UPDATE Decizia CJSU Timiş: Carantină de noapte toată săptămâna în Timişoara. Guvernul schimbă regulile după câteva ore
0
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş s-a reunit joi pentru a decide noi restricţii, care ar trebui să ajute la încetinirea răspândirii infecţiei cu virusul SARS-Cov-2.
UPDATE Joi seara, Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a emis Hotărârea prin care se propun noile reguli în contextul accelerării pandemiei COVID-19. Principala modificare constă în păstrarea şcolilor deschise, cu prezenţă fizică, indiferent de rata de infectare din localitate, fiind eliminat pragul de 6 la mie rată de infectare. Trecerea la sistemul online se va face la apariţia unor cazuri de COVID-19 în rândul elevilor sau profesorilor.
Accesul la restaurante, spectacole, săli de fitness, piscine, locuri de joacă se face doar la 50% din capacitate. Pot intra doar cei care fac dovada vaccinării sau a trecerii prin boală în ultimele 6 luni. Testele COVID nu mai asigură accesul clienţilor.
Evenimentele private - nunţi, botezuri, mese festive – pot fi organizate în intervalul orar 5,00-24,00, cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 200 de persoane. Toţi participanţii trebuie să fie ori vaccinaţi cu schemă completă, ori trecuţi prin boală.
Exceptarea persoanelor de la interdicţia de circulaţie în afara locuinţei/gospodăriei pentru persoanele trecute prin boală, aplicabilă în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 20,00-5,00, în localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori şi pe tot parcursul săptămânii, în localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile depăşeşte 7,5/1.000 de locuitori.
Programul activităţilor economice este permis până la ora 24:00, iar în weekend, până la ora 22:00, când incidenţa este între 6 şi 7,5 la mie. Când incidenţa trece de 7,5 la mie, magazinele, restaurantele şi alte activităţi se închid la ora 22.00.
Decizia CJSU Timiş
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş a actualizat joi anexele cu restricţii. Cu această ocazie, Timişoara a fost trecută pe anexa 1, cea cu cele mai dure restricţii, după ce rata de infectare în oraş depăşise pragul de 8 la mie.
Cea mai importantă schimbare este introducerea „carantinei de noapte” pe întreaga săptămână, nu doar în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, aşa cum se întâmplă în localităţile de pe anexa 2.
„Carantina de noapte” are două aspecte: limitarea deplasărilor după ora 20.00 şi închiderea agenţilor economici, cu anumite excepţii, la ora 18.00.
Persoanele vaccinate de cel puţin zece zile pot circula fără restricţii în orice interval orar. Nu este necesară declaraţia pe propria răspundere, adeverinţă de la angajator sau legitimaţia de serviciu.
Excepţiile, conform HCNSU 73/23.09.2021, nu se aplică şi persoanelor testate negativ sau care au trecut prin boală. Pentru cei nevaccinaţi, deplasările între orele 20.00 şi 05.00 se fac doar pentru motive bine-justificate, menţionate în declaraţia pe propria răspundere sau adeverinţă de la angajator.
Totodată au fost modificate „scenariile” şi în alte 22 de UAT-uri. De exemplu, împreună cu Timişoara, pe anexa 1 apare şi comuna periurbană Giroc.
Noile măsuri se aplică de vineri, 1 octombrie.

Concret, hotărârea CJSU prevede următoarele modificări pe anexe: Timişoara, alături de UAT-urile Giroc, Parţa, Remetea Mare, Sânmihaiu Român au fost trecute pe anexa 1, cuprinzând UAT-urile cu rata de infectare mai mare de 7,5/1000 de locuitori.
Becicherecu Mic, Coşteiu şi Giulvăz au fost trecute pe anexa 2, cuprinzând UAT-urile cu rata de infectare mai mare de 6/1000 de locuitori şi mai mică de 7,5/1000 de locuitori.
Bârna, Boldur, Cărpiniş, Foeni, Ghilad, Jebel, Liebling, Ciacova, Pesac, Pişchia, Secaş, Topolovăţu Mare, Tormac, Belinţ, Sânnicolau Mare au fost trecute pe anexa 3, cuprinzând UAT-urile cu rata de infectare mai mare de 3/1000 de locuitori şi mai mică de 6/1000 de locuitori.
Cenad şi Fibiş au fost trecute pe anexa 4, cuprinzând UAT-urile cu rata de infectare mai mare de 2/1000 de locuitori şi mai mică de 3/1000 de locuitori.
Vă amintim că, în localităţile de pe anexa 4, cele cu rate între 2 şi 3, există doar limitări ale numărului de persoane la accesul în anumite spaţii interioare şi la evenimente.
La rate între 3 şi 6, adică pe anexa 3, accesul este permis, în aceleaşi situaţii, doar celor care prezintă certificat COVID-19 – vaccinaţi, testaţi sau care au trecut prin boală.
La rate de peste 6, pe anexa 2, se interzice accesul tuturor la majoritatea activităţilor cu public şi în locaţii precum restaurante sau săli de sport. În paralel, se introduce şi „carantina de noapte” – doar în weekend la rate între 6 şi 7,5; toată săptămâna, la rate de peste 7,5, adică pe anexa 1.
În fiecare caz, măsurile se aplică pentru două săptămâni sau până când este depăşit un prag care impune introducerea unor restricţii mai dure.
Declaraţia pe proprie răspundere în format PDF o găsiţi AICI, iar formatul word se poate descărca de AICI.
Vă mai recomandăm:
Rata de infectare în Timişoara a depăşit pragul de 8 la mie. Vor urma noi restricţii