Prima maternitate construită în vestul României în ultimii 50 de ani. Are un modern laborator de fertilizare in vitro FOTO VIDEO

0
Publicat:

Lucrările la maternitatea Spitalului Județean din Timișoara au demarat în vara anului 2021, în urma unei investiții de aproximativ 14 milioane de euro, în cadrul unui proiect transfrontalier România-Ungaria. În martie-aprilie ar trebuie să funcționeze la capacitate maximă.

Noua maternitate de la Timișoara FOTO Ștefan Both
Noua maternitate de la Timișoara FOTO Ștefan Both

Clădirea noii maternități de lângă Spitalul Județean din Timișoara a fost predată de constructor, mobilierul și parte din noile echipamente medicale au fost montate.

Mai e nevoie și de o serie de autorizații de la diferite autorități; de exemplu, aici va funcționa și cel mai modern laborator de fertilizare in vitro din România. Într-un termen realist, se estimează că maternitatea va începe să funcționeze în martie-aprilie.

Clădirea este gata. Recepția a fost începută încă de la mijlocul lunii decembrie. Până la mutarea pacienților și a personalului medical în noua clădire, trebuie să punem în funcțiune noile echipamente pe care le-am achiziționat în acest proiect și să le testăm. Parte din ele sunt deja pe poziții, parte sunt încă în containerele din curtea Spitalului Județean. Asta ne mai ia câteva săptămâni. Ce mai avem de făcut este partea de acreditare și autorizare a clinicii. Și această parte birocratică durează săptămâni”, a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Noua maternitate de la Timișoara FOTO Ștefan Both
Noua maternitate de la Timișoara FOTO Ștefan Both

Prima maternitate de stat care va avea fertilizare in vitro

Lucrările la maternitatea Spitalului Județean au demarat în vara anului 2021, în urma unei investiții de aproximativ 14 milioane de euro, în cadrul unui proiect transfrontalier România - Ungaria. Noua clinică va avea compartimente de fertilizare in vitro, ginecologie, chirurgie laparoscopică și histeroscopică, obstetrică fiziologică și spitalizare de zi, terapie intensivă, secție pentru prematuri, nou-născuți eutrofici, secție ATI, bloc operator, săli de nașteri și camere de gardă.  

Această clinică este prima maternitate construită în partea aceasta de vest a țării în ultimii 50 de ani. Iar partea de fertilizare in vitro, care este premieră națională – prima maternitate de stat care va avea această facilitate pentru pacient. Pentru că fertilizarea in vitro se realizează acum doar la privați. Avem nevoie de acreditare de la Autoritatea Națională pentru Transplant, e nevoie de anumite proceduri pe care trebuie să le îndeplinim”, a mai spus Alin Nica.

Noua maternitate de la Timișoara FOTO Ștefan Both
Noua maternitate de la Timișoara FOTO Ștefan Both

Noua clinică are regim de înălțime demisol, parter plus patru etaje.

Maternitatea Bega funcționează într-o clădire veche din 1920 

Ca proiectul să fie eligibil, unul dintre criterii a fost ca numărul de paturi să rămână acelaşi ca până acum, adică 130 de paturi. Clădirea în care funcționează astăzi Maternitatea Bega a Spitalului Județean este foarte veche, datând din anul 1920. A fost construită pentru internat de fete, nu pentru spital.  

Am încercat să facem lucrări şi să aducem clinica la standarde civilizate, să ne putem desfăşura activitatea. Dar mai mult nu se poate face, avem nevoie de un spital nou. Dorim să aducem şi nişte protocoale şi ghiduri care nu există în ţara noastră, dar funcţionează foarte bine în Ungaria. Avem posibilitatea realizării unui spital modern, conform celor mai înalte standarde europene. Am mai avut proiecte cu colegii din Szeged, dar niciunul aşa de mare”, spunea medicul Izabela Petru, de la Clinica “Bega”, la începutul lucrărilor la noul spital. 

Noua maternitate de la Timișoara FOTO Ștefan Both
Noua maternitate de la Timișoara FOTO Ștefan Both

Dezvoltările continuă în zona Spitalului Județean

Lângă noua maternitate află în construcție și Centrului de Mari Arși. Spitalul va beneficia de 58 de paturi pentru UPU, 12 paturi pentru mari arși, șase rezerve pentru arși intermediari și post-critici, cinci paturi pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă, o secție ATI cu 27 de paturi și un bloc operator cu 25 de săli, spații conexe, dar un și heliport.

Construcția clinicii de Mari Arși de la Timișoara FOTO Ștefan Both
Construcția clinicii de Mari Arși de la Timișoara FOTO Ștefan Both

Conform contractului de execuție, primul Centru de Mari Arși din țară va deveni funcțional în 2026.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite