Pasager mort pe Aeroportul Timișoara. I s-a făcut rău în avionul care venea de la Valencia

0
Publicat:

Unui bărbat de 67 de ani, care zbura de la Valencia la Timișoara, i s-a făcut rău cu zece minute înainte de aterizarea avionului pe Aeroportul Timișoara. Medicii care l-au preluat nu au putut să-i salveze viața.

Medicii de pe Aeroportul Timișoara în acțiune SURSA Arhivă / Autor Ștefan Both
Medicii de pe Aeroportul Timișoara în acțiune SURSA Arhivă / Autor Ștefan Both

În cursa aeriană Valencia - Timișoara, aterizată la ora 12.38 pe Aeroportul Internațional Traian Vuia din Timișoara, un pasager de 67 de ani a acuzat dureri în zona pieptului.

Situația a fost înregistrată cu zece minute înainte de aterizare.

Comandantul aeronavei a anunțat turnul de control despre urgența medicală de la bord. Mai departe au fost sesizate organele competente prin apel la 112.

După aterizare, medicul de pe aeroport a intervenit până la sosirea ambulanței SMURD care a preluat pacientul și a continuat măsurile de resuscitare. Din nefericire, cu toată intervenția rapidă a echipajului de urgență, pacientul a fost declarat decedat. Pasagerul în cauză a murit în ambulanță”, a transmis Călin Petrescu, purtătorul de cuvânt al Aeroportului Timișoara.

Polițiștii de la Biroul de Poliție Transporturi Aeriene din cadrul Secției de Poliție Transporturi Timișoara au început imediat cercetările, pentru a stabilirii cauzelor producerii incidentului.

Aeroportul e dotat cu aparatură medicală

Stopul cardio-respirator poate apărea oricând, oriunde și la oricine, fiind una dintre cele mai frecvente cauze de deces în România. Nu este primul caz nici pe Aeroportul Timișoara. 

La sfârșitul anului 2022, două echipamente defibrilatoare semiautomate au fost instalate în terminalul nou de sosiri externe și în salonul oficial al Aeroportului Internațional Timișoara, în urma unei colaborări cu compania Mensave.

Defibrilatorul extern automat sau semiautomat este un dispozitiv portabil care oferă un șoc electric inimii aflate într-un stop cardio-respirator. Șocul poate opri bătăile neregulate ale inimii și poate permite reluarea unui ritm normal după un stop cardiac brusc.

Echipa medicală de intervenție din Aeroportul Timișoara, medici și pompieri, a fost instruită în tehnicile de prim-ajutor.

Trăim într-o lume aglomerată. În momentul în care vine ambulanța, pacientul este preluat, dar până atunci sunt minute prețioase. Peste trei minute, creierul se decerebrează și nu avem nevoie de situația asta. Trebuie să predăm pacientul viu. Echipa integrată înseamnă medicii și pompierii noștri de pe aeroport. S-au făcut cursuri cu toată lumea care este implicată. Am pus defibrilatoarele în terminale să fie la îndemână. Întotdeauna minutul contează. Un astfel de aparat face întotdeauna diferența, din cauza asta a apărut”, a declarat dr. Mihaela Paica, medicul coordonator al Aeroportului Timișoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite