Moment istoric pentru Domul Romano-Catolic din Timişoara. La sfârşitul anului 2020 catedrala îşi va schimba înfăţişarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Episcopul romano-catolic Martin Roos şi Sorin Maxim, directorul ADR-Vest au semnat, în Domul din Piaţa Unirii, contractul pentru reabilitarea bisericii, în valoare de aproape cinci milioane de euro.

În urmă cu o săptămână, la Ministerul Dezvoltării din Capitală s-a pus prima semnătură pe proiectul de reabilitare al Domului Romano-Catolic din Timişoara. Astăzi a venit rândul ca înţelegerea să fie oficializată şi între ADR-Vest –organism interimar pentru Programul Operaţional 2014-2020 în Regiunea Vest şi Episcopia Romano-Catolică, befeniciarul proiectului.

Episcopul romano-catolic Martin Roos şi Sorin Maxim, directorul ADR-Vest au semnat contractul în valoare de aproximativ cinci milioane de euro (aproape  22 de milioane de lei), care va aduce schimbarea la faţă a Catedralei catolicilor din Banat.

Biserica întotdeauna are nevoie de reformă. Nu numai biserica, ca şi comunitatea oamenilor, ci şi clădirea. De aceea este un pas important pentru noi că ne putem apuca de cele necesare acestei catedrale, care are o vârstă de 250 de ani. E o mare onoare să o putem renova, să o predăm generaţiilor care vin după noi, ca ei să aibă un lăcaş de cult, de rugăciune, de reculegere şi de sărbătorire. Este un pas important pentru această episcopie. Reînoirea este necesară, sunt lucruri care s-au degradat în anii care au trecut, biserica are nevoie de renovare substanţială”, a declarat episcopul Martin Roos.

image

Este al doilea proiect pe fonduri europene câştigat de Episcopia Romano-Catolică din Timişoara, după cel pentru reabilitarea bazilicii Maria Radna, lucrare în valoare de peste 10 milioane de euro.

Domul şi biserica Maria Radna sunt două obiective importante ale Episcopiei noastre, pentru viaţa religioasă, pentru credincioşii noştri. Suntem obligaţi să continuăm la Timişoara ce am început la Radna. Ce va urma, numai bunul Dumnezeu ştie! Deocamdată trebuie să ducem acest proiect la bun sfârşit”, a mai adăugat Martin Roos.
 

Lucrările vor consta, în principal, în renovarea, conservarea şi reabilitarea clădirii propriu-zise a Catedralei Romano-Catolice, a obietivelor conexe, precum şi criptei şi a pietrelor funerare ale personalităţilor care îşi au locul de veci acolo. 

image

Este o clădire importantă şi din punct de vedere arhitectural, vin foarte mulţi turişti. Este important şi din punct de vedere al artei şi al vieţii culturale. Merită să ne îngrijim de ea”, a mai spus Martin Roos. 


Un proiect complex
 

Proiectul cuprinde refacerea pardoselii din interior, care este degradată, refacerea pardoselii din interiorul criptei de la subsol, refacerea tencuielilor interioare şi exterioare, repararea scărilor din lemn, repararea, curăţarea şi restaurarea tâmplăriei, înlocuirea sistemului de încălzire a bisericii (noul sistem de încălzire va fi înglobat în pardoseală), reabilitarea instalaţiilor sanitare şi de apă, înlocuirea instalaţiei electrice, realizarea de sisteme de semnalizare anti efracţie, anti incendiu, sistem audio şi supraveghere video, zugrăvirea faţadelor, înlocuirea jgheaburilor şi burlanelor, refacarea gardurilor de împrejmuire, amenajarea peisagistică în jurul bisericii. Se vor realiza şi lucrări de restaurare a vitraliilor, a statuilor şi altarelor, a banchetelor de lemn din interiorul bisericii.  

Domul Catolic din Piaţa Unirii

De asemenea, în vederea integrării obiectivului în circuitul turistic naţional şi internaţional vor exista o serie de activităţi de promovare – pagină web, tur ghidat, promovare etc. 

Ne bucurăm că am pornit Programul Operaţional 2014-2020, chiar dacă am avut o mică întârziere. La nivel naţional, programul a mai trecut prin nişte faze de pregătire. Avem un calup de 19 contracte în valoare de peste 800 de milioane de euro, ceea ce ne bucură mult. Despre proiectul Domului, este un proiect de reabilitare din cadrul Axei 5, o intervenţie pe monument de Clasă A, cel mai important după cel UNESCO. Are o serie de lucrări foarte complexe, presupun în primul rând anumite specializări acreditate pentru tipurile de monumente de Clasa A. Sper că şi implementarea să aducă o firmă de construcţii care să facă aceste lucrări nu doar de calitate, ci să dea viaţă acestui loc. Acest edificiu are o valoare nemăsurabilă pentru comunitate, dar şi un punct de atracţie turistică. În plus, va completa agenda culturală al oraşului în anul 2021”, a declarat Sorin Maxim.

image


 

Proiectul va fi implementat pe parcursul a 39 de luni. 
 

După restaurare, se estimează că numărul vizitatorilor va creşte cu peste o mie de turişti la finalul primului an după implementarea proiectului, ajungânu-se la aproape 21.000 de vizitatori pe an.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite