„Şi ţiganii au spirit civic!”. Gestul frumos al unui copil de etnie romă care a găsit pe stradă un portofel cu acte şi bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr de etnie romă din localitatea timişeană Hodoni, elev în clasa a IX-a la un liceu din Timişoara, a dat dovadă de un simţ civic deosebit, returnând un portofel cu acte şi bani găsit pe stradă. „Şi ţiganii au spirit civic”, a fost reacţia timişoreanului care şi-a recuperat documentele cu ajutorul lui Andreas Boţiu. „Nu am făcut nimic deosebit”, spune tânărul.

„Şi ţiganii au spirit civic. Ieri mi-am pierdut portofelul cu acte şi bani venind de la cumpărături! După câteva ore mă sună o doamnă din Hodoni pentru a mă anunţa că fiul ei mi-a găsit pe stradă portofelul cu acte, cardul cu citire automată la POS(adică îl putea goli în 3 secunde fără a avea nevoie de cod), cardul VeloTm pe care îmi trecusem şi codul de acces pentru ridicarea bicicletei, cărţi de vizită şi 80 lei. Am mers în dimineaţa aceasta la fostul meu liceu să mă întâlnesc cu elevul care a avut o conduită civică exemplarã pentru a-mi recupera portofelul: era un ţigan din clasa a 9-a, Boţiu Andeas din Hodoni! Mulţumesc lui Andreas şi tuturor celor ca el care au spirit civic de nota 10 şi reuşim să ne facem viaţa mai frumoasă nouă şi celor din jur!”, a anunţat, pe Facebook, timişoreanul Ştefan Cojocnean.

Contactat de „Adevărul”, Andreas Boţiu a declarat că după ce a ieşit de la şcoală trecea, împreună cu un prieten, prin  Piaţa Libertăţii şi a văzut pe jos un portofel.  „Prima dată nu am vrut să îl iau pentru că am crezut că e lăsat intenţionat, dar după ce mi-am dat seama că e pierdut l-am luat. Nici nu m-am uitat în el până când am ajuns acasă. Am văzut multe acte care erau importante, am căutat pe Facebook şi am găsit persoana care a pierdut portofelul. Nici nu m-am gândit să păstrez banii. M-am gândit cât are de umblat omul acela pentru buletin şi toate actele. M-am gândit cât eram de necăjit eu dacă pierdeam acteel. Nu cred că am făcut nimic deosebit. E un lucru obişnuit şi m-am bucurat când am văzut cât este de fericit omul că şi-a găsit portofelul”, a declarat Andreas pentru „Adevărul”.

Tânărul a recunoscut că, din cauza faptului că este de etnie romă se simte de multe ori discriminat, dar are un mesaj clar pentru cei care sunt tentaţi să judece omul după culoarea pielii:  „Să nu se ia după faţa omului. Să se ia după sufletul omului pentru că în România e un grad maxim de rasism”. Timişoreanul căruia Andreas Boţi i-a restituit portofelul cu acte a răsplătit omenia tânărului cu un abonament de o lună la sala de sport pe care o deţine. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite