Prăbușirea porții de la intrare în Timișoara, filmată de tânărul mort în incident: „Ecranul telefonului s-a întunecat”

0
Publicat:

Judecătoria Timișoara a admis în 18 septembrie 2023 acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de mai mulți inculpați din dosarul porții de intrare în Timișoara, care s-a prăbușit la furtuna din 2017, omorând un tânăr de 24 de ani. Sentința scoate la iveală că victima a filmat momentul prăbușirii porții.

Poarta de la intrare în Timișoara s-a prăbușit la furtuna din 2017, după ce a fost „înfrumusețată”
Poarta de la intrare în Timișoara s-a prăbușit la furtuna din 2017, după ce a fost „înfrumusețată”

Amendă penală de 80.000 de lei pentru firma Stareto (care a realizat lucrările de înfrumusețare a porții) și trei ani cu suspendare pentru cinci persoane, dintre care trei angajați ai primăriei. Asta prevede acordul de recunoaștere a vinovăției validat de Judecătoria Timișoara, la propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara.

Sentința Judecătoriei Timișoara scoate la iveală nereguli în cascadă comise la realizarea lucrărilor de „înfrumusețare” a porților de intrare în Timișoara dinspre Lugoj și Arad, cea de la intrarea în oraș dinspre Lugoj ajungând chiar să se prăbușească la furtuna din 2017. Potrivit datelor din dosar, în urma criticilor din presă, unde era semnalat că porțile s-au degradat și arată urât, primarul Nicolae Robu, a dat dispoziție ca porțile să fie reabilitate.

Ancheta a scos la iveală funcționarii primăriei și reprezentanții firmei Stareto au încălcat o serie de proceduri legale, realizând lucrarea fără să existe un proiect tehnic. În ciuda unei expertize care recomanda ca doar stâlpii laterali să fie placați cu plăci de fibrocement, poarta a fost placată cu astfel de plăci și  pe ferma metalică dispusă transversal, crescând rezistența la vânt. În plus, recepția a fost realizată formal.

Sentința de validare a acordului de recunoaștere a vinovăției mai arată că Vlad Baici, tânărul mort în incidentul din 17 septembrie 2017, când poarta de intrare în Timișoara dinspre Lugoj s-a prăbușit peste el, a filmat momentul prăbușirii porții. Un prieten al tânărului, martor în dosar, a declarat că „un alt amic a primit telefonul mobil aparținând victimei”. Pe telefonul lui Vlad, „martorul a identificat trei înregistrări video realizate de persoana vătămată cu puțin timp înainte de producerea decesului”.

„Astfel, pe una dintre înregistrări martorul a observat că ##### #### (n.r. Vlad Baici) a oprit autoturismul în dreptul panoului de pe Calea Lugojului întrucât în fața sa, pe carosabil, bucăți dintr-un panou publicitar erau duse de vântul puternic, martorul observând că piciorul porții rutiere se mișca violent, la scurt timp întreaga poartă prăbușindu-se peste mașină, moment în care ecranul telefonului s-a întunecat, continuând înregistrarea în modul audio”, se arată în sentința Judecătoriei Timișoara.

Potrivit sentinței prin care acordul de recunoaștere a fost admis, familia tânărului omorât de poarta de intrare în oraș nu s-a constituit parte civilă în dosar.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite