Cum a scăpat Timişoara de migranţii de pe străzi înainte de Paşte. Peste 3.200 de cereri de azil în oraşul de pe Bega
0Într-o acţiune fără precedent, la care au participat Poliţia naţională, Poliţia de Frontieră, Jandarmeria şi Poliţia Locală, sute de migranţi au fost strânşi de pe străzi şi duşi în centrele din ţară de care aparţin.
Sute de persoane, majoritatea afgani, făceau parte, până în urmă cu câteva zile, din peisajul urban al oraşului de pe Bega. Umblau în grupuri de cinci-şase, puteau fi văzuţi în zona Gării de Nord, pe malul Begăi, în zona Auchan din Calea Aradului, în parcuri. Erau uşor de recunoscut, fiind îmbrăcaţi în acelaşi tip de haine ponosite, închise la culoare, cu rucsacul pe spate sau cu plase în mâini. Au ocupat câteva clădiri abandonate din oraş, unde unii puteau avea măcar un acoperiş deasupra capului, în timp ce alţii dormeau sub poduri sau sub cerul liber. Aceşti oameni sunt imigranţi ajunţi în Timişoara de la diverse centre din ţară, cu speranţa că de aici vor putea ajunge mai uşor în Occident, cu ajutorul unor călăuze.
Incindentul de săptămâna trecută, în care un tânăr afgan a murit după ce a fost înjughiat de un conaţional, iar altul a ajuns în stare gravă, a readus problema în atenţia autorităţilor. Până la acel moment, acestea spuneau că nu pot rezolva criza migranţilor. Cel puţin pentru perioada sărbătorilor de Paşti, Timişoara a scăpat de migranţii de pe stradă.
Într-o acţiune fără precedent, la care au participat Poliţia naţională, Poliţia de Frontieră, Jandarmeria şi Poliţia Locală, sute de migranţi au fost strânşi de pe stradă şi duşi înapoi în centrele din ţară de care aparţin.
“În dorinţa de a preveni eventualele conflicte sociale care pot izbucni între timişoreni şi aceşti migranţi, ţinând cont şi de ce s-a întâmplat în urmă cu o săptămână, am hotărât să merg la Bucureşti, pentru a prezenta situaţia şi pentru a mă asigura că cei de la Ministerul de Interne cunosc realitatea. Trebuia să facem ceva. Am avut o discuţie cu Ludovic Orban despre legislaţia în ceea ce priveşte migranţii. Problema se va discuta în comisia Camerei Deputaţilor în 11 mai. Apoi, m-am întâlnit cu ministrul Lucian Bode şi cu secretarii de stat de la Ministerul de Interne. Soluţia a fost să-i ridicăm de pe stradă şi să-i retrimitem în centrele în care au fost repartizaţi. Ei provin centrele IGI din Suceava, Galaţi şi Bucureşti. Am fost asigurat că aceste acţiuni vor continua într-un ritm susţinut până după Paşti, dar şi după sărbători”, a declarat Cosmin Tabără, viceprimarul Timişoarei.
Au trecut graniţa 8.000 de persoane
O dată cu încălzirea vremii, cu venirea primăverii, este de aşteptat ca numărul migranţilor care vor ajunge în România să crească, mai ales că aceştia au venit în număr mare şi în iarnă. „Probabil că ei vor reveni la Timişoara, nimeni nu-i poate opri. Mă aştept să vină înapoi. Am ridicat şi problema călăutelor, sunt deschise nişte dosare penale, dar nu putem da detalii. Sunt în lucru. Situaţia e în felul următor. Acum, în România sunt 3.600 de cereri de azi, din care 3.200 sunt în Timişoara! Pentru că aici este punctul de adunare. Până acum au trecut graniţa 8.000 de persoane, care după sunt distribuiţi în centrele IGI din ţară, iau calea Timişoarei. Ei au dreptatul să circule”, a mai spus Cosmin Tabără.
De aproape trei luni, voluntari coordonaţi de Logs Grup de Iniţiative Sociale se preocupă ca migranţii care ajung în Timişoara să aibă parte de un tratament cât mai uman. Persoane din comunităţi religioase, asociaţii de caritate, comunitatea musulmană, cluburi de dans, studenţi străini, diferite firme sau oameni simpli oferă o masă pe zi sutelor de imigranţi sau solicitanţi de azil care ajung în oraşul de pe Bega. Deocamdată, activitatea celor de la Logs se reduce.
“Din noiembrie 2020, sute de persoane ne-au fost alături, ca noi să fim pe stradă, în centrele autorităţilor şi să oferim ajutor umanitar. În câteva luni, Logs a devenit de la o platformă de voluntari la principalul actor de ajutor umanitar şi asistenţă socială pentru imigranţii din Timişoara. Acum, când lucrurile se schimbă şi imigranţii de pe stradă sunt preluaţi de către autorităţi, şi transferaţi înapoi în centre, o decizie pe care nu o vom comenta, noi vom rămâne susţinători ai deminităţii şi bunătăţii faţă de refugiaţi. Rămânem în Timişoara şi vom ajuta în continuare imigranţii, fie persoanele noi, fie solicitanţii de azil din Centrul de Azil sau persoanele care au deja un statut de refugiat în Timişoara”, a spus Flavius Ilioni Loga, coordonatorul de la asociaţia Logs.
Timişoara a scăpat deocamdată de migranţii de pe stradă. Un număr mare de persoane se află însă în centrul Poliţiei de Frontieră, în cel al UNHCR şi în centrele de carantină ale Primăriei Timişoara (la căminul Liceului CFR) şi al Consiliului Judeţean Timiş (la Direcţia de Asistenţă Socială).
Vă mai recomandăm:
Suspecţi în cazul crimei dintre afgani, reţinuţi de poliţişti. Migranţii erau cazaţi la pensiune din Timişoara
Momentul în care un afgan este ucis, iar altul grav rănit, la Timişoara VIDEO
Cum petrec Ramadanul musulmanii din Timişoara care locuiesc printre dărâmaturi
Mitropolitul Banatului a donat peste 250 de kilograme de legume şi fructe imigranţilor din Timişoara
Poliţia Locală din Timişoara: Sunt nefondate acuzaţiile de rele tratamente asupra migranţilor
Locul unde migranţii de pe străzi sunt trataţi omeneşte. „Am făcut mâncare cu toată dragostea” VIDEO
EXCLUSIV Nisreen Rubaian, UNHCR: „România are un mesaj foarte clar în problema refugiaţilor”