Regele asfaltului şi primarul Timişoarei în război deschis pentru gropile oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Licitaţiile pentru reparaţiile drumurilor din capitala Banatului au iscat un mare scandal la vârf. Modul de atribuire a licitaţiilor a fost contestat, iar ieri s-a dat ultima sentinţă în acest sens, dându-se mână liberă reparaţiilor la drumuri. Războiul nu se termină însă aici.

Totul a început în luna august a anului trecut, când primăria a organizat licitaţiile pentru întreţinerea şi repararea străzilor din Timişoara. Municipalitatea a împărţit oraşul în patru zone, iar la licitaţii au participat mai multe firme, printre care Societatea de Drumuri Municipale, din subordinea primăriei, dar şi SC Confort SA, firmă patronată de omul de afaceri Georgică Cornu, supranumit regele asfaltului.

Una din zone a fost câştigată de Societatea de Drumuri Municipale, una de SC Drumco SA, iar două zone de Strabag. Pentru două din zonele pe care nu le-a câştigat, Societatea de Drumuri Municipale a depus conetstaţii în instanţă pe care le-a pierdut. Şi firma condusă de regele asfaltului a depus două contestaţii pe care de asemenea le-a pierdut. De aici începe războiul dintre primar şi Georgică Cornu.

Primarul susţine că la procesul cu firma Confort s-a depus o expertiză, dată de un expert judiciar care în două cauze identice a dat două soluţii diferite. „Am depus plângere penală împotriva expertului pentru că are competenţă pe construcţii civile nu pe drumuri şi poduri”, a spus Ciuhandu.

Primarul atacă prin afacerile de milioane dintre regele asfaltului şi stat




Pentru a-şi susţine punctul de vedere şi arăta că nu are nimic cu firma lui Cornu, iar societatea pierde licitaţii pentru că alte firme au oferte mai bune, primarul a prezentat afacerile pe care Cornu le-a făcut cu primăria. „În 2007 Confort a ocupat locul trei în afacerile cu statul, având contracte de 174 de milioane de euro. În 2008 a a vut 10 contracte în valoare de aproape 13 milioane de lei, iar în 2009, trei contracte de peste 11 milioane de lei. Pentru anul acesta a câştigat licitaţia pentru strada Torontalului, un contract de aproape nouă milioane de lei, care nu poate fi încă încheiat din cauza unei contestaţii”, a spus primarul.

La rândul său, Georgică Cornu susţine că firma sa nu a făcut decât să conteste legalitatea organizării licitaţiei. „Primarul este puţin disperat. Eu nu am nimic cu el, ci cu comisia de licitaţie. Din 94 de articole 71 nu au fost respectate. Eu am investit peste 100 de milioane, nu sunt o firmă de apartament. Primarul nu poate să-şi bată joc de chestia asta”, a spus Georgică Cornu.

Primarul a mai spus că regele asfaltului se foloseşte de televiuziunea pe care o are pentru a face presiuni asupra sa şi a angajaţilor din primărie. „Am depus plângere la CNA în acest sens”, a spus primarul. „Nu am timp de televiziune. Acuzaţiile sunt nefondate”, a spus Cornu.

image

Culiţă Chiş şi licitaţia sau viaţa



În acelaşi timp, şeful Direcţiei de Drumuri din Primăria Timişoara, Culiţă Chiş a spus că oamenii din subordinea sa , membri în comisiile de licitaţie primesc telefoane de ameninţare de la conductătorii unor firme. „Nu o să vă dau nume, dar sună la 10 noaptea şi ameninţă cu DNA, cu poliţia. Sunt liberi să o facă. Au mai fost contestaţii, dar niciodată nu s-a ajuns până aici. Ne este frică să nu ne dea cineva în cap pentru că sunt bani mulţi”, a spus Culiţă Chiş. Georgică Cornu susţine că nu ştie nimic despre aceste ameninţări. „Nu m-aş preta la aşa ceva, dar e posibil să fie ceva pentru că nimeni nu e mulţumit de acest Culiţă Chiş”, a spus Cornu.




Culiţă Chiş conduce Direcţia Transporturi şi Drumuri din Primăria Timişoara
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite