Peste 3.000 de migranţi au stat în carantină în căminul unui liceu din Timişoara. Locul arată ca un penitenciar. Ce au lăsat în urma lor “călătorii” FOTO
0
Conform Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Timişoara, în căminul liceului CFR au fost cazaţi până acum peste 3.000 de migranţi.
În urma unei acţiuni de amploare dinaintea Paştelui, migranţii care şi-au făcut veacul pe străzile Timişoarei au fost stânşi şi duşi înapoi în centrele din ţară de care aparţin. Se poate spune acum că presiunea pe autorităţile locale a mai scăzut, chiar şi la frontieră, iar numărul celor care reuşesc să treacă graniţa este cel mai mic din acest an. Ca urmare, a scăzut şi numărul migranţilor de la cămunul liceului CFR, folsoit ca centru de carantină. În jur de 20 de persoane din Afganistan mai sunt cazate acolo. Din decembrie şi până acum, Primăria Timişoara a fost nevoită să facă mai multe lucrări de reparaţii, ca urmare a stricăciunilor făcute de migranţi.
GALERIE FOTO
“Le-am dat două etaje pentru cazarea migranţilor. Nu au fost condiţii lux, n-au fost condiţii de trei stele, dar oricum erau decente. După prima tură de migranţi cazaţi, am găsit chiuvete rupte, iar după trei tura artăta ca după bombardament, un dezastru inimaginabil. De două ori am refăcut tot. S-au rupt clanţe, chiuvete, vase de toaletă, uşi rupte, gemuri sparte. Sigur, situaţia lor este complicată. Cred că au fost sub zece femei cazate în toată această perioadă. Vin de la 12-13 ani, până pe la 25 de ani. Unii sunt cuminiţi, de treabă, dar noi trebuie să îi tratăm pe toţi la grămadă”, a spus viceprimarul Ruben Laţcău.

Peste 3.000 de migranţi în carantină
Conform Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Timişoara, în căminul liceului CFR au fost cazaţi până acum peste 3.000 de migranţi. Fiecare dintre aceştia era nevoit să petreacă 14 zile acolo, fără să părăsească incinta, după ce trecea de testele făcute de DSP Timiş.
“Colegii mei de la Asistenţă Socială le-au asigurat oamenilor hrană, materiale igienico-sanitare, le-au pus lenjerii, haine, prosoape. E adăvărat că au avut şi de curăţat după ei, pentru vorbim de alte civilizaţii, cu apucători diferite. Sunt bărbaţi, mulţi dintre eu au fost şi copii. Unii erau de vârsta fiicei mele! 3.000 de persoane au trecut pe acolo de la începutul lunii noiembrie. Nu au fost incidente, au fost păziţi de Poliţia Locală şi de colegii mei”, a spus Corina Eva, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială.

Focarul de COVID a fost stins
În aprilie, zeci de migranţi au fost izolaţi după ce au fost confirmaţi pozitiv cu virusul SARS Cov 2, iar locul declarat focar. Între timp, însă, acesta a fost stins.
“A venit DSP-ul, i-a testat, i-a separat. Au stabilit circuite de aşa manieră ca cei care aveau COVID să nu interacţioneze cu cei sănătoşi. A fost un focar, cei bolnavi au stat în camere separate, medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş au venit să-i verifice. Ideea e că focarul a fost stins. Nu mai este activ, deşi DSP încă a raportat ieri că există. La ora asta nu mai este nimeni cu COVID în centru”, a mai spus Corina Eva.

Centrul de carantină de la căminul liceului CFR rămâne funcţional până când Serbia iese din zona de risc epidemiologic, ceea ce înseamnă că oricine vine din această ţară trebuie să stea două săptămâni în izolare.

Vă mai recomandăm:




Cum a scăpat Timişoara de migranţii de pe străzi înainte de Paşte. Peste 3.200 de cereri de azil în oraşul de pe Bega
Suspecţi în cazul crimei dintre afgani, reţinuţi de poliţişti. Migranţii erau cazaţi la pensiune din Timişoara
Momentul în care un afgan este ucis, iar altul grav rănit, la Timişoara VIDEO
Cum petrec Ramadanul musulmanii din Timişoara care locuiesc printre dărâmaturi
Poliţia Locală din Timişoara: Sunt nefondate acuzaţiile de rele tratamente asupra migranţilor
Locul unde migranţii de pe străzi sunt trataţi omeneşte. „Am făcut mâncare cu toată dragostea” VIDEO
EXCLUSIV Nisreen Rubaian, UNHCR: „România are un mesaj foarte clar în problema refugiaţilor”













