Societatea civilă a tras un semnal de alarmă privind „mini-recensământul” UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marş al societăţii civile
Marş al societăţii civile

Reprezentanţii Societăţii Timişoara sunt îngrijoraţi că în urma noii recenzări a populaţiei se vor comite abuzuri. Aceştia au lansat un apel prin intermediul căruia le solicită cetăţenilor să nu se lase radiaţi ilegal de pe listele permanente de alegători.

"Societatea Timişoara informează cetăţenii că radierea de pe listele permanente de alegători se poate face doar cu acte doveditoare în caz de deces, de cerere pentru renunţarea la cetăţenie, pierderea dreptului de a alege şi a fi ales prin sentinţă judecătorească sau caz dovedit medical de alienare mintală. De asemenea nu pot fi radiate persoanele care au domiciliul în străinătate din Registrul Naţional de evidenţa populaţiei pe baza căruia se stabilesc listele electorale permanente. Prin urmare nimeni care nu a făcut cerere de retragere a cetăţeniei, indiferent de domiciliu şi indiferent dacă are sau nu actele expirate, nu poate fi şters din Registru. Cetăţenia este drept obţinut prin naştere iar eliminare ei este neconstituţională şi se pedepseşte penal.

Prin urmare, îndemnăm cetăţenii din ţară şi diaspora doritori să apere statul de drept să ceară verificarea prezenţei lor în Registrul Naţional de evidenţa populaţiei iar dacă, fără să fi făcut cerere de renunţare la cetăţenie, nu se regăsesc acolo să facă plângere penală autorităţilor responsabile. În acelaşi timp Societatea Timişoara atrage atenţia actualei majorităţi politice că îl poate demite pe preşedintele ţării pe căi legale, altfel legitimează anarhia", este apelul semnat de conducerea Societăţii Timişoara.

Deşi Curtea Constituţională a clarificat printr-un comunicat că nu a solicitat actualizarea listelor electorale permanente, ci "listele electorale permanente, actualizate conform Legii 3/2000 privind desfăşurarea referendumului şi listele în baza cărora s-a organizat consultarea populară din 29 iulie", până în prezent guvernanţii nu au renunţat la ideea "mini-recensământului".

UPDATE Primul ministru, Victor Ponta, a anunţat în şedinţă de guvern că recensământul suplimentar nu va mai avea loc.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite