Pedeapsa exemplară aplicată unui bărbat care şi-a abuzat fiicele minore. A primit închisoare ca pentru o crimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ororile au fost descoperite după o plângere făcută la Poliţie de mama fetelor FOTO Shutterstock
Ororile au fost descoperite după o plângere făcută la Poliţie de mama fetelor FOTO Shutterstock

Un bărbat de 63 de ani din Timişoara a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru agresiune sexuală, viol în formă continuată şi rele tratamente aplicate minorului. Bărbatul este acuzat că şi-a abuzat fiicele minore timp de mai mulţi ani. Sentinţa nu este definitivă.

Judecătoria Timişoara a pronunţat o primă sentinţă într-un dosar în care a fost trimis în judecată un bărbat acuzat că şi-a abuzat fiicele de 10 şi 12 ani. Bărbatul a fost condamnat pentru mai multe infracţiuni (agresiune sexuală, viol, rele tratamente aplicate minorului), iar în urma cumulurăii pedepselor a primit 25 de ani de închisoare, sentinţa nefiind definitivă. 

Abuzurile la care au fost supuse fetiţele, aflate în grija tatălui de opt ani de zile după ce mama a plecat de acasă din cauza bătăilor, au fost descoperite în luna mai a anului 2021.

Poliţia a fost sesizată de mama fetelor care, în timp ce vorbea cu una dintre fete la telefon, a auzit-o pe fundal pe fiica sa mai mică cum plângea din cauza bătăilor la care era supusă. Încurajat şi de fiul său, fratele fetelor, femeia a sesizat Poliţia.

Cu ocazia audierilor, fetele au povestit că abuzurile la care au fost supuse de tatăl lor nu au fost doar fizice, fiind şi abuzate sexual în mod repetat.

Cele două fete, de 10 şi 12 ani la data la care au început să fie abuzate, au povestit că se întâlneau o dată pe săptămână cu mama lor, dar „nu i-au povestit despre comportamentul tatălui lor, deoarece le era frică că acesta le va omorî întrucât erau ameninţate mereu că vor fi bătute cu un lemn, pe care îl va introduce în burta lor, dacă spuneau cuiva ce s-a întâmplat”.

La rândul lui, fratele fetelor, care a locuit împreună cu surorile şi cu tatăl până a plecat la mamă din cauza bătăilor, a declarat că surorile sale i-au povestit despre ce să întâmplă, dar i-a fost greu să creadă. Tocmai din acest motiv, când tatăl său l-a trimis la cumpărături cu una dintre surori s-a întors pe furiş şi l-a urmărit, surprinzându-l în timp ce o pipăia în zona intimă pe fetiţă.

Una dintre fetiţe a pus pe hârtie povestea abuzurilor

O parte dintre abuzurile la care erau supuse fetele au avut loc în perioada în care minorele erau în atenţia Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Timişoara. În 2019, cazul a fost închis de Direcţia de Asistenţă Socială fără ca abuzul să fi fost descoperit. Asistenta de caz, care s-a ataşat de fetiţe, a ţinut legătura cu ele, cumpărându-le un telefon şi cartelă pentru a putea ţine legătura cu mama lor. După ce cazul a fost descoperit, una dintre fete a declarat că i-a scris asistentei care o avea în grijă o scrisoare în care detalia abuzurile, dar nu a apucat să îi dea scrioarea, care a fost găsită la percheziţii sub un dulap.

Apărarea bărbatului judecat pentru abuzarea fiicelor

La proces, bărbatul trimis în judecată pentru că şi-a abuzat fiicele s-a apărat spunând că fetele şi fratele lor au complotat cu mama lor împotriva lui pentru ca fosta soţie să îi ia casa.

Bărbatul a mai spus că dacă îşi abuza copiii nu i-ar fi permis fostei soţii să vină să îi vadă şi nici reprezentanţilor Direcţiei de Asisitenţă Socială să ia legătura cu fetele, iar dacă erau adevărate acuzaţiile care i se aduc, fetele ar fi putut spune la şcoală, la teren sau în parc. De asemenea, bărbatul a mai spus că „de când fosta sa soţie a pus piciorul în casă, a avut numai probleme”.

Pentru a verifica dacă există în spatele acuzaţiilor aduse bărbatului este o înţelegere între fete şi mama lor, procurorii au interceptat discuţiile telefonice ale femeii cu fiicele sale. „Din examinarea procesului-verbal de redare a acestor interceptări nu au rezultat date care să confirme varianta posibilei sugestionări ori influenţări de către mamă a celor două minore, în referire la aspectele declarate în faţa organelor de cercetare penală.

Din contră, instanţa reţine că astfel cum rezultă din aceste interceptări, mama fetelor renova o cameră din locuinţa sa pentru ca fiicele sale să vină să locuiască cu ea”, se arată în sentinţa Judecătoriei Timişoara (care nu este definitivă), prin care bărbatul a fost condamnat la 25 de ani de închisoare.

„O persoană extreme de periculoasă”

Judecătorul care a pronunţat sentinţa a reţinut că „gravitatea acţiunilor inculpatului au condus la consecinţe negative iremediabile pentru minore, punându-le în pericol dezvoltarea psiho-socială, emoţională şi afectivă”.

„Acţiunile inculpatului au detanurat viziunea minorelor despre relaţia de familie şi despre rolul părinţilor, relevante în acest sens fiind concluziile rapoartelor de evaluare psihologică potrivit cărora se evidenţiază la minore distorsionarea modului de raportare la sistemul atitudinal-valoric.

De asemenea, s-a reţinut că minorele au resimţit tristeţe simtindu-se trădate de tată, nu s-au simţit apărate acasă şi simţeau nevoie de fi foarte atente la stările tatălui lor pentru a fi pregătite şi a nu fi luate prin surprindere. Au resimţit disperare, izolare şi resemnare când au văzut că ajutorul nu mai vine”, se arată în sentinţa Judecătoriei Timişoara.

Judecătorul a mai constatat că, în ciuda probelor de la dosar, inculpatul „nu a înţeles nici în ultimul moment să recunoacă faptele, cu atât mai puţin să le regrete, aspect care întăreşte convingerea instanţei că inculpatul este o persoană extrem de periculoasă pentru societate, lipsită de etică şi moralitate”.

De asemenea, judecătorul a constatat că, în trecut, bărbatul a fost condamnat pentru mai multe infracţiuni, inclusiv pentru viol,  „rezultând astfel o conduită infracţională repetitivă, cu perseverenţă în săvârşirea de infracţiuni îndreptate contra libertăţii şi integrităţii sexuale, aspect care denotă faptul că inculpatul prezintă o dificultate în a-şi înfrânge pornirile sexuale şi, deşi are vârsta de 62 de ani, a înţeles să îşi satisfacă aceste nevoi folosindu-se de fiicele sale de vârste extrem de fragede”.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Patronul unei firme celebre, condamant la 12 ani de închisoare pentru că violat o fetiţă de 10 ani şi a supus la perversiuni sexuale două fete de 9 şi 11 ani

Minoră abuzată sexual ani în şir de tatăl vitreg, cu acceptul mamei plecate să îngrijească bătrâni în Austria: „Adio! Vă iubesc”

Abuzul înfiorător la care a fost supusă o fetiţă de către propriii părinţi. Pedeapsa, redusă drastic în apel

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite