul ales, aceasta spune c─â nimeni nu le-a comunicat ├«n scris c─â vor trebui s─â aleag─â alt traseu dec├ót cel pe care ├«l folosesc to┼úi salaria┼úii: ÔÇ×Noi am solicitat un drum lateral, dar nu am primit dec├ót un r─âspuns verbal. Nimic ├«n scris. Noi to┼úi folosim acest drum, pe dig. ┼×tim despre o alt─â variant─â, dar aceea este pentru ma┼čini de mare tonaj, a┼ča c─â ni s-a ├«nt├ómplat s─â ne r─âm├ón─â colegii bloca┼úi pe drumÔÇť, a declarat Chira┼úa Naciadis.

UPDATE
Cele mai grav r─ânite au fost transportate la Bucure┼čti

Cele dou─â femei din Tulcea vor fi transportate la Floreasca, respectiv la Spitalul Universitar din Bucure┼čti. Aneta Calup─â (53 de ani) este victima care se afl─â ├«n cea mai grav─â stare. Cea de-a doua victim─â, Ionela C─âlin (30 de ani) era ├«ns─ârcinat─â. La momentul ├«n care a fost urcat─â ├«n elicopter fata era con┼čtient─â.ÔÇ×Doamna de 53 de ani ┼úipa ├«n continuu c├ónd am ajuns noi la fa┼úa locului. I se prinsese capul ├«ntre fiarele contorsionate. A fost ├«ngrozitor. Mai mult, peste victime curgea acid de la bateriile autovechiulului. Pompierii de la descarcerare au intervenit prompt, ┼či le-au acoperit fe┼úeleÔÇť, spune dr. Radu Nicolae Sicinschi, unul dintre medicii care au ajuns la fa┼úa locului.Despre cazul Anetei Calup─â poveste┼čte ┼či Gheorghe Chiosa, so┼úul uneia dintre victime: ÔÇ×Vorbeam la telefon cu so┼úia mea (Niculina Beiu) chiar ├«n momentul producerii accidentului. A v─âzut c─â autobuzul a ├«nceput s─â se ├«ncline ┼či mi-a spus repede s─â sun la 112. S-a ├«ntrerupt brusc. Femeia a avut zile, a ie┼čit singur─â din autobuzul r─âsturnat. Am sunat la 112 ┼či am fugit spre locul accidentului. Era ├«ngrozitor. Toat─â lumea ┼úipa, era n─âmol, s├ónge, fiare peste tot. Nevasta mi-a povestit c─â a v─âzut-o pe tanti Aneta cu capul aproape zdrobit. Este ┼či acum ├«n stare de ┼čocÔÇť, mai spune so┼úul victimei.

image
image

REPORTAJ Medicii din Tulcea: ÔÇ×Suntem dep─â┼čiti de situa┼úie. Aparatura este veche ┼či s-a ├«ncinsÔÇŁ

UPDATE Num─ârul victimelor a ajuns la 75.

Conform declara┼úiei asistentei ┼čef de la Unitatea de Urgen┼úe a Spitalului Tulcea, Elena Amgea, num─ârul oficial al victimelor accidentului care au ajuns la triere este de 75. De aici rezult─â c─â autobuzul ce avea o capacitate de 50 de locuri era ├«nc─ârcat mult peste sarcina legal─â.

UPDATE Trei dintre cele patru femei care au decedat ├«n accident se numesc Alexandrina Munteanu (47 de ani), Ani┼čoara Filip (41 de ani), Valentina Dr─âniceanu (45 de ani) ┼či Florica Constantinescu (44 de ani).

UPDATE Autoritatea Rutieră Tulcea spune că autobuzul avea toate autorizaţiile necesare inclusiv traseul pe digul pe care s-a petrecut accidentul.

ÔÇ×Autobuzul cu num─ârul TL-06-NIC avea toate avizele ┼či autoriza┼úiile necesare pentru a circula inclusive pe traseul respective, pe digul din zona ├«n care s-a petrecut accidental, avea licen┼ú─â aprobat─â pe traseul acelaÔÇť a declarat Dan Munteanu, directorul ARR Tulcea.

UPDATE Elicopterele trimise pentru a veni ├«n ajutorul r─âni┼úilor vor transporta c─âtre Bucure┼čti o persoan─â care este intubat─â, o femeie ├«ns─ârcinat─â care are dureri abdominale. De asemenea, tot la Bucure┼čti va fi adus─â ┼či una dintre victime care a suferit o fractur─â de coloan─â cervical, potrivit sectretarului de stat din MS, Raed Arafat. Acesta a declarat c─â nu to┼úi r─âni┼úii au ajuns la spital.

UPDATE S─ândel Balaican (23 de ani) lucra de numai ╚Öase zile la fabrica Gelco: ÔÇ×Eram pe partea dreapt─â a autobuzului. St─âteam de vorb─â cu veri╚Öoara mea ╚Öi chiar c├ónd am intrat pe dig deja m─â g├óndeam c─â acum ne r─âsturn─âm. Au c─âzut to╚Ťi peste mine, ╚Öi cred c─â asta a fost salvarea mea. Am ie╚Öit singur din ma╚Öin─â. A fost ├«ngrozitorÔÇť.

Săndel lucrează de numai șase zile la această fabrică. Luna trecută a venit din străinătate și de abia se angajase. A plecat cu autobuzul fabricii din cartierul Dallas și nu a mai ajuns la muncă. Are mâna bandajată de paramedici. Nici nu a ajuns la spital.

ÔÇ×Eu nu am avut nimic, dar ceilal╚Ťi nu au fost la fel de noroco╚Öi. Cred c─â erau vreo 80 de persoane ├«n autobuz. Erau foarte mul╚Ťi ├«n picioareÔÇť.

UPDATE Dou─â elicoptere ale Inspectoratului General de Avia┼úie, din cadrul Ministerului Administra┼úiei ┼či Internelor, MI-17 ┼či MI-8, au plecat spre Tulcea pentru a transporta persoanele r─ânite grav ├«n accidentul rutier produs la marginea ora┼čului.

La bordul celor dou─â elicoptere, vor fi ┼či ┼čase echipaje SMURD care vor acorda ajutor medical de specialitate.

image

UPDATE În autobuz se aflau circa 40 de persoane, potrivit reprezentanţilor Poliţiei.

"La triere erau 40 de persoane ├«n autocar. Acum se fac verific─âri concrete. Sunt activit─â┼úi ale ITM pentru c─â se condiser─â accident de munc─â", a spus reprezentantul Poli┼úiei din Tulcea, Lucian ┼óugui, la televiziunile de ┼čtiri.

Datele sale le contrazic pe cele prezentate de ISU ┼či de secretarul de stat din cadrul ministerului S─ân─ât─â┼úii,┬á Raed Arafat, care a declarat c─â num─ârul r─âni┼úilor a ajuns la 57 ┼či c─â mai multe persoane nu aveau r─âni grave ┼či au refuzat s─â fie transportate la spital.

Informaţia vehiculată iniţial vorbea de circa 65 de pasageri într-un autobuz cu o capacitate maximă de 45 de locuri.

image

UPDATE Drumul este circulabil oficial

Situaţia drumului pe care s-a petrecut accidentul a fost lămurită de reprezentanţii Primăriei Tulcea.

ÔÇ×Drumul este circulabil legal, este un dig circulabil a┼ča cum este digul spre Br─âila sau multe altele.Este drumul de acces spre acea zon─â, pe acolo se circul─â de zeci de ani spre unitatea de marin─â, toate obiectivele din zon─â, drumul a fost ref─âcut de cur─ând,este circulabil.├Än plus mai exist─â ┼či o variant─â alternativ─â dinspre Malcoci, acum dac─â un ┼čofer a gre┼čit e ceva, dar se ├«ncearc─â s─â se dea vina pe drum, c─â e semnalizat sau nu, este circulabil dintotdeauna.Mai erau dou─â alternative, una singur─â este blocat─â de un an pentru c─â se fac lucr─âri cu fonduri europene, dar erau alternativeÔÇť ne-a declarat viceprimarul George Blejan.

UPDATE R─âni┼úii grav vor fi adu┼či la Bucure┼čti

Potrivit secretarului de stat din Ministerul S─ân─ât─â┼úii, Raed Arafat, dou─â persoane grav r─ânite vor fi aduse la Bucure┼čti. Potrivit secretarului de stat din Ministerul S─ân─ât─â┼úii, Raed Arafat, dou─â persoane grav r─ânite vor fi aduse la Bucure┼čti.

image

UPDATE: Toate victimele sunt femei.

"Patru persoane de sex feminin au murit. Trei erau decedate la locul accidentului, una a făcut stop cardiac în ambulanţă. S-au început manevrele de resuscitare fără niciun rezultat. Persoanele rănite sunt în stare stabilă. E cel mai grav accident din ultimii 15 ani de la Tulcea", a spus directorul Spitalului Judeţean din Tulcea, Ion Popescu.

Celelalte persoane nu au r─âni foarte grave dar se afl─â sub supraveghere medical─â. Una dintre victime a suferit o fractur─â de coloan─â cervical─â ┼či va fi transportat─â la Spitalul de Neurochirurgie din Bucure┼čti.

image

UPDATE Digul nu este coperit cu asfalt, iar autobuzul a alunecat ├«n afara acestuia, potrivit reprezentantului ISU Tulcea, Florin Ba┼čc─âu.

"Am fost anun┼úat ├«n jurul orei 07:37 de un cet─â┼úean care era ├«n trecere pe digul respectiv c─â un autobuz este r─âsturnat. Ne-am deplasat cu trei echipaje ┼či am costatat c─â autobuzul era r─âsturnat la 180 de grade.

Erau foarte mute persoane ├«ncarcerate.Am descarcerat ├«n jur de 20 de persoane ┼či au fost transportate toate la Spitalul Jude┼úean de Urgen┼ú─â din Tulcea", a explicat la Realitatea Tv, reprezentantul ISU Tulcea, Florin Ba┼čc─âu.

UPDATE Autobuzul care tranporta muncitorii la fabrică era supraîncărcat.

Capacitatea sa era de 45 de persoane, dar la bord se aflau 65 de persoane, spune Poliţia.

Constan┼úa: Doi mor┼úi ┼či opt r─âni┼úi ├«ntr-un grav accident rutier

Ia┼či: ÔÇ×Microbuzul mor┼úii" poate lovi iar

"Drumul care f─âcea leg─âtura ├«ntre ora┼č ┼či firm─â e ├«n reabilitare, care presupune lucr─âri de anvergur─â. Noaptea trecut─â a plouat mult ┼či faptul c─â era un dig ├«ngust a dus la producerea acestui accident. Nu ┼čtiu exact c├ó┼úi oameni erau ├«n ma┼čin─â, se pare c─â vehicolul era supra├«nc─ârcat. Cei de la ISU ┼či salvare au intervenit cu promptitudine. Sunt ┼či persoane decedate, cam 3-5 persoane. Cred c─â firma de transport avea autoriza┼úie. Era un autobuz ├«n care ├«n mod normal ar intra aproximativ 45 de peroane. Vinova┼úii vor r─âspunde", a declarat Gudu Vasile, prefectul de Tulcea, la RTv.

Constan┼úa: UPDATE Carnagiu la Poarta Alb─â: patru mor┼úi ┼či ┼čase r─âni┼úi

UPDATE Directorul Spitalului de Urgenţă din Tulcea, Ion Popescu, a declarat că 40 de persoane au fost aduse la spital, dintre care cinci în stare foarte gravă. Patru dintre persoanele grav rănite nu au putut fi salvate,a adăugat medicul. 

Autobuzul┬á se deplasa pe traseul Gelco┬á transporta muncitorii din zona industrial─â est. ├Än jurul orei 06.30, ├«n zona sensul giratoriu de pe strada Prislav, spre zona bacului de ma┼čini, la ├«nt├ólnirea cu un alt autobuz, autobuzul plin cu aproximativ 60 de muncitori, din care majoritatea femei s-a r─âstunrat pe partea dreapt─â.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite