Încă o spoială în bătrâna sală Olimpia din Timișoara, construită în 1968 FOTO

0
Publicat:

Cosmin Tabără, viceprimarul Timișoarei, spune că este foarte important să se investească în baza materială de care dispune municipalitatea până la realizarea celei noi. Astfel, Sala Olimpia, construită în 1968, trece printr-un amplu proces de cosmetizare și înnoire.

Au fost înlocuite vechile scaune din sală FOTO Colterm
Au fost înlocuite vechile scaune din sală FOTO Colterm

În lipsa unei arene moderne - sala Polivalentă din Timişoara, de 16.000 de locuri e tot la fază de hârtii, documente și studii de fezabilitate, tot bătrâna Olimpia - “Constantin Jude” trebuie să găzduiască sportivii. Astfel, vechea sală de sport, construită în 1968, trece din printr-o etapă de înfrumusețare.

De la începutul verii, angajații de la Colterm – divizia Construcții și Reparații, s-au ocupat de refacerea și vopsirea suprafeței de joc. În luna noiembrie au înlocuit cele 1.600 de scaune din tribune, urmând ca zilele acestea să fie dedicate amenajării zonei VIP.

Deși pardoseala a fost vopsită, aceasta este veche, degradată și trebuie schimbată. Așa se face că în 14 noiembrie a avut deschiderea ofertelor pentru licitația privind realizarea “Expertiză Tehnică, Studiu de fezabilitate și proiect tehnic pentru înlocuire pardoseală, refacere sistem de iluminat și supraveghere video”.

Etapa următoare înseamnă verificarea acesteia, semnarea contractului și trecerea la treabă, astfel încât până la realizarea noului buget pe anul 2024 să avem toată documentația pentru ca lucrarea să poată fi scoasă la licitație. Sunt optimist pentru că am avut noroc până acum: nu s-a anulat vreo licitație din cele 12 de care m-am ocupat direct ca viceprimar și nici contestații nu am avut. Este meritul echipei harnice de la Baze Sportive, cu suportul Biroului de Achiziții. Revenind la planul pentru Sala Constantin Jude, doresc ca imediat ce se termină campionatele de baschet, handbal și fotbal în sală să putem trece la execuție pentru a nu bloca, sau a blocat cât mai puțin activitatea sportivă. Este foarte important să investim în baza materială de care dispunem până la realizarea celei noi”, a transmis viceprimarul Cosmin Tabără, responsabil de bazele sportive ale muncipalității.

Cârpeală în Sala Olimpia FOTO Cosmin Tabără
Cârpeală în Sala Olimpia FOTO Cosmin Tabără

Mai mult, zilele trecute, Cosmin Tabără a anunțat că Sala Olimpia a primit din nou omologarea pentru competiții.

Pe lângă lucrările de modernizare care sunt în plină desfășurare la Sala Polivalentă Constantin Jude, am mai bifat încă o realizare importantă. Sala a fost omologată și înscrisă în Registrul Bazelor Sportive omologate pentru următoarele ramuri de sport: baschet, handbal, volei, fotbal de sala. Totodată, continuăm demersurile pentru proiectul privind reabilitarea fațadei și pentru îndeplinirea normelor ISU cu intenția ca aceste proiecte să fie puse în executare anul viitor”, a mai spus Tabără.

Au fost înlocuite vechile scaune din sală FOTO Colterm
Au fost înlocuite vechile scaune din sală FOTO Colterm

Povestea Sălii Olimpia

Sala Olimpia, situată pe aleea FC Ripensia, a fost proiectată de arhitectul Sorin Gavra, în anul 1968. Sorin Gavra făcea parte pe atunci din rândul proiectanţilor de la Iprotim, care a adunat în rândurile sale cei mai buni profesionişti din Timişoara şi Arad.

Pe una dintre laturile exterioare ale sălii apar toate ediţiile Jocurilor Olimpice de Vară, începând cu ediţie de la Atena, din 1896, până în 1968. Aşa se face că numele sălii a fost „Olimpia”, folosită ca bază pentru echipele locale de baschet, handbal, volei şi futsal. Capacitatea sălii a fost de 2.200 de locuri, pe bănci. Sala şi-a schimbat denumirea oficială, „Constantin Jude”, în cinstea fostului jucător şi antrenor al echipei de handbal Politehnica Timişoara. Jude a evoluat timp de şapte ani la echipa alb-violetă, după care a devenit antrenorul echipei.

Sala Olimpia din Timișoara FOTO Ștefan Both
Sala Olimpia din Timișoara FOTO Ștefan Both

 „Olimpia” a fost şi este principala arenă acoperită pentru concerte şi alte evenimente majore din în Timişoara.

Cârpeli și modernizările din 2008 şi 2015

Sala a mai trecut în anii trecuţi prin câteva etape de cosmetizare. Înainte ca Timişoara să găzduiască Campionatul European de Baschet fete – „under 16”, din 2008 (când sala a fost preluată de Primăria Timişoara), s-a vopsit podeaua, s-au montat scaune, s-au modernizat vestiarele, s-a refăcut acoperişul pentru că ploua înaintru. 

Una din etapele de modernizare
Una din etapele de modernizare

În 2011, sala a fost supusă unui amplu proces de modernizare. Deşi deja se vorbea că sala va fi abandonată în curând, pentru că în oraş se va construi o arenă modernă. Până atunci însă, Consiliul Local Timişoara a alocat 2,5 milioane de euro pentru lucrări de modernizare la Sala „Constantin Jude”. Lucrările au fost de amploare. S-au înlocuit şi faţada de sticlă, s-a refăcut complet acoperişul, s-a schimbat parchetul, s-au făcut lucări noi în tribună. S-au făcut noi grupuri sanitare şi garderobe pentru spectatori, spaţii tehnice.

Sala Olimpia înainte de noile reparații
Sala Olimpia înainte de noile reparații

Modernizarea sălii a adus şi la achizţionarea unui nou sistem de sonorizare. S-a dorit construirea unei noi tribune în partea estică a sălii, dar s-a renunţat din cauza costruilor prea ridicate. 

sala pregătită pentru Euro Baschet
sala pregătită pentru Euro Baschet

Pentru Campionatul European de Baschet fete din 2015 (organizat în tandem de România şi Ungaria), în care Timişoara a fost desemnată să găzduiască meciurile din Grupa A (au jucat în grupă România, Franţa, Cehia, Ucraina şi Muntenegru), a urmat o nouă etapă de modernizare, ca meciurile să se desfăşoare în condiţii civilizate. A fost extinsă şi partea opusă tribunei mari, unde s-au făcut locuri speciale pentru camerele de filmat şi zona VIP. De asemenea, au fost renovate vestiarele şi s-a amenajat un sector special pentru presă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite