Legea care interzice mai mulţi câini la o stână: "Încalcă drepturile elementare la proprietate"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una din cele mai controversate, absurde şi inutile legi adoptate de Parlamentul "mioritic" pune gând rău chiar cel mai bun prieten al ciobanilor.

 “Vânătorii” din Parlament au stabilit că ciobanii de la şest pot avea la stână doar un singur câine, cei de la deal doi câini, iar cei de la munte trei. Totul a pornit după lamentările vânătorilor care s-au plâns că paznicii patrupezi de la stâne atacă iepurii şi căprioarele, iar ei nu mai pot pleca cu desaga plină. 

Parlamentarii, fără să stea prea mult la socoteală, au votat urgent schimbările din Legea vânătorilor, care a şi fost semnată, tot într-o mare grabă, de preşedintele Klaus Iohannis.  

Legea i-a pus în dificultate pe ciobani, care se plâng că nu au cum să aibă grijă de 500-600 de oi cu unul, doi sau trei câini, mai cu seamă în locuri unde trăiesc lupi, şacali şi alte animale sălbatice. 

Reprezentanţii Asociaţiei Judeţene Ovis Banatim se gândesc serios să sesizeze Avocatul Poporului şi alte organisme internaţionale, pentru că această lege încalcă drepturile elementare la proprietare. 


Nu se întâmplă aşa ceva nicăieri în lume. Este o lege care încalcă drepturile elementare la proprietare. Şi este dată de parlamentari pentru vânători, însă majoritatea parlamentarilor sunt ei înşişi vânători. Aşa că ceea ce au votat ei ridică mari semne de întrebare. E ca şi cum ar avea de votat dacă doresc salarii mai mari. Vom sesiza Avocatul Poporului şi vom merge mai departe prin proces”, a declarat Felician Negruţ, preşedintele Asociaţiei Judeţene Ovis Banatim . 


Câinii de la stână nu au doar rolul de a păzi animalele, ci şi cel de conducători, susţine Felician Neguţ.

Câinii nu pot face pază bună decât atunci când sunt mai mulţi, când sunt în haită, când prind curaj. Un câine nu poate face nimic dacă oile sunt atacate de animale sălbatice. Apoi, pe lângă pază, câinii sunt folosiţi şi pe post de conducărori de turnă, ghidează practic oile”, a mai spus Negruţ. 
 

Întrebarea care se pune este ce va face ciobanul de la şest care are şase câini, iar legea îi permite doar unul singur?! Fără îndoială parlamentarilor nu le-a trecut prin cap să găsească o soluţie şi pentru acest aspect. Asta în cazul în care nu cumva au bătut palma cu vânătorii să înceapă şi o partidă de exterminare a câinilor. 

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite