Se înfiinţează garda Cetăţii Timişoarei, care va păzi intrarea în Bastionul Therezia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gărzile vor purta uniforme, replici fidele ale celor din secolul al XVIII-lea. Garda va fi schimbată între orele 12.00 şi 20.00.

Iniţiativa aparţine organizatorilor Festivalului Baroc, care va avea loc la Timişoara, între 14 şi 20 octombrie. Deschiderea evenimentelor va fi anunţată de heralzi cu tobe şi trâmbiţe plus portavoce în pieţele oraşului.

Una din locaţiile importante ale festivalului va fi bastionul Therezia. Aici se va desfăşura o expoziţie de arme a Muzeului Banatului, o expoziţie inedită de instrumente muzicale şi un mare târg de antichităţi. 

Toţi vizitatorii bastionului vor primi un permis de intrare în Cetate.

Bastionul va fi păzit în permanenţă de garda Cetăţii, care va purta uniforme, replici fidele ale celor din secolul al XVIII-lea. Se doreşte o imagine impecabilă a gărzii militare din acea vreme. 

La orele 12.00 şi 20.00 se va schimba garda, care se va afla în locul unde a existat expus, cu ani în urmă, tunul. 

O asemănătoare gardă există în permanenţă la Cetatea de la Alba Iulia. Intenţia se vrea permanentizată şi după Festivalul Baroc.

În cadrul Festivalului Baroc va avea loc o paradă militară şi defilarea costumelor de epocă. 

În 17 octombrie, în memoria prinţului Eugeniu de Savoya va fi un te deum în Piaţa Unirii cu 140 de lumânări exact ca în 1716 de ziua prinţului în seara capitulării Timişoarei turceşti.

Corul de copii al Muzeului Banatului, Voces Castelli şi trupa Peregrinii pregătesc un imn al Festivalului Baroc, care se doreşte a fi şi imnul Timişoarei.

Acesta se numeşte "Imperante Carolo",  este în latină, în stil clasic de imn baroc, iar versurile sunt de fapt poemul alegoric scris pe documentul care a fost depus în temelia Cetăţii Timişoara. Iară cum sună prima strofă: 


“IMPERANTE CAROLO

DUCE EUGENIO

PRESIDIO CLAUDI

COMITIS A MERCY

VOTIVUS DEVOTIONIS

PIGNUS CONSECRATUR

HONORIS ETERNI

SEMPER DEDICATUR”.


Citeşte şi:

Copiii care cântă muzica Timişoarei de altădată. Cine sunt puştanii-minune din trupa Peregrinii

FOTO-EPISODUL 1. Nostalgii timişorene. Amintiri despre oraşul de altădată: „Cel din urmă bastion”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite