Un fost membru al mafiei chineze din România, condamnat pentru o crimă de un sadism extrem, este la un pas de libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost membru al mafiei chinezeşti care a îngrozit Bucureştiul în anii ’90 beneficiază de Noul Cod Penal şi este foarte aproape de eliberarea din puşcărie unde ispăşeşte o pedeapsă pentru omor calificat. Li Zong Chang a fost condamnat după ce, alături de alţi doi conaţionali, a ucis doi chinezi, i-a tranşat şi i-a fiert într-un apartament din Capitală, scrie www.redesteptarea.ro.

O crimă petrecută în vara anului 1995 într-un apartament din Bucureşti a şocat opinia publică la vremea respectivă. Trei chinezi, Li Zong Chang, Zhao Tun Guo si Chang Ming şi-au jefuit doi conaţionali, Xiu Yin Fei si Jing Cong, pe care i-au ucis, iar apoi i-au tranşat şi i-au fiert. Crima de un sadism greu de descries în cuvinte a fost descoperită după ce canalizarea în care au fost aruncate resturile umane s-a înfundat.

Poliţiştii ajunşi la faţa locului l-au prins în aceeaşi seară pe unul din autorii crimei, Li Zong Chang care a intrat singur în gura lupului, încercând să fugă de poliţişti în momentul în care i-a văzut. Ani de zile, ceilalţi doi autori ai omorului nu au fost de găsit, Zhao Tun Gao fiind găsit în urmă cu câţiva ani în Cehia, acolo unde ispăşea o pedeapsă tot pentru omor.

Potrivit www.redesteptarea.ro Li Zong Chang a fost condamnat în 2002 la 25 de ani de închisoare pentru omor calificat. În periplul său prin puşcăriile din ţară, Chang a ajuns şi la Penitenciarul din Timişoara, unde l-a găsit intrarea în vigoare a Noului Cod Penal. Sesizaţi pentru aplicarea legii mai favorabile, judecătorii Tribunalului Timiş i-au redus pedeapsa lui Li Zong Chang de la 25 de ani, la 21 de ani şi 8 luni. Prin aceeaşi sentinţă, judecătorii i-au interzis chinezului prezenţa pe teritoriul României pe o perioadă de cinci ani după executarea pedepsei.

Arestat din 1995 Li Zong Chang a executat deja 19 ani de închisoare. Reducerea aplicată prin Noul Cod Penal îi poate adduce lui Chang şi eliberarea condiţionată, acesta executând deja 75 la sută din pedeapsă, ceea ce îi permite eliberarea condiţionată, mai arată www.redesteptarea.ro. Astfel, odată cu rămânerea definitivă a sentinţei emise de Tribunalul Timiş, Chang poate intra în comisia de eliberare condiţionată, eliberarea sa fiind aproape sigură.

Psihologul criminalist Tudorel Butoi, care a urmărit de aproape mafia chineză din Bucureştiul anilor ’90 reaminteşte modul de acţiune al asiaticilor a căror ţintă erau chiar conaţionalii lor veniţi în România. „Rezolvau probleme mai mult sau mai puţin licite între ei. Era o grupare de interlopi extrem de cruzi. Mimau posibilitatea de a avea relaţii cu oficiali români prin care convingeau potenţi oameni de afaceri din China să vină să investească în România pentru a ocupa spaţii comerciale centrale. În momentul în care oamenii de afaceri ajungeau în ţară cu banii îi ucideau, le luau banii şi scăpau de cadavre în felul lor”, a declarat Tudorel Butoi.

Specialistul în comportament infracţional a explicat şi modul în care ar putea reacţiona un criminal ca Li Zong Chang ajuns în libertate după 20 de ani de închisoare. „În mintea unor astfel de oameni judecăţile nu se derullează pe algoritmii unei minţi obişnuite. Cel care ucide şi are şcoala puşcăriei într-o anumită zonă şi o anumită cultură poate fi infestat cu modul de operare ca o activitate repetitivă şi permanentă”, a mai declarat Tudorel Butoi. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite