Primii pași pentru centrul de recuperare medicală de la Lovrin. Se va utiliza apa geotermală
0Vicepreședintele CJ Timiș Alexandru Proteasa a semnat, marți, 6 decembrie, contractul de realizare a proiectului tehnic pentru viitorul centru de recuperare medicală din Lovrin. Unitatea medicală va funcționa ca secție externă a Spitalului Județean Timișoara.
Comuna Lovrin din județul Timiș, aflată în apropierea graniței cu Ungaria și Serbia, stă pe o rezervă imensă de apă geotermală, cu temperaturi care variază între 75 şi 90 de grade Celsius. Este aceaşi falie de unde se alimentează ştrandurile termale de la Mako, Kikinda sau Kanija. De ani buni se caută soluții și proiecte pentru a prfita de urma apei geotermale.
În jur de o sută de locuințe din Lovrin sunt încălzite cu apă termală încă din anii ’70, există și un mic ștrand, dar cam atât. Un prim proiect major inițiat de Consiliul Județean Timiș este construcția unui centru medical de recuperare, care să valorifice resursele geotermale ale zonei, un element definitoriu în scopul secției de recuperare.
S-a semnat contractul de realizare a proiectului tehnic pentru viitorul centru de recuperare medicală, care prevede inclusiv elaborarea caietelor de sarcini, a documentațiilor în vederea obținerii avizelor și acordurilor, obținerea autorizației de construire, cât și asistență tehnică din partea proiectantului în perioada de executare a lucrărilor de construire.
Conform principalilor indicatori tehnico - economici aprobați de Consiliul Județean Timiș în această vară, investiția este estimată a se ridica la o valoare de 43 de milioane de lei.
Prin realizarea secției de recuperare medicală complexă în Lovrin se vor putea prelua pacienții Spitalului Orășenesc Sânnicolau Mare și ai Spitalului „Dr. Karl Diel” Jimbolia, fiind amplasată la jumătatea distanței dintre centrele spitalicești - cele mai mari din zona de vest a județului.
Centrul vine în sprijinul celor care au sechele în urma unor traumatisme, accidente sau după operații ori anumite afecțiuni care le-a afectat capacitatea motorie.
Consultațiile și evaluările vor fi realizate de medici specialiști de recuperare, iar tratamentele vor fi efectuate în condiții de ambulatoriu și, după caz, de internare continuă.
Capacitatea centrului va fi de 43 de paturi, care se vor împărți în aproximativ 21 saloane. Totodată, în exterior se va realiza o piscină exterioară cu acoperire retractabilă.
Firma contractată va avea 150 de zile la dispoziție de la data ordinului de începere.