Scandalurile în care au fost implicaţi şefii Poliţiei Timiş: abuz în serviciu, mită pentru avansare şi şpăgi de mii de euro de la baştanul „Viscol”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul şef al Poliţiei Economice Timiş, Dumitru Pavel, şi fostul şef al Poliţiei Timiş, Sorin Munteanu, sunt acuzaţi că au luat mii de euro mită de la liderul unui clan de romi din Lugoj FOTO pressalert.ro
Fostul şef al Poliţiei Economice Timiş, Dumitru Pavel, şi fostul şef al Poliţiei Timiş, Sorin Munteanu, sunt acuzaţi că au luat mii de euro mită de la liderul unui clan de romi din Lugoj FOTO pressalert.ro

Ziarul „Adevărul” continuă campania „România infractorilor necunoscuţi” prin prezentarea unor cazuri de corupţie în care au fost puşi sub acuzare şefii Poliţiei Timiş, dintre care unul a fost deja condamnat, iar alţii sunt încă cercetaţi. Într-unul dintre dosarele DNA de la vârful Poliţiei Timiş cercetările durează de peste un an şi jumătate. „Nu există nicio probă directă de corupţie”, susţine avocatul fostului şef al Poliţiei Timiş.

Poliţia Timiş a fost zguduită în ultimii doi ani de scandaluri de corupţie, procurorii DNA punându-i rând pe rând sub acuzare pe şefii Poliţiei. Primul scandal a „bubuit” la începutul anului 2015 când DNA a descins cu mascaţii la sediul Poliţiei Timiş. Mai mulţi şefi din Poliţie în frunte cu şefii IPJ au fost săltaţi de procurorii DNA şi chiar arestaţi preventiv. Astfel, procurorii i-au pus sub acuzare pe şeful IPJ Timiş, comisarul-şef Sorin Munteanu, pe adjunctul acestuia Florin Bolbos, pe şeful Poliţiei Rutiere, Marcel Crăciunescu, pe şeful Poliţiei Recaş, Marian Temu, dar şi pe şeful Poliţiei Locale Recaş, Adrian Doru Berzescu.

În acest dosar, şefii Poliţiei Timiş, Sorin Munteanu şi Florin Bolbos au fost acuzaţi de abuz în serviciu după ce ar fi intervenit pentru mutarea unui agent de la Recaş care a stricat jocurile primarului din oraş. De asemenea, dosarul viza muşamalizarea unui incident rutier petrecut de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, iertat de Poliţie după ce a intrat cu maşina pe contrasens.

În cazul fostului şef al Poliţiei Rutiere, Marcel Crăciunescu procurorii l-au acuzat că „a pretins şi primit de la inculpaţii Bledea Cosmin şi Gîrbaci Vasilică (n.r. poliţişti), pentru a propune avansarea acestora în grad profesional înainte de termen, două seturi (8 bucăţi) jante Mercedes Clasa E şi anvelope pentru autoturismul personal”. Chiar dacă a trecut mai bine de un an şi jumătate de la descinderile de la Poliţia Timiş şi arestarea şefilor IPJ Timiş, între timp eliberaţi, procurorii DNA nu au finalizat încă cercetările, dosarul fiind încă în lucru la DNA. Cea mai importantă „recoltă” a procurorilor DNA este fostul şef al Poliţiei Timiş, trimis în judecată şi condamnat la şase luni cu suspendare pentru că a luat mită, de la un subaltern, un televizor.

Cod roşu de „Viscol” în Poliţie

La fix un an de la descinderile care au decapitat Poliţia Timiş, fostul şef al Poliţiei Timiş, comisarul-şef  Sorin Munteanu a intrat din nou în atenţia DNA, fiind reţinut şi arestat, alături de şeful Poliţiei Economice, Pavel Dumitru, şi de Iulian Boţ, zis „Viscol”, liderul unui clan de romi din Lugoj. Munteanu şi Pavel sunt acuzaţi că au luat mită de la „Viscol” pentru rezolvarea unui dosar penal în care baştanul era cercetat pentru evaziune fiscală.

În discuţiile tainice, „Viscol” se lăuda cu relaţiile sale din lumea politică şi din Poliţie, spunând că el l-ar fi pus pe Sorin Muntean în funcţia de şef al Poliţiei Timiş: „Pe Sorin, eu l-am pus … acolo. Întreabă-l! Crezi că lumea m-ar fi ţinut în spate?!”. „Sorin are numărul care numai cu el vorbesc. Numai noi doi! Altcineva… cu el… nu folosesc la nimeni. Că eu îs prieten cu el de 20 ani, de când era şeful Anchetelor Penale”. „Şi…Şi Toni Greblă (fost judecător la Curtea Constituţională şi fost senator PSD – n.r.)! Uită-te pe internet! Că eu cu Toni Greblă am fost naş, împreună… colegi… la cineva!”, se lăuda Boţ.

Avocatul lui Sorin Munteanu, Florin Kovacs susţine că Sorin Munteanu „este victima unei conspiraţii care avea drept scop înlaturarea sa din funcţia de şef al IPJ Timiş, iar pentru ca în primul dosar probele au fost extrem de subţiri, a fost creat şi un al doilea dosar!”. „Nu există nicio probă directă de corupţie, doar denunţuri şi interpretări ale unor discuţii, însă pentru nivelul de pervertire al justiţiei penale din România e suficient! Am spus o de mai multe ori, nu am încredere în procurorii deveniţi judecători peste noapte, care au ars câteva etape în cariera lor de magistrat! Ni se cere să avem încredere în justiţie,  însă realitatea ne arată prin condamnările la CEDO că în România dreptul la un proces echitabil este departe de a fi realizat ca deziderat şi aceasta dintr-un singur motiv: lipsa răspunderii magistraţilor pentru erorile făcute cu bună ştiinţă şi un CSM incapabil să sancţioneze derapajele magistraţilor cu probleme de ordin profesional”, a declarat avocatul fostului şef al IPJ Timiş.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite