VIDEO Atac dur împotriva lui Iosif Costinaş, la Realitatea TV: „Cel mai convins anticomunist a fost informatorul Securităţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iosif Costinaş a fost declarat mort în anul 2002
Iosif Costinaş a fost declarat mort în anul 2002

Fostul ziarist timişorean Iosif Costinaş, unul dintre cei mai înverşunaţi anticomunişti din anii '90, este acuzat de colaborare cu Securitatea, într-o emisiune de la Realitatea TV.

Informaţia a fost lansată de regizorul Ion Cărmazan, în emisiunea Realitatea Românească, de la Realitatea TV. Emisiunea a fost difuzată sâmbătă, 14 martie. 
 

Unul din susţinătorii Punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara se numea Iosif Costinaş. Jurnalist, cineclubist, prietenul meu. Unul din oamenii excepţionali care a luptat, era cel mai convins anticomunist. Acum trei sau patru ani de zile, doamna prorector Pia Brânzeu, mi-a arătat raportul că era informatorul Securităţii. Fac publică chestia asta pentru că nici măcar nu îmi convine ideea. Dar asta este adevărul”, a spus regizorul Ion Cărmazan, în emisiunea Realitatea Românească.

Puteţi vedea aici emisiune. Despre Costinaş de la minutul 01:05:10. 


Vestea a căzut ca un trăznet pentru familia lui Iosif Costinaş. Fiica lui Iosif Costinaş o provocat-o public pe Pia Brânzeu să demonstreze că Bebe Costinaş a fost colaborator al Securităţii. 


În cele două ore şi ceva de emisiune, din senin, fără nicio legătură cu tema, a fost deschis subiectul Costinaş. Cărmăzan a spus că Pia Brânzeu i-a arătat un raport în care se arată că Iosif Costinaş a fost informator al Securităţii. Am rămas şocată. La 13 ani de la moartea lui, la 25 de ani de la Revoluţie. Mai mult, Cărmăzan spune în emisiune că a fost prieten cu Costinaş”, a declarat Raluca Costinal, care din anul 2001 trăieşte în America. 


Aceasta spune că Iosif Costinaş a încercat să afle dacă are dosar de cercetare, însă nu a primit un răspuns favorabil. 


Era prin 1996-97. A scris preşedintelui Emil Constantinescu, însă pe vremea aceea nu era aşa de simplu ca acum”, a mai spus Raluca Costinaş. 
 


Contactată de “Adevarul”, Pia Brânzeu s-a arătat surprinsă de declaraţia lui Ion Cărmăzan, şi că nu îşi aduce aminte să fi discutat acest subiect vreodată.


Nu ştiu ce să spun. Nu îmi amintesc de o aşa ceva. Înţeleg că fiica lui Iosif Costinaş îmi cere public să arăt dovezile că el a fost colaborator al Securităţii, dar nu ştiu despre ce este vorba. Îmi pare rău, eu nu m-am ocupat de dosarele lui Costinaş”, a spus Pia Brânzeu, fostă profesoară de literatură engleză la Universitatea de Vest, acum pensionară. 


Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara, a refuzat să comenteze prea mult asupra acestui caz. “Nu pot să spun nimic. Noi am cerut dosarele toturor membrilor fondatori ai Societăţii Timişoara cât şi al celor care au făcut parte din comitetul executiv. Iosif Costinaş nu era nici membru fondator, nici în comitetul executiv, aşa că nu am nu am cerut pentru el informaţii de la CNSAS. Dacă există dosar de informator trebuie să se facă cere la CNSAS. Prefer să nu spun nimic, pentru că nu am informaţii”, a declarat Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara.


O moarte suspectă

Iosif Costinaş a fost găsit mort în 2002, circumstanţele morţii sale rămânând în continuare învăluite de mister. Autorităţile au categorisit cazul drept "sinucidere suspectă", bazându-se pe faptul că lângă rămăşiţe au fost descoperite ambalaje de diazepam, însă presa şi apropiaţii jurnalistului, care au făcut propriile investigaţii, au respins ideea sinuciderii, subliniind mai multe detalii care nu se potrivesc. 
 

Cei care l-au cunoscut nu sunt de acord nici acum cu concluziile anchetei oficiale, dar nici nu mai cred că acest caz va fi vreodată lămurit pe deplin. 

Bebe Costinaş s-a preocupat îndeaproape de dosarele Revoluţiei, publicând lista cu numele ofiţerilor de miliţie pe a căror arme s-au găsit urme de funingine în decembrie 1989. La data dispariţiei, jurnalistul a spus unor apropiaţi că are în lucru o carte cu dezvăluiri despre lumea interlopa locală şi legături ale acesteia cu oameni influenţi din zonă, o parte dintre apropiaţii săi considerând că acesta ar putea fi motivul pentru care a fost ucis.


Citeşte şi:

VIDEO Site în amintirea lui “Bebe” Costinaş, jurnalistul timişoarean care a dispărut în condiţii miserioase

VIDEO Zece ani de la dispariţia misterioasă a jurnalistului timişorean Iosif Costinaş

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite