Tren între Timișoara și Aeroportul Internațional. CFR a lansat licitația pentru construirea unei linii ferate duble

0
Publicat:

Pentru proiectare și execuție sunt disponibili 323 de milioane de lei, iar sursa de finanţare va fi asigurată din fonduri nerambursabile. Firmele interesate pot depune oferte până în 12 decembrie.

Sorin Grindeanu pe șantierul noului terminal de pe Aeroportul Timișoara FOTO Ștefan Both
Sorin Grindeanu pe șantierul noului terminal de pe Aeroportul Timișoara FOTO Ștefan Both

CFR a lansat licitația pentru construirea unei linii ferate duble şi electrificate, de cinci kilometri, între Timişoara şi Aeroportul Internațional Traian Vuia. Contractul prevede şi modernizarea șinelor existente Timișoara Est – Radna, dar şi construirea unei noi stații CFR, cu două linii de garare, în imediata vecinătate a aerogării.

Anunțul a fost făcut vineri, 27 octombrie 2023, de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, chiar la vizita de pe șantierul noului terminal de plecări curse externe.

S-a potrivit ca astăzi să fie ridicată în SEAP licitația pentru legătura de la aeroport la Gara de Est din Timișoara. Asta înseamnă o legătură de aproximativ 10 kilometri, ceea ce vă spuneam în urmă cu un an, că vom lansa și că vom face ca pe aeroportul din Timișoara să existe această legătură feroviară, ca pe orice aeroport care se respectă din lumea asta”, a mai spus Grindeanu.   

Sorin Grindeanu FOTO Ștefan Both
Sorin Grindeanu FOTO Ștefan Both

Pentru proiectare și execuție sunt disponibili 323 de milioane de lei, iar sursa de finanţare va fi asigurată din fonduri nerambursabile. Perioada de proiectare și execuție a lucrărilor va fi de doi ani şi jumătate. Firmele interesate pot depune oferte până în 12 decembrie.

Noutăți despre Centura Vest

Vești bune sunt și despre centura de ocolite Timișoara-Vest. Stadiul de studiu de fezabilitate s-a încheiat, iar în luna decembrie 2023 va fi lansată licitația pentru proiect și execuție.

Centura Vest va avea aproximativ 14 kilometri și traveseară unitățile administrative teritoriale Timișoara, Săcălaz și Utvin. Acesta va închide inelul de centură a Timișoarei, după ce va fi legată de varianta de ocolire Timișoara-Sud, aflată acum în construcție, și centura Timișoara Nord. 

Centura Vest va avea patru benzi, a anunțat ministrul Sorin Grindeanu.

El a precizat că până la mijlocul săptămânii viitoare, va fi relansată licitația și pentru descărcarea de pe A1 de la Sânandrei. Până la începutul lui decembrie 2023 sunt termenele limită de depunere de ofertă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite