Poliţia, invitată de onoare la nunţile „de valoare”. Scrisoarea unui bulibaşă care cere prezenţa autorităţilor la petrecerile romilor: „Toţi plătim taxe şi impozite”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maşini de lux de la o nuntă de romi din Timişoara FOTO: ADEVĂRUL
Maşini de lux de la o nuntă de romi din Timişoara FOTO: ADEVĂRUL

Şeful romilor din Lugoj, Ioan Boţ, le-a transmis autorităţilor din oraş o adresă prin care le solicită instituţiilor de forţă să se implice în organizarea parangheliilor. În documentul transmis Primăriei Lugoj, Poliţiei şi Poliţiei Locale, bulibaşa le cere autorităţilor să „controleze şi să dirijeze alaiul nostru specific“.

Vară de vară, cele mai mari oraşe din Timiş, Timişoara şi Lugoj, devin scena unor paranghelii fastuoase organizate de clanurile de romi care îşi căsătoresc sau botează odraselele. Luna august devine, astfel, o lună a petrecerilor în care romii îşi etalează hainele de mii de euro, coloanele formate din maşini de lux ca Ferarri, Lamborghini, Audi, Mercedes sau Porsche blochează străzi întregi şi manelele sunt date la maximum, astfel încât „valoarea” să se facă auzită şi văzută de tot oraşul. În Timişoara, problema parangheliilor este una majoră.

Spre exemplu, anul trecut în debutul sezonului estival, Poliţia a pregătit un plan de măsuri pentru a ţine sub control petrecerile celor întorşi din străinătate. Anul acesta, petrecerile au început mai devreme şi membrii unui clan de romi care participau la un botez fiind suprinşi cum se odihnesc pe treptele Catedralei Mitropolitane, un simbol al oraşului, cu lada de bere lângă ei. După publicarea imaginilor în presă, Poliţia Locală i-a identificat pe romi, care au fost amendaţi cu 6.800 de lei. După eveniment, Primăria, Poliţia şi Jandarmeria au stabilit un plan de măsuri pentru a se interveni în cazul în care petrecerile ţigăneşti blochează traficul sau poluează fonic.

Scrisoarea către comandantul Poliţiei


Liderul romilor din Lugoj, Ioan Boţ FOTO www.cetateanul.ro

Ioan Bot

Spre deosebire de Timişoara, unde romii nu mai au un lider odată cu moartea bulibaşei Benga, romii din Lugoj au un şef care conduce comunitatea cu mână de fier şi sunt mult mai bine organizaţi. Aici a devenit o tradiţie ca în fiecare an înainte de începerea sezonului de nunţi şi botezuri ţigăneşti, liderul romilor să le trimită autorităţilor o adresă în care anunţă programul parangheliilor, cu oră şi adresă de pornire a alaiului, biserica la care are loc cununia şi restaurantul unde se serveşte masa.

Ziarul „Adevărul” a intrat în posesia adreselor pe care bulibaşa Ioan Boţ le-a trimis în acest an Primăriei Lugoj, Poliţiei Locale şi Poliţiei Lugoj. În „invitaţiile” la nuntă, bulibaşa le cere autorităţilor să intervină pentru dirijarea circulaţiei şi prevenirea unor conflicte. „În calitate de lider al rromilor, doresc să vă informez că în următoarele perioade – conform tabelului ataşat – urmează să aibă loc în municipiul Lugoj mai multe evenimente ca nunţi şi botezuri tradiţionale ale etniei noastre, evenimente care impun deplasarea pe străzile oraşului a unui număr foarte mare de maşini de la adresa de domiciliu la biserică şi apoi la restaurant.

Fapt pentru care, vă rugăm ca Organele de Ordine şi Circulaţie să controleze şi să dirijeze coloanele noastre de maşini (alaiul nostru specific) pentru a nu stânjeni sau bloca circulaţia vehiculelor participante la trafic, evitând astfel busculadele nedorite de nimeni şi totodată pentru a menţine un climat corespunzător de ordine şi linişte publică şi evitarea unor posibile conflicte între şoferii din trafic. În cazul comiterii unor abateri, vor fi sancţionaţi atât contravenţional, civil cât şi penal, tuturor revenindu-ne obligaţia de a respecta legea”
, se arată în adresa transmisă de bulibaşa Poliţiei.

Liderul romilor le cere tototadă autorităţilor să-i protejeze pe nuntaşi, justificându-şi cererea prin faptul că „suntem cetăţeni ai acestei tări şi implicit ai oraşului, cu obligaţii (plătim toţi taxe şi impozite) şi drepturi, în cazul de faţă de a fi protejaţi de eventualele conflicte menţionate în acest demers”, a mai transmis Ioan Boţ. În Lugoj sunt anunţate şase petreceri în perioada 29 iulie – 19 august.

Două dintre petreceri sunt cu grad ridicat de risc, având loc pe o stradă unde în urmă cu doi ani a avut loc un conflict între două familii de romi, iar acum Curtea de Apel Timişoara a dispus paza şi supravegherea unui rom care susţine că este ameninţat de membrii unui clan rival. Referitor la adresele primite de la bulibaşa Ioan Boţ, reprezentanţii Poliţiei susţin că nu îi vor răspunde în scris liderului romilor, dar vor supraveghea evenimentele anunţate. „Manifestările sau evenimentele la care se anunţă participarea unui număr mare de persoane se află în atenţia Poliţiei pentru a preveni evenimentele neplăcute, care pot afecta liniştea şi siguranţa cetăţenilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Timiş, Ancuţa Morariu. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite