UPDATE Procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu FOTO Arhivă
Fostul ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu FOTO Arhivă

Fostul ministru PSD al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a ajuns luni dimineaţa la DNA Timişoara, fiind audiat în dosarul concursurilor aranjate, anchetă în urma căreia a şi demisionat. Ulterior, DNA a confirmat începerea urmăririi penale.

UPDATE:

Procurorii DNA au anunţat, luni, 11 iulie 2022, că au început urmărirea penală împotriva lui Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii în guvernul Ciucă.

„În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 544/VIII/3 din 23 iunie 2022, ca urmare a ca urmare a îndeplinirii condiţiilor legale şi constituţionale, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Timişoara au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspectul CHESNOIU ADRIAN IONUŢ, în prezent deputat, iar la data faptelor având şi funcţia de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru săvârşirea infracţiunilor de: instigare (sub forma participaţiei improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracţiuni) şi abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”, a precizat DNA.

În ordonanţa procurorilor se arată că în perioada 9 februarie – 11 aprilie 2022, Adrian Ionuţ Chesnoiu , în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susţinute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, şef serviciu, director executiv adjunct şi director executiv ai unor direcţii judeţene.

Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidaţi „agreaţi” dintre care, în urma susţinerii probelor scrise şi orale, doar trei au promovat concursurile respective.

„De menţionat este faptul că, la intervenţia directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidaţi, membrii comisiei ar fi fost nevoiţi să-l promoveze pe acesta în condiţiile în care nu obţinuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcţia de şef serviciu, obţinând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei. Suspectului i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a mai precizat DNA.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Potrivit pressalert.ro, Chesnoiu a refuzat să facă vreun comentariu la intrarea şi la ieşirea din sediul DNA. „Aşa cum v-am pus nu o să dau niciun fel de declaraţii decât când se va finaliza totul. Nu sunt adeptul unei justiţii televizate că aşa e normalitatea. M-am pus la dispoziţia procurorilor, la final o să fac declaraţii”, a declarat Chesnoiu la intrarea la audieri. După aproximativ o oră, Chesnoiu a ieşit de la audieri, refuzând să facă declaraţii. 

Potrivit DNA, fostul ministru al Agriculturii este acuzat că  „în perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susţinute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, şef serviciu, director executiv adjunct şi director executiv ai unor direcţii judeţene”.

„Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidaţi „agreaţi” dintre care, în urma susţinerii probelor scrise şi orale, doar trei au promovat concursurile respective. De menţionat este faptul că, la intervenţia directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidaţi, membrii comisiei ar fi fost nevoiţi să-l promoveze pe acesta în condiţiile în care nu obţinuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcţia de şef serviciu, obţinând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei”, au mai transmis procurorii DNA.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite