Peste 20 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru construcția unui campus de învățământ profesional la Timișoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timișoara va avea campus modern pentru învățământul dual, unde tinerii vor putea învăța o meserie, cu ajutorul firmelor și al mediului universitar. E o investiție strategică pe care primăria o face în viitorul orașului.

Școala Duala Banat a sărbătorit zece ani la Timișoara FOTO Ștefan Both
Școala Duala Banat a sărbătorit zece ani la Timișoara FOTO Ștefan Both

Proiectul Campusului Dual de interes regional a câștigat o finanțare în valoare de 20.825.000 euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) - Componenta C15 – Educație. Scopul campusului este de a apropia oferta forței de muncă calificată de nevoile reale de pe piața forței de muncă. Elevii interesați să învețe o meserie vor fi formați aici, cu ajutorul firmelor și al mediului universitar.

„Este un mare câștig pentru dezvoltarea Timișoarei. Interesul nostru este să atragem și să păstrăm în oraș forță de muncă calificată. Viitorul campus dual va pregăti tineri în meserii care au o mare căutare pe piața forței de muncă, sporind atractivitatea Timișoarei în rândul mediului de business. Faptul că 31 de parteneri din toate domeniile ne-am pus la aceeași masă pentru a realiza acest proiect strategic pentru oraș arată potențialul uriaș pe care Timișoara îl are”, a spus primarul Dominic Fritz.

Dominic Fritz în vizită la Școala Duală Banat FOTO Ștefan Both
Dominic Fritz în vizită la Școala Duală Banat FOTO Ștefan Both

Proiectul are 31 de parteneri

Finanțarea a fost accesată de Consorțiul Regional pentru Învățământ Dual Vest Timișoara, coordonat de Universitatea Politehnica Timișoara – lider de proiect -  constituit special în acest scop și format din 31 de parteneri - Primăria Timișoara, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Științele Vieții Regele Mihai I Timișoara, Inspectoratul Școlar, șapte  licee, 16 companii și trei asociații ale mediului de afaceri.

Construcția acestui proiect a însemnat cu adevărat un efort de coagulare și coordonare a mediului academic, economic și administrativ din regiunea de Vest pentru un obiectiv comun, acela al dezvoltării învățământului în sistem dual și al pregătirii aplicate a elevilor și studenților pentru meseriile viitorului. Universitatea Politehnica Timișoara și-a asumat rolul de lider și coordonator al acestui proiect în spiritul misiunii sale de satisfacere a cerinţelor de competenţă ale mediului societal, pieței muncii și preocupare pentru viitorul societăţii. Vreau să mulțumesc echipei din cadrul UPT, condusă de Dan Diaconu, pentru efortul major depus în aceste luni, precum și partenerilor din cadrul proiectului”, a declarat Florin Drăgan, rectorul UPT.

Școala Duala Banat FOTO Ștefan Both
Școala Duala Banat FOTO Ștefan Both

Construcție pe un teren de 30.000 metri pătrați

Primăria Timișoara contribuie cu terenul de trei hectare în Calea Buziașului unde se va construi noul campus și încă șase milioane de euro pentru cheltuieli pe care nu le poate suporta din fonduri europene.

Universitățile din cadrul consorțiului contribuie cu peste 1,2 milioane de euro din bugetele proprii, iar companiile din cadrul consorțiului cu peste 1,7 milioane de euro pentru construcția noilor programe de studii și îmbunătățirea condițiilor de practică a elevilor și studenților.

Pe lângă construcția campusului, proiectul mai prevede dotarea atelierelor digitale din cadrul învățământului dual, plata burselor pentru elevi și studenți, precum și măsuri conexe de creștere a calității și vizibilității învățământului dual.

Campusul Dual de la Timișoara este unul dintre cele 19 proiecte care va intra la finanțare, dintre cele 29 de proiecte depuse, la nivel național, în cadrul apelului ”Program -pilot pentru dezvoltarea consorțiilor regionale pentru învățământ dual”.

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite