Pedeapsa primită de tânărul care a ucis un câine cu „o cruzime deosebită“. Stăpânul animalului cere 25.000 de euro daune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
caine

Un tânăr de 19 ani care a omorât în chinuri, când avea 17 ani, un câine şi-a primit pedeapsa. Judecătorii au pronunţat recent sentinţa finală.

Asistarea zilnică pentru o perioadă de trei luni. Aceasta este pedeapsa primită de un tânăr de 19 ani din Timiş care, atunci când avea 17 ani, a omorât câinele pierdut al unui consătean. Totul s-a întâmplat în primăvara lui 2018. Un bărbat din comuna Criciova şi-a pierdut câinele, un ciobănesc belgian – malinois. Proprietarul a dat anunţ pe reţelele sociale, dar câinele nu a fost găsit.

La aproape o lună de la dispariţie, câinele a fost văzut pe malul pârâului Nădrăgel de tânărul de 17 ani, care era însoţit de un prieten. Potrivit procurorilor, cei doi tineri au început să arunce cu pietre în câine, una dintre pietre a lovind animalul în cap. Câinele a căzut în apă, iar tânărul care a fost trimis în judecată a intrat în apă şi a luat câinele de cap ca să îl înece. „Observând la un moment dat că animalul nu se mai zbate l-a scos pe malul pârâului unde, pentru a fi sigur că l-a ucis, i-a mai aplicat câteva lovituri cu un par în regiunea capului”, se mai arată în rechizitoriu.

Totul a fost filmat, iar imaginile au ajuns pe internet, cântărind greu în decizia judecătorilor, care nu au luat în calcul apărarea tânărului care a spus că a confundat câinele cu un lup şi s-a apărat. „Nu va putea fi reţinută apărarea inculpatului cu privire la faptul că acţiunea sa a fost doar o ripostă la atacul venit din partea câinelui în condiţiile în care în declaraţia dată în cursul urmăririi penale în calitate de martor, M.D. a arătat că el şi inculpatul au început să arunce cu pietre în câine fără a face trimitere la un atac venit din partea câinelui. Nici în ceea ce priveşte confuzia invocată de inculpat dintre câinele ucis şi un lup nu poate fi reţinută în condiţiile în care există suficiente elemente care diferenţiază ciobănescul belgian de un lup (talie, culoarea blănii etc.)”, se arată în sentinţa Judecătoriei Lugoj, pronunţată în primă instanţă şi menţinută de Curtea de Apel. Judecătorii care au pronunţat sentinţa în acest caz au reţinut că „inculpatul, deşi minor la data săvârşirii infracţiunii, prin modalitatea concretă prin care a acţionat împotriva animalului a dat dovadă de o cruzime deosebită”.

Proces pentru daune de 25.000 de euro

În procesul penal, proprietarul câinelui s-a constituit parte civilă cu suma de 25.000 de euro dintre care 23.500 de euro daune morale şi 1.500 de euro contravaloarea câinelui. Ulterior, proprietarul câinelui i-a anunţat pe judecători că va deschide un proces separat pentru daune. Astfel, problema daunelor nu a fost tranşată în procesul penal.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite