Momentul zero al proiectului Timişoara Capitală Culturală Europeană: „Am avut o inspiraţie de moment”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul primar al Timişoarei a lansat ideea candidaturii Timişoarei pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în urmă cu aproape şapte ani FOTO Adevărul
Fostul primar al Timişoarei a lansat ideea candidaturii Timişoarei pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în urmă cu aproape şapte ani FOTO Adevărul

Timişoara a fost desemnată Capitală Europeană a Culturii în anul 2021. Ideea intrării Timişoarei în lupta pentru titlul de Capitală Culturală a fost lansată în 25 ianuarie 2010 de fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu. Fostul edil, acum pensionat, a rememorat pentru „Adevărul” momentul în care a aruncat pe piaţă ideea candidaturii Timişoarei. „Am avut o inspiraţie de moment”, susţine Ciuhandu.

Subiectul „Timişoara Capitală Culturală Europeană” a fost pus în discuţie pentru prima dată în 25 ianuarie 2010, cu ocazia inaugurării Săli 2 a Teatrului Naţional Timişoara. Cu bani de la Ministerul Culturii, fostul manej imperial, devenit ulterior sală de sport, a fost transformat într-o sală de teatru. La finalizarea lucrărilor şi inaugurarea lucrării, primarul de la acea vreme, Gheorghe Ciuhandu, anunţa intrarea Timişoarei în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană.

Retras din administraţie şi din politică, Gheorghe Ciuhandu, în prezent pensionar, a primit cu bucurie vestea desemnării Timişoarei Capitală Culturală în 2021. „M-am bucurat foarte mult când am auzit vestea şi pe undeva venea să îmi confirme speranţele pe care mi le-am legat în ianuarie 2010 de această acţiune pe care am văzut-o ca o acţiune menită să promoveze Timişoara în afară, dar şi să creeze un sentiment de solidaritate şi un scop pentru societatea timişoreană. Mă bucur că juriul a fost obiectiv pentru că dacă privim proiectele, proiectul Timişoarei a fost la un nivel calitativ superior. Tot ce a făcut doamna Neumann şi colectivul pe care l-a condus a fost de mult mai bună calitate decât ce au făcut alţii. Cred că echipa timişoreană a reuşit să valorifice la maximum avantajele oraşului”, a declarat Gheorghe Ciuhandu pentru „Adevărul”.

Fostul primar a rememorat momentul 2010, când s-a lansat ideea candidaturii pentru titluld e Capitală Culturală. „La inaugurarea acelei săli, pentru că aveam o relaţie destul de continuă cu Parlamentul European şi cu Uniunea Europeană şi ştiam că România va veni la rând să desemneze o capitală Culturală Europeană, am lansat această idee, având în vedere că aveam teatre în trei limbi. Am avut o inspiraţie de moment. M-am gândit că inaugurarea acestei săli şi perspectiva investiţiilor europene la care lucram atunci ar fi o ocazie potrivită să căutăm să obţinem o nominalizare pentru Timişoara. Mă raporatm şi la alte oraşe româneşti şi am fost conştient că Timişoara are multe avantaje”, a mai declarat Gheorghe Ciuhandu. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite