Statisticile gripei sezoniere din Timiș sunt curate ca lacrima, însă pot fi greșite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre manifestările gripei este febra care poate ajunge la 39,5 de grade Celsius
Una dintre manifestările gripei este febra care poate ajunge la 39,5 de grade Celsius

În dosarele păstrate la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Timiș nu și-a mai găsit loc niciun caz de gripă sezonieră de peste trei ani. Statisticile pot fi însă mai curate decât par, pentru că în această perioadă s-au făcut doar teste pentru tulpina AH1N1.

„Nu am mai avut nicio gripă sezonieră confirmată prin analize de laborator de mai mult de trei ani. Au existat mai multe cazuri suspecte, însă toate au fost infirmate în urma analizelor efectuate la Institutul <<Cantacuzino>>”, a precizat Dana Șpac, purtător de cuvânt DSP Timiș.

Situația ar putea totuși să nu fie chiar atât de roz, pentru că în ultimii ani, din cauza panicii provocate de posibilitatea izbucnirii unei pandemii de gripă porcină, gripa sezonieră a fost practic ignorată. „Mă îndoiesc că nu a existat niciun caz în ultimii trei ani, deși e adevărat că nu au fost probleme din acest punct de vedere. Este posibil ca, din cauză că s-au făcut teste doar pentru AH1N1, să fi fost printre cazurile neconfirmate și unele de gripă sezonieră. Se poate ca acestea să fi rămas în statistici doar ca infirmări de gripă porcină și nu au mai intrat în cele de gripă sezonieră”, a declarat dr. Virgil Musta, din partea Spitalului de boli infecțioase și pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara.

Potrivit acestuia, de la începutul anului 2012 au mai existat câteva cazuri suspecte de gripă, însă toate au fost infirmate în urma testelor efectuate în laboratorul de analize medicale al Institutului „Cantacuzino”.   

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite