A murit Maxim Gherasim, părintele satului Letea. „Am scris despre Deltă, am iubit-o, am desenat-o“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părintele satului Letea FOTO Ziarul Delta
Părintele satului Letea FOTO Ziarul Delta

Maxim Gherasim, strănepotul ucrainenilor care au întemeiat satul Letea, a murit joi, la vârsta de 93 de ani. Pentru că era cel mai bătrân din Letea, localnicii îi spuneau „părintele satului Letea“.

Fiu de pescar, Maxim Gherasim a trăit 34 de ani în Delta Dunării. Bătrânul era strănepotul lui Maxim Pocora, fratele lui Afanase Pocora, cel care a întemeiat satul Letea. 

Mai mulţi ucraineni s-au stabilit aici, în Deltă, după ce şi-au părăsit meleagurile natale pentru a-şi salva copiii de Armată. 
 

În tinereţe, Maxim Gherasim a practicat mai multe meserii, din care nu putea să lipsească cea de marangoz.

După ce s-a stabilit la Tulcea şi-a descoperit pasiunea pentru pictură şi fotografie.
 

„Am iubit şi am să iubesc Delta, pe care o consider a doua mamă. Am scris despre ea, am pictat-o, am desenat-o. Atât vreau: când plec de pe lumea aceasta să ştie lumea că am adorat delta“, mărturisea pentru Adevărul în urmă cu câţiva ani.

În 1957, când avea 34 de ani, a venit la Tulcea, împreună cu soţia. Atras de artă încă de mic, s-a decis să facă şcoala de artă şi l-a avut exemplu cu maestrul Vasile Pavlov. 

„Când să mă înscriu la şcoala aceasta, profesorul Pavlov mi-a zis să desenez ceva. Era un fel de test de admitere. Ţin minte de parcă ar fi fost ieri. Am desenat o gleznă de damă. A fost aşa impresionat încât m-a acceptat imediat“, îşi aminteşte Gherasim Maxim.
 

A avut zeci de expoziţii personale şi colective. Memorabile rămân litografii cu morile de altădată din Deltă. 
 

moara


Vă mai recomandăm:

Dobrogea, tărâmul morilor de vânt. Blestemul din Letea: cum au sfârşit cei care au confiscat moara unui ţăran

Cadrilater, istoria ascunsă a unor graniţe semnate cu sânge - pământul românesc smuls Dobrogei de Marile Puteri

Vâlcovul, pământul pierdut de români. Lumea celor care nu cred în Biblie, sfinţi şi icoane - cum încercau lipovenii să scape de păcatul incestului


Insula Şerpilor, rana deschisă a României, de la stăpânirea bizantină la cea a „Sublimei Porţi“. Detalii din culisele faimosului proces de la Haga
 

Anatole Magrin, primul care a surprins Constanţa în imagini. Istoria fascinantă a celui care a fost fotograful regelui Carol I

Dobrogea, cel mai frumos pământ al României - botezată după un slav

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite