Medicul Mihai Gafencu: Nu trebuie să ne sperie că se răspândeşte virusul. Pe undeva e firesc, e bine dacă vrei să câştigi imunitate de cohortă
0În ciuda numărului mare de persoane depistate pozitiv cu virusul SARS-Cov-2, medicul Mihai Gafencu, preşeintele Salvaţi Copiii – filiala Timişoara, susţine că situaţia este încă sub control în Timiş.
Trei oraşe, Buziaş, Sânnicolau Mare şi Făget, alături de 13 comune din judeţul Timiş au intrat de joi sub incidenţa unor noi restricţii. Asta înseamnă o serie de măsuri, de la închiderea restaurantelor, barurilor, sălilor de noroc, până la suspendarea evenimentelor artistice, culturale sau religioase. Acesta este şi rezultatul numărului ridicat de teste care se fac în judeţ, unul demn de media statelor avansate din Uniunea Europeană.
În ciuda numărului mare de persoane depistate pozitiv cu virusul SARS-Cov-2, medicul Mihai Gafencu, preşedintele Salvaţi Copiii –filiala Timişoara, susţine că situaţia este încă sub control.
„Nu stăm foarte rău, încă putem să spunem că stăm mediu spre bine. Timişul este judeţul în care se testează cel mai mult ca medie din ţară, ajungem la media celor mai dezvoltate state din Uniunea Europeană. Normal că dacă testăm mult, în capcana asta ne aflăm. Unii sfertodocşi sau doritori de ocultisme susţin că nu e bine că testăm, adică să stăm ca struţul cu capul în nisip. Am reuşit să mobilizăm echipe, cu multă muncă, laboratoare private şi de stat, cu toţii au reuşit să menţină testarea, inclusiv în weekend, la limite foarte onorante faţă de media din U.E. Sigur că dacă se testează masiv, cazurile sunt prezente. Nu trebuie să ne sperie că se răspândeşte virusul, pentru că pe undeva e firesc, e bine dacă vrei să câştigi imunitate. În mod natural sau de cohortă... Nu ştim câţi oameni au trecut deja prin boală, dar ceea sper eu este să fi trecut cât mai mulţi, şi asimptomatici. Oameni care au dezvoltat deja imunitate şi nu mai sunt în pericol, în acelaş timp nu mai pot nici să contamineze. Dar după media testărilor, sunt între şase şi zece la sută în ultima săptămână. Se pare că unul din zece”, a spus Mihai Gafencu.
„Suntem o populaţie grevată de boli cronice“
Conform medicului de la Spitalul de Copii din Timişoara, problema este că un procent important din populaţia României se confruntă şi cu alte afecţiuni, prin urmare ajung în spitale.
„E o problemă că sunt procente importante la acest virus de reacţii ale organismului pe care încă nu le-am decodat medical complet. Într-un sistem sanitar şubred ca al nostru, pune în pericol multe vieţi. Şi se vede că avem cel mai mare număr de decese din U.E. Asta pentru că suntem o populaţie grevată de boli cronice, cu cei mai mulţi cardiaci, cu cei mai mulţi diabetici, prost trataţi şi necomplianţi, cu cel mai mult consum de alcool şi mai nou suntem şi depresivi şi ne-am pierdut şi minţile. Plus toate celelalte boli, plus deşănţata conducere de până acum câteva luni a PSD-ului şi îndemnurile stupide la nerespectarea regulilor”, a adăugat Gafencu.
„Acum valul doi este doar la început. E văluţul doi“
Medicul susţine că nu are rost să ne facem iluzii că în următoarea perioadă vor scădea cazuzurile de infectări cu coronavirus. Din contra, ar trebui să ne aşteptăm la ce e mai rău.
„Ştiam că vine valul doi, dar pe noi ne-a prins cu primul val neterminat. Nu ne-a prins în scăderea aia majoră pe care a avut-o Italia, Franţa, Spania... Ei, acum valul doi este doar la început. E văluţul doi. El o să vină peste noi! Şi o să vină prăpăd! Vine şi în contextul în care nu respectăm în continuare normele... Aşa că nu e nimic neaşteptat. Eu personal am anunţat acest lucru, fără să fiu <Mama Omida>, pur şi simplu uitându-mă la predicţiile specialiştilor statisticieni, pe care îi creditez cu toată încrederea mea. Sunt pur şi simplu date foarte clare. Faptul că acum avem cel mai mare număr de decese, iară nu e de mirare. Valul acesta nu se va opri. Nu mai ai cum să-l opreşti. Acuma, nu are decât să fie mult mai rău, în fiecare săptămână, până la luarea unor măsuri de închidere a unor cartiere, localităţi, oraşe sau judeţe. Aşa a făcut Madridul, a început cu cartiere şi a ajuns la tot oraşul. Dar noi suntem cu valul pe noi şi stăm cu capul în nisip. Şi mai sunt unii care acuză că se testează. Foarte bine că se testează. Trebuie să găsim o metodă de testare în masă. Dacă avem focare indentificate în fabrici, instituţii sau spitale, închidem, izolăm partea aia. Nu trebuie să inventăm roata, e modelul european”, a mai declarat Mihai Gafencu, care face din nou apel la populaţie să respecte câteva reguli de bun simţ: purtarea măştii în încăperi, evitarea zonelor aglomerate şi atenţie sporită la igiena personală.
Vă mai recomandăm:
De ce cocktailul obezitate şi COVID-19 este letal. Specialist: Obezitatea nu doare, dar atacă tot în corp - inimă, ficat, rinichi
Mesajul unui medic pediatru, în prag de vacanţă: „Sunt lucruri simple de respectat. Ne-am cam obişnuit să fim nesimţiţi unii cu alţii“
Românii ar urma să renunţe la obiceiuri împământenite de secole: „Îmbrăţişarea caldă şi pupatul pe obraz trebuie să dispară“
Studiul complex derulat în ultimii 30 de ani: oamenii de la sat se îngraşă mult mai tare decât orăşenii. Care sunt cauzele