FOTO Povestea bătrânei arene „Olimpia“ din Timişoara. Din 1968, rămâne sala de sport cea mai importantă din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sala Olimpia din Timişoara FOTO Ştefan Both
Sala Olimpia din Timişoara FOTO Ştefan Both

Sala Olimpia, situată pe aleea FC Ripensia, a fost proiectată de arhitectul Sorin Gavra, în anul 1968. Sorin Gavra făcea parte pe atunci din rândul proiectanţilor de la Iprotim, care a adunat în rândurile sale cei mai buni profesionişti din Timişoara şi Arad.

În ultimele zile se discută despre construirea la Timişoara a unei săli polivalente de 16.000 de locuri. De fapt, nu chiar la Timişoara, pentru că cei de la Consiliul Judeţean Timiş vor să o construiască în comuna periurbană Giroc. Primarul Nicolae Robu susţine că ar vrea o sălă de sport de 10.000 de locuri, dar în Timişoara. De şapte ani este în construcţie Sala Polivalentă a Universităţii Politehnica, cu 3.000 de locuri. În atare condiţii, bătrâna Sala Olimpia îşi face deocamdată cu brio datoria. 

Sala Olimpia, situată pe aleea FC Ripensia, a fost proiectată de arhitectul Sorin Gavra, în anul 1968. Sorin Gavra făcea parte pe atunci din rândul proiectanţilor de la Iprotim– care a adunat în rândurile sale cei mai buni profesionişti din Timişoara şi Arad.

Pe una dintre laturile exterioare ale sălii apar toate ediţiile Jocurilor Olimpice de Vară, începând cu ediţie de la Atena, din 1896. Aşa se face că numele sălii a fost „Olimpia”, folosită ca bază pentru echipele locale de baschet, handbal, volei şi futsal. Capacitatea sălii a fost de 2.200 de locuri, pe bănci. Sala şi-a schimbat denumirea oficială, „Constantin Jude”, în cinstea fostului jucător şi antrenor al echipei de handbal Politehnica Timişoara. Jude a evoluat timp de şapte ani la echipa alb-violetă, după care a devenit antrenorul echipei. Sub conducerea lui, Poli a câştigat singura Cupă a României. 

Sala Olimpia din Timişoara

Sala „Olimpia” a fost şi este principala arenă acoperită pentru concerte şi alte evenimente majore din în Timişoara.

Cârpeli până la modernizările din 2008 şi 2015

Olimpia a mai trecut în anii trecuţi prin câteva etape de cosmetizare. Înainte ca Timişoara să găzduiască Campionatul European de Baschet fete – „under 16”, din 2008 (când sala a fost preluată de Primăria Timişoara), s-a vopsit podeaua, s-au montat scaune, s-au modernizat vestiarele, s-a refăcut acoperişul pentru că ploua înaintru. 

Sala Olimpia Timişoara

În 2011, Sala polivalentă a fost supusă unui amplu proces de modernizare. Deşi deja se vorbea că sala va fi abandonată în curând, pentru că în oraş se va construi o arenă modernă. Până atunci însă, Consiliul Local Timişoara a alocat 2,5 milioane de euro pentru lucrări de modernizare la Sala „Constantin Jude”. Lucrările au fost de amploare. S-au înlocuit şi faţada de sticlă, s-a refăcut complet acoperişul, s-a schimbat parchetul, s-au făcut lucări noi în tribună. S-au făcut noi grupuri sanitare şi garderobe pentru spectatori, spaţii tehnice.

Sala Olimpia Timişoara

Modernizarea sălii a adus şi la achizţionarea unui nou sistem de sonorizare. S-a dorit construirea unei noi tribune în partea estică a sălii, dar s-a renunţat din cauza costruilor prea ridicate. 

Dacă atunci când tribuna avea bănci de lemn putea primi 2.200 de spectatori, după montarea scaunelor numărul locurilor s-a redus la 1.400. În timp ce Sala Olimpia s-a aflat în reconstrucţie, antrenamentele şi meciurile de baschet, handbal, volei şi fotbal în sală, dar şi celelalte competiţii, s-au desfăşurat în sala „Mircea Albu” din zona Dacia, cât şi în sălile aflate în apropierea oraşului.

Sala Olimpia TimişoaraSoluţie de avarie pentru Europenele de baschet feminin
 

Pentru Campionatul European de Baschet fete din 2015 (organizat în tandem de România şi Ungaria), în care Timişoara a fost desemnată să găzduiască meciurile din Grupa A (au jucat în grupă România, Franţa, Cehia, Ucraina şi Muntenegru), iar Oradea meciurile din grupa B (în Ungaria se jucau meciurile din grupa C şi D, semifinalele şi finalele). Pentru competiţie, oraşul trebuia să pună la dispoziţie noua arenă a Politehnicii, de la lângă stadionul „Dan Păltinişanu”. Construcţia a fost începută de Universitatea Politehnica, a fost preluată în 2012 de Primărie, însă problemele legate de firmele contractate, insolvenţa acestora şi apoi relicitările au continuat să îngreuneze avansarea construcţiei.

Sala Olimpia din Timişoara

S-a apelat din nou la soluţia de rezervă, bătrâna „Olimpia”.
 

Reprezentanţii Primăriei Timişoara au făcut o serie de lucrări pentru ca Europenele de baschet feminin să se desfăşoare în condiţii civilizate. A fost extinsă şi partea opusă tribunei mari, unde s-au făcut locuri speciale pentru camerele de filmat şi zona VIP. De asemenea, au fost renovate vestiarele şi s-a amenajat un sector special pentru presă.

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite