Liceul timişorean unde au învăţat doi laureaţi ai premiului Nobel îşi arată noua faţă. Refacerea clădirii a durat peste zece ani

0
0
Liceul Nikolaus Lenau Timişoara

Zilele acestea, constructorul care a lucrat la refacerea Liceului „Nikolaus Lenau”, din Timişoara, a îndepărtat schelele de pe faţada proaspăt renovată. Au mai rămas de terminat lucrările din interiorul clădirii, însă şi acestea se vor termina în curând, stadiul proiectului fiind de peste 90 la sută.

Liceul „Nikolaus Lenau” din Timişoara, unde au învăţat Herta Muller şi Stefan Hell, doi şvabi bănăţeni laureaţi cu Nobel, pentru literatură, respectiv chimie, a fost de ani buni în şantier. Ani de zile faţada clădirii era acoperită de un mash, pentru că două din firmele care au câştigat licitaţii de execuţie au intrat în insolvenţă, iar contractele trebuiau de fiecare dată reziliate. În acest început de an, lucrările de reabilitare a faţadelor sunt pe terminate.  

Zilele acestea, constructorul a îndepărtat schelele de pe faţada proaspăt renovată, lucrările rămase de efectuat fiind doar în interiorul clădirii. Şi ele se vor termina în curând, stadiul proiectului fiind de peste 90 la sută. 

“Aproape o generaţie întreagă de copii a aşteptat ca aceste lucrări la faţada Liceului „Nikolaus Lenau” de pe strada Gheorghe Lazăr să fie finalizate, iar acest moment este foarte aproape. Clădirea a fost ridicată în mai puţin de patru ani, între 1875 şi 1879. Reabilitarea ei, cu multe blocaje tehnice şi administrative, a durat aproape zece ani!”, a transmis primarul Dominic Fritz.  

Liceul Nikolaus Lenau Timişoara

Actuala clădire a fost construită pe locul vechiului teatru comunal şi fosta primărie rasciană. Noul edificiu a fost construit după planurile arhitectului Johan Reiber pe vechea bază folosindu-se şi unii pereţi din clădirea teatrului.  

Liceul Nikolaus Lenau Timişoara

  

În vechea clădire a concertat Franz Liszt, a dirijat Johann Strauss - fiul, iar poetul Mihai Eminescu a participat la prezentarea unor spectacole.

Vă recomandăm să mai citiţi: Liceului care a dat doi câştigători de Nobel, ar putea străluci din nou, la 100 de ani de la construirea clădirii Liceul prin care au trecut doi laureaţi Nobel, singurul cu 10 la Bac 2018 din Timiş. Absolventa cu nota maximă pleacă la studii în Germania

Timişoara


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri