Persoana juridică, omisă în legea care defineşte consumatorul: „Persoana fizică este protejată suplimentar”
0Legea privind vânzarea produselor şi garanţiile asociate acestora reglementează modul în care consumatorii beneficiază de garanţie la cumpărarea unui produs. Legea exclude, însă, din definiţia consumatorului persoanele juridice. Un antreprenor din Timişoara a avertizat că firmele sunt expuse riscului de a nu beneficia de garanţie din cauza acestei scăpări din lege.
Legea în baza cărora se oferă garanţia produselor este Legea 449/2003, modificată ultima dată în luna ianuarie 2016. Actul normativ reglementează „aspecte privind vânzarea produselor, inclusiv a celor executate la comandă, şi garanţiile asociate acestora, în vederea asigurării protecţiei consumatorului”. Potrivit legii, din categoria consumatorului nu fac parte, însă, persoanele juridice. Acest lucru reiese din partea introductivă a legii, acolo unde consumatorul este definit ca „persoana fizică care dobândeşte, utilizează ori consumă, ca destinatar final, produse obţinute de la agenţi economici sau care beneficiază de servicii prestate de aceştia”.
Patronul unui magazin de piese auto din Timişoara a declarat pentru „Adevărul” că pentru produsele pe care le cumpără de la furnizori pentru a le vinde mai departe beneficiază de garanţie doar prin bunăvoinţa furnizorului cu care lucrează de mult timp, legea excluzând firmele din categoria consumatorilor. „Le pot oferi clienţilor noştri garanţie doar prin bunăvoinţa furnizorului cu care lucrăm de foarte mult timp pentru că legea nu îi obligă pe furnizori să ne ofere nouă ca firmă garanţie”, a explicat patronul magazinului de piese auto.
„Legea 449/2003 protejează doar persoanele fizice. Practic, persoana fizică este protejată suplimentar prin această lege specială. Persoanele juridice în caz de nerespectare de către vânzător a condiţiilof de acordare a garanţiei au de urmat doar calea dreptului comun şi anume judecata având ca obiect obligaţia de a face, neexecutare contract etc...”, a explicat avocatul timişorean Vlad Manoilă.
Fost şef al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului din România, Gheorghe Ciubotaru a declarat că Legea 449/2003 se referă doar la persoanele fizice, care beneficiază de aşa-numita garanţie legală. Garanţiile sunt, însă, de două feluri, a explicat fostul şef al ANPC. Potrivit acestuia, pe lângă garanţia legală este garanţia comercială, de care beneficiază atât persoanele juridice, cât şi persoanele fizice.
De altfel, cu ocazia modificărilor legislative din 2016 a fost reglementată mai bine şi definiţia comercială este definită ca „orice angajament asumat de vânzător faţă de consumator, fără solicitarea unor costuri suplimentare, de restituire a preţului plătit de consumator, de reparare sau de înlocuire a produsului cumpărat, în cazul în care acesta nu corespunde condiţiilor enunţate în declaraţiile referitoare la garanţie sau în publicitatea aferentă”
„Garanţia legală este pentru persoanele fizice. Garanţia comercială este prevăzută în contractul de vânzare. Un autoturism, de exemplu, are garanţie indiferent cine îl cumpără. Dacă unei persoane fizice nu îi este oferită garanţie, este protejată de lege şi i se oferă protecţie prin legea 449/2003. Ceilalţi au prevăzută o garanţie comercială la care furnizorul se obligă prin publicitate”, a explicat Gheorghe Ciubotaru.
Cu alte cuvinte, potrivit fostului şef al ANPC, un furnizor care promite să ofere cinci ani garanţie pentru un produs este obligat să ofere această garanţie indiferent că vorbim de un cumpărător persoană fizică sau persoană juridică. Dacă prin reclama făcută şi prin contractul de vânzare, furnizorul sau producătorul nu se angajează să ofere garanţie, cumpărătorul persoană juridică nu va beneficia de nicio garanţie, consumatorul fiind considerat, prin lege, doar persoana fizică.