Şefii de instituţii din zona de Vest se joacă de-a alba neagra cu declaraţiile de avere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţiile bugetate au procedat diferit în privinţa publicării declaraţiilor de avere ale aleşilor şi ale funcţionarilor publici. Dacă unii au ignorat decizia Curţii Constituţionale conform căreia declaraţiile publicate pe internet încalcă "dreptul la ocrotirea vieţii private", alţii le-au pus pe site cu o zi înainte.

Atitudinea şefilor privind publicarea averilor pe paginile de internet ale instituţiilor este diametral opusă. Spre exemplu, până acum la principalele instituţii din Timiş doar câţiva funcţionari şi-au făcut publice averile, în timp ce şefii lor aşteaptă să vadă ce se va întâmpla în continuare cu noua lege ANI.
La Prefectura Timiş acestea nu au fost postate pe site, însă au fost depuse la compartimentul de resurse umane al instituţiei. "Noi le-am depus încă din 27 mai la reurse umane, însă nu vor fi publicate pe site până nu se va clarifica situaţia cu legea ANI", a declarat prefectul Mircea Băcală. La Consiliul Judeţean Timiş, patru consilieri au vrut să arate că sunt cât se poate de transparenţi şi nu au mai aşteptat să vadă ce se întâmplă cu normativul. Este vorba despre Horea Băcanu, Silvia Cojocaru, Cosmin Costa şi Marcel Mihoc. La Primăria Timişoara, dintre cei cu funcţii de conducere şi-a făcut public averea doar Rodica Aurelian, şef serviciu resurse umane, iar dintre funcţionari Olimpia Gentimir.

Falcă şi-a scos averea la vedere

Primarul Aradului Gheorghe Falcă a fost primul din instituţie care şi-a depus declaraţia de avere, conform căreia a câştigat în anul care a trecut aproape 42.000 de lei. Conform acesteia,stâlpul casei este însă soţia care a primit dividende de la cabinetul de arhitectură pe care îl deţine, de 230.000 de lei, doar anul trecut. Şi viceprimarii Aradului şi-au publicat declaraţiile de avere pe site-ul instituţiei în termenul legal.



Cât priveşte prefectul şi subprefecţii, declaraţiile de avere şi de interse ale acestora sunt disponibile pe site-ul instituţiei. Declaraţia de avere a prefectului Călin Bibarţ, afişată de la 1 martie 2010 arată că în anul care a trecut, acesta a căştigat circa 50.000 de lei.
În ceea ce priveşte Consiliul Judeţean Arad,situaţia e ceva mai complicată dat fiind că site-ul instituţiei este momentan indisponibil. "Site-ul este momentan în construcţie deoarece se fac nişte modificări. Cât priveşte declaraţiile de avere, termenul de depunere al acestora este data de 15 iunie, ceea ce înseamnă că astăzi ele încă se pot depune. O situaţie exactă vom avea la dispoziţie mâine,16 iunie", a declarat Andreea Oţoiu, purtător de cuvânt CJA.

Opinii diferite

image

Nu toţi hunedorenii cu funcţii de conducere au respectat termenul limită de depunere a declaraţiilor de avere şi de interese. Dacă la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă bunurile angajaţilor au fost publicate pe site-ul instituţiei încă de zilele trecute, la Inspectoratul Şcolar Judeţean situaţia este diferită. „La ora actuală, pe site se găsesc doar o parte din declaraţiile de avere şi de interese ale directorilor de şcoli, însă în realitate procentul celor care le-au depus este mai mare, de aproape 90 la sută", a declarat şeful învăţământului hunedorean, inspector general Alexandru Lăutaru. În ceea ce priveşte Primăria Deva, lucrurile sunt total neactualizate. Edilii din reşedinţa de judeţ au păstrat pe site declaraţiile de anul trecut.

Declaraţii ţinute secrete

Șefii principalelor instituții publice din Oradea nu și-au depus noile declarații de avere, până marți la 14.00. Pe site-ul Consiliului Județean, declarația de avere a vicepreședintelui Alexandru Kiss datează din anul 2008, pe când a președintelui Radu Țîrle din 2009. Nici la Primăria Oradea declarațiile de avere nu au fost înoite.



Astfel, declarațiile viceprimarului Biro Rozalia și a primarului  sunt din luna iunie 2009. Declarația de avere a prefectului Gavrilă Ghilea datează din ianuarie 2010, cea a subprefectului Cristian Bitea din 2009 și declarația subprefectului Sakadi Zsolt din februarie 2010.

Ţinute la păstrare

Angjaţii Primăriei, Consiliului Judeţean şi Prefecturii Caraş-Severin şi-au declarat averile pe care le-au făcut în decursul ultimului an. „Până astăzi, 90% dintre angajaţii Instituţiei Preectului şi-au depus declaraţiile de avere. Astăzi, până la ora 11.00, şi restul de funcţionari publici au depus hârtiile, aşa cum prevede legea", a declarat directorul de cancelarie al prefectului, Paula Neamţu. În aceeaşi situaţie sunt şi angajaţii Consiliului Judeţean. „Astăzi, de dimineaţă, toţi funcţionarii publici din instituţie, inclusiv şefii de servicii aveau depuse actele care certifică cât au câştigat în cursul anului trecut", spune Camelia Şuşco, purtătorul de cuvânt al forului judeţean. (Claudia Ajudeanu, Iulia Tudor, Georgiana Anghel, Oana Bejenariu)

Ilie Bolojan
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite