Primul înotător al României la Jocurile Olimpice s-a născut la Timişoara. În 1952, la Helsinki a concurat la 100 de metri liber

0
0
Iosif Novak FOTO Druckeria
Iosif Novak FOTO Druckeria

Iosif Novak a început înotul la ILSA, un club renumit în anii `40-`50, prin puternicele secţii de nataţie şi polo. Finalul celui de-al doilea război mondial îl găseşte pe practicând în paralel ambele discipline.

Pe actualul teritoriu al Timişoarei, în Freidorf, s-a născut, în urmă cu aproape o sută de ani, prima vedetă mondială a nataţiei, Johnny Weissmüller, cvintuplu campion olimpic pentru Statele Unite. În acelaşi cartier se năştea, ceva mai târziu, la 16 august 1922, Iosif Novak, primul înotător al României la Jocurile Olimpice.

Iosif Novak (1922 – 1995), a fost primul înotător al României la Jocurile Olimpice. 

În anii ’40, „Bupsi”, cum era poreclit renumitul sportiv, practica polo şi nataţie în cadrul clubului sportiv ILSA (Industria Lânii, Societate Anonimă). 

Acesta obişnuia să îşi facă antrenamentele în bazinul acoperit aflat în incinta Palatului Neptun.

“Novak a început înotul la ILSA, un club renumit în anii `40-`50, prin puternicele secţii de nataţie şi polo. Finalul celui de-al doilea război mondial îl găseşte pe <Bupsi> practicând în paralel ambele discipline. La polo, a făcut parte din <echipa de aur>, care a cucerit şase titluri consecutive (şi singurele din palmaresul echipei), între 1946 şi 1951. La înot, a dominat întrecerile naţionale, în special la proba de 100 metri liber”, scriu cei de la Muzeul Naţional al Banatului pe pagina oficială de Facebook.

Iosif Novak FOTO Druckeria

Iosif Novak cu echipa de polo FOTO Druckeria
 

În anul 1952, la Jocurile Olimpice de la Helsinki, au participat nu mai puţin de şase textilişti timişoreni. În echipa naţională de polo, au figurat Adalbert Stănescu, Zoltan Norman, Octavian Iosim, Zoltan Hoszpodar şi antrenorul-jucător Gabor Torok. 

Cel de-al şaselea era Iosif Novak, participant al concursului de înot, la proba lui de bază, 100 metri liber. 

„<Bupsi>” are un loc de cinste în istoria nataţiei româneşti, devenind primul înotător care participă la o ediţie a Jocurilor Olimpice pentru România. Rămas un apropiat al nataţiei şi după retragerea din activitatea competiţională, <Bupsi> Novak s-a stins în 1995, la vârsta de 73 de ani”, mai aflăm din postarea Muzeul Naţional al Banatului.

Iosif Novak FOTO Druckeria


Iosif Novak FOTO Druckeria

Vă mai recomandăm să citiţi:

Weissmüller, istoria unei familii celebre din Timişoara. Ce povestesc rudele lui „Tarzan“

Unul din cele mai vechi lifturi din Europa se află în Timişoara: a fost pus în funcţiune în anul 1914 FOTO
 

Timişoara


Ultimele știri
Cele mai citite