O sculptură gonflabilă portocalie „parazitează” o clădire importantă din Timișoara. Ce scop are demersul FOTO
0O sculptură gonflabilă portocalie a apărut deasupra intrării de la Facultatea de Electrotehnică. Trecătorii sunt ademeniți să ridice capul din telefoane, să se uite în sus, și să observe de fapt clădirea „Electro” – o construcție realizată în anii 60, în stilul brutalist.

Lucrarea intitulată “Canopy” aparține artistului britanic Steve Messam, cunoscut pentru instalațiile care redau o nouă formă peisajelor istorice. Inițiativa face parte din proiectul UPT Campus Creativ, pentru a celebra 100 de ani de la inaugurarea primei clădiri a Școlii Politehnice, cea în care funcționează Facultatea de Mecanică.
Sculptura portocalie atrage atenția asupra clădirii Electro – construită în anii 60, după proiectul arhitectului Petru Swoboda.
“Este o sculptură gonflabilă făcută special pentru Universitatea Politehnica Timișoara, realizată de artistul Steve Messam. Practica lui este să studieze spațiul și să pună în dialog diverse concepte din arhitectură și peisagistică pe care le integrează în opera lui, care parazitează clădiri. Pentru UPT a creat această lucrare, Canopy – tradusă în română ca acoperiș. De asta este pus pe acest mic acoperiș de la intrarea în clădirea Electro. Pune în discuție arhitectura brutală a clădirii care a fost construită în anii 60, cu restul arhitecturii din cartierul Elisabetin, construite la începutul anilor 1900. Vrea să arate cum regimul comunist a impus un animit stil arhitectural peste ce a avut Timișoara ca moștenire. Sculptura este dintr-un un material textil rezistent la apă, este goală în interior. Are două ventilatoare care o țin umfaltă. E ca un balon gonflabil”, a spus Alexandru Luca, coordonatorul proiectului UPT Campus Creativ.

Clădirea și-a pierdut din farmec
În anii 60, clădirea Electro a servit drept ancoră a modernității la intrarea dinspre centru în campusul Politehnicii. Din păcate, acum și-a pierdut din farmec după anumite intervenții neconforme. Pe lângă tâmplăria PVC, sare în ochi culoarea, total nepotrivită.
“Clădirea a fost construită la sfârșitul anilor 60, arhihetctul ei este Petru Swoboda, într-un stil brutalist destul de pur, care de fapt simbolizează intrarea într-un câmp al științei și al raționalității. ăsta e mesajul pe care brutalismul îl transmite prin verticalitatea lui, prin impozanța lui. Și este un mesaj pe care l-au ales rectorii de atunci să-l transmită despre ce înseamnă știință, ce înseamnă universitate și care este prestanța în spațiu public a unei astfel de clădiri. Cea mai deranjantă intervenție este această zugrăveală colorată, care intră în contradicție totală cu ce vrea stilul brutalist să transmită, și anume simplitate, robustețe și o sinceritate a materialului. Betonul aparent este folosit întotdeauna în stilul brutalist. E un fel de modestie a materialelor. Acum e o clăire colorată, dar comunitatea arhitecților din Timișoara de abia așteaptă să o vadă reîntoarsă în estetica originală. Știu că există o intenție în acest sens”, a declarat arhitecta Loredana Gaiță.

“E o lucrare surprinzătoare"
Lucrarea lui Steve Messam nu transmite vreun mesaj artistic, ci are rolul de a provoca trecătorii să ridice capul, să se uite, să pună o întrebare. Întâmplător sau nu, instalația a fost remarcată și de Ștefan Bâlici, președintele Ordinului Arhitecților din România, prezent la Timișoara în aceste zile, la festivalul de arhitectură FAST.
“E o lucrare surprinzătoare, dar așa sunt toate lucrările lui Steve Messam. Ăsta e mecanismul prin care el acționează pentru a ne readuce în atenție de niște lucruri pe lângă care trecem fără să le mai observăm cu adevărat. În momentul în care apare o asemenea imagine complet nouă și surprinzătoare, poate chiar șocantă, dintr-o dată începem să ne uităm la tot, la ansamblu, context. În cazul de față avem la ce să ne uităm, pentru că e vorba de una din clădirile emblematice ale anilor 60, în Timișoara. De o calitate arhitecturală deosebită, dar care cumva începe să plășească și ca urmare a unor intervenții mai puțin porivite, culoarea, tâmplăriile de plastic și alte lucruri care nu ar trebui să stea pe o clădire de felul acesta. Dar e un fenomen în toată țara. Și atunci, un gest ca acesta ne obligă cumva să observăm cu atenție, să ne gândim la ce aveam aici, apoi să facem și planuri, cum să o facem să o recuperăm”, a spus Ștefan Bâlici.

Steve Messam este un artist recunoscut internațional, a lucrat în unele dintre cele mai mari festivaluri de design și arhitectură din lume. Lucrează cu peisaj, cu clădiri istorice, a intervenit chiar asupra unor situri UNESCO, pentru că fiind gonflabile, ele nu afectează structura clădirii.

Sculptura poate fi văzută pe acoperișul de la intrarea în clădirea „Electro”, până în 10 decembrie.







