Tinerii din Ordinul Arhitecţilor din România sunt împotriva dărâmării fostului Liceu Israelit din Timişoara. Veteranii au alte opinii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul Liceul israelit, ultima dată Liceul de Arte Plastice din Timişoara FOTO Ştefan Both
Fostul Liceul israelit, ultima dată Liceul de Arte Plastice din Timişoara FOTO Ştefan Both

Consiliul Teritorial al filialei Timiş a Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) a transmis un comunicat de presă prin care îşi arată poziţia faţă de proiectul imobiliar de la fostul Liceu Israelit (ultima dată Liceul Arte Plastice) din Timişoara.

Conform documentaţiei urbanistice “Mixed use - Zona Centrală, Timişoara. Construire clădire cu funcţiuni mixte: locuire colectivă, activităţi administrative, de administrarea afacerilor, financiar-bancare, comerciale (terţiare), culturale, de turism, parcaj colectiv public şi privat”, se preconizează demolarea clădirii fostului Liceu de Arte Plastice din Timişoara. 

„Demolarea este justificată prin intenţia derulării unei investiţii private pe terenul respectiv, şi susţinută prin parteneriatul dintre Primăria Municipiului Timişoara şi Fundaţia Caritatea, ce promite indici de dezvoltare dificil de obţinut în alte condiţii.

Oportunitatea investiţiilor în zonele istorice este în afara oricărei discuţii, făcând parte din strategia de dezvoltare a Timişoarei. Revitalizarea cartierelor istorice depinde de activarea spaţiilor şi terenurilor nefolosite, de reabilitarea imobilelor istorice şi de atractivitatea pentru iniţiative sociale, culturale şi economice”, susţin cei de la OAR Timiş. 

„Oraşe care au pierdut acest patrimoniu depun eforturi uriaşe pentru a recupera ce poate fi recuperat”

În aceeaşi măsură însă supravieţuirea zonelor istorice depinde de păstrarea şi fructificarea patrimoniului imobil, afirmă OAR. „Oraşe care au pierdut acest patrimoniu depun eforturi uriaşe pentru a recupera ce poate fi recuperat şi pentru a rememora ceea ce au pierdut, în forme contemporane.

Liceul Israelit FOTO Ştefan Both

Intenţia declasării unui monument istoric listat şi a demolării, crează un precedent îngrijorător, care arată că lista monumentelor istorice nu are nicio valoare, mai cred cei de la OAR.

Ordinul Arhitecţilor din România-filiala Timiş, susţine că s-a opus de la bun început parteneriatului dintre Primăria Municipiului Timişoara şi Fundaţia Caritatea – document ce promite indici urbani ce nu respectă reglementările urbanistice în vigoare şi au reacţionat de oricâte ori au fost aduse în discuţie proiecte care au pus în pericol patrimoniul istoric. 

„Discursul administraţiei cu privire la identitatea construită a Timişoarei este important să urmărească constant şi echilibrat interesul public, al comunităţii locale actuale şi viitoare Ca membri ai Consiliului Teritorial al Ordinului Arhitecţilor din România, Filiala Timiş, susţinem integritatea patrimoniului imobil din Timişoara. Recomandăm analizarea unor soluţii alternative, sustenabile atât pentru investitor cât şi pentru oraş, care să profite de existenţa clădirilor protejate din cvartal, să nu afecteze negativ structura urbană a zonei, şi să respecte reglementările urbane prevăzute de noul PUG. Solicităm administraţiei publice locale să retragă orice formă de susţinere pentru scoaterea Liceului de Arte Plastice din Timişoara de pe lista monumentelor istorice şi să îşi asume liniile strategice aprobate prin Planul integrat de acţiune pentru cartierele istorice din Timişoara şi Masterplan - Strategia de dezvoltare spaţială a Municipiului Timişoara”, mai spun cei de la OAR Timiş, într-un comunicat de presă.

Liceul Israelit şi internatul

Comunicatul nu este semnat însă de preşedntele OAR Timiş, arhitectul Vlad Gaivoronschi.

Preşedintele OAR Timiş nu este în asentimentul colegilor săi

Propunerea urbanistică de la Liceul Israelit a fost realizată de SC Andreescu&Gaivoronchi SRL, firmă deţinută de arhitecţii Ioan Andreescu şi Vlad Gaivoronschi, acesta din urmă preşedintele Ordinului Arhitecţilor, filiala Timiş. Cu toate astea, drept dovadă că la OAR Timiş este democraţie, colegii lui Gaivoronschi sunt de altă părere.

„Sunte unii, şi interesant, cei mai tineri, foarte conservatori în gândire. Ar mumifica tot. Inclusiv Uszoda. Aşa sunt ei, nu vreau să-i critic. E o poziţie, în toată lumea e latura asta. Eu şi cu asociatul meu (n.r. Ioan Andreescu), şi nu suntem singurii, avem o gândire un pic mai flexibilă. Nu suntem cu toţii de acord că acea clădire a liceului merită păstrată. Aici nu avem toţi aceleaşi opinii. Ceea ce nu înţeleg colegii mei, nu există tradiţie fără inovare. Mai ales într-un oraş ce se vrea şi inovativ, nu numai foarte conservator”, a declarat Vlad Gaivoronschi, pentru Radio Timişoara.


Citiţi şi:

Atentat la istoria Timişoarei. Două clădiri dintr-o lovitură. Liceul Israelit şi palatul proiectat de Szekely Laszlo, arhitectul oraşului modern, sortite dărâmării

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite