FOTO VIDEO Secretul „bisericii pop-rock“ din Timişoara. Am aflat cine sunt fetele care au cucerit o ţară întreagă
0Toată lumea se întreabă cine sunt timişorencele care au cucerit România cu videoclipul intitulat „Evoluţia muzicii uşoare româneşti“, lansat pe canalul YouTube.
„Adevărul“ vă prezintă povestea unei biserici care susţine tinerii talentaţi, dar nu vrea să îi transforme în vedete.
Un videoclip cu o idee excelentă, voci foarte bune şi un stil neobişnuit pentru showbizul autohton. Acestea sunt doar câteva dintre ingredientele cu care timişorencele Marta Cotuna, Ana Huţu şi Beck Corlan au cucerit o ţară întreagă.
Fără a avea în spate o campanie media profesionistă, videoclipul intitulat „Evoluţia muzicii uşoare româneşti“, lansat pe canalul YouTube în urmă cu trei săptămâni, a înregistrat peste 320.000 de vizualizări doar în primele şapte zile şi a devenit viral în reţelele de socializare.
Cu toate astea, fetele au refuzat în mod repetat ofertele televiziunilor naţionale şi nu au răspuns nici solicitărilor presei scrise. Şi totuşi, cine sunt cele trei fete care au fascinat o ţară întreagă?
Marta Cotuna, Ana Huţu şi Beck Corlan vin dintr-o altă lume. Ele fac parte dintr-un cult religios evanghelic neoprotestant şi frecventează biserica nondenominaţională „Casa Închinării“ din Timişoara. I se mai spune şi „Biserica tinerilor“ sau „Biserica pentru o nouă generaţie“.
Modul de manifestare al credincioşilor este cu totul altfel decât s-ar crede: tinerii se exprimă prin muzică. Şi nu orice fel de muzică, ci una contemporană, rock şi pop. Este vorba despre muzicieni desăvârşiţi care studiază, repetă, compun, au videoclipuri, susţin recitaluri şi concerte. Unii sunt chiar membri în trupe cunoscute în Timişoara.
Beck Corlan, Ana Huţu şi Marta Cotuna, în concert la clubul Daos din Timişoara GALERIE FOTO
„NU SUNTEM UN MUZEU DE OAMENI SFINŢI“
„Casa Închinării“ este o biserică evanghelică neoprotestantă plantată de Biserica Agape din Timişoara în anul 2004. Cei care frecventează „Casa Închinării“ nu se numesc nici penticostali, nici baptişti, ci pur şi simplu creştini. Pastorul Petru Dorel Mengher susţine că uşile bisericii sunt deschise pentru toţi oamenii, indiferent de trecutul lor, mediul din care provin sau nivelul lor spiritual.
„Povestea «Casei Închinării» este una frumoasă şi în plină desfăşurare. Am început această biserică în anul 2004, cu un grup de tineri care au înţeles că biserica ar trebui să fie altfel şi că avem menirea de a ridica o nouă generaţie de credincioşi autentici în trăire şi creativi în exprimare. Nu suntem un muzeu de oameni sfinţi. Biserica este un loc unde ne putem pune viaţa în ordine, vindeca inimile şi găsi direcţie în viaţă“, spune Mengher.
Pastorul Petru Dorel Mengher, omul care încurajează tinerii să se exprime prin artă
În „Casa Închinării“ sunt tineri talentaţi nu doar în domeniul muzical, ci şi în alte domenii ale artei. Există grupuri de artişti plastici, design ambiental, artişti în domeniul picturii, graficii şi fotografiei, care au avut parte de numeroase expoziţii.
„Dorim să încurajăm artiştii, chiar dacă nu au multe şanse în societatea noastră. Avem şi dezvoltăm o reţea de artişti pe care îi încurajăm şi-i provocăm să persevereze, să lucreze împreună şi să creeze în continuare. Majoritatea sunt absolvenţi ai Facultăţii de Arte sau ai Liceului de Arte şi câţiva sunt amatori“, a afirmat pastorul „Casei Închinării“.
UN „TEASER“ DE SUCCES
În clipul „Evoluţia muzicii uşoare româneşti“, cele trei timişorence au plănuit „o lovitură de marketing“ înaintea lansării albumului „Jar sub mine“, al Martei Cotuna, care a avut loc pe data de 19 octombrie, în Clubul Daos din Timişoara. Clipul, care s-a bucurat de succes, este de fapt un potpuriu muzical cu cele mai importante hituri din muzica românească. În nouă minute şi 18 secunde, fetele au cuprins 67 de refrene celebre, de la „Zaraza“ lui Cristian Vasile, din 1931, până la „Ecou“, interpretat de Elena şi Glance, din 2013.
„N-am atâtea vieţi câte vise am. Şi când eşti aşa, e inexplicabil de greu să alegi care sunt puţinele vise pe care să le urmăreşti cu ardoare într-o viaţa prea scurtă pentru numărul lor. A fost o uşurare să aleg muzica. Dar e totuşi greu să o alegi în România. Deşi mi-am propus să-mi văd doar de colţisorul meu, nu cred că voi reuşi. Nu pot să rămân nepăsătoare când văd cum muzica e furată, subapreciată, promovată prea puţin, lipsită de respect şi chiar batjocorită, din păcate. Aşa că fac şi voi face tot ceea ce îmi stă în putinţă ca să o răscumpăr în dreptul meu câte puţin în fiecare zi, muncind din greu, studiind şi compunând, discutând şi certându-mă dacă e nevoie, susţinându-mi colegii, cumpărând albume şi bilete la concerte, dând mai departe ceea ce ştiu, cu alte cuvinte, trăind-o în toate aspectele ei“, a scris Marta Cotuna pe site-ul ei oficial.
Zaraza faţă în faţă cu Elena Gheorghe: evoluţia muzicii uşoare româneşti din '30 până azi
Videoclipul care a uimit o ţară întreagă
Toate piesele de pe „Jar sub mine” sunt scrise, compuse şi orchestrate de Marta Cotuna. Albumul a fost înregistrat, mixat şi masterizat de la Matt Barber la The Sandbox, în Chicago.
„ÎMI IAU CHITARA ŞI MĂ ROG CÂNTÂND“
Beck Corlan, care a participat şi ea la realizarea clipului „Evoluţia muzicii uşoare româneşti“, este una dintre cele mai cunoscute artiste de la „Casa Închinării“. „Când aveam cinci ani şi nu aveam puterea de a decide ce să fac cu viaţa mea, părinţii au făcut-o pentru mine, ca fiecare părinte. La cinci ani am început să fac muzică, ei sperând ca muzica să o înalţ spre Dumnezeu. Eu spun că fost o decizie foarte bună. Atunci când scriu o piesă să aud instrumentele, melodia, armoniile în cap, şi eu doar le pun pe foaie. Spun că este doar Dumnezeu care lucrează aşa. De multe ori îmi vine să îmi spun rugăciunea cântând, de multe ori mă rog, îmi iau chitara şi mă rog cântând. Din relaţia personală cu Dumnezeu reies cele mai bune, autentice şi reale cântece“, a declarat Beck Corlan, pentru site-ul stiricrestine.ro.
Beck Corlan într-un concert GALERIE FOTO DE LA CASA ÎNCHINĂRII Sursa:dincolodeziduri.ro
Tânăra mai spune că nu vrea să fie catalogată în niciun fel. „Dorinţa mea, pentru care trăiesc şi scriu o nouă piesă, este să Îl reprezint pe Domnul meu scump, Iisus Christos. Restul sunt detalii. Fiecare suntem diferiţi, dar puţini îndrăznim să fim noi înşine. Eu îmi iau doza de curaj zilnic. Îţi trebuie puţin tupeu să fii tu, într-o lume deja formată cu stereotipuri şi preconcepţii“, mai spune Beck Corlan.
CE SUNT BISERICILE NONDENOMINAŢIONALE
Bisericile nondenominaţionale, cunoscute şi ca autonome sau independente, au apărut în România la sfârşitul anilor ’90. Reprezintă un nou tip de biserică, desprinsă de tradiţia penticostală sau baptistă, şi care pune accentul pe relevanţa socială, pe echilibru în manifestări, pe exprimare. În Timişoara, pe lângă „Casa Închinării“, se mai află şi alte biserici autonome, precum Agape, Aletheia, Deo Gloria, Metanoia, Kairos, Betsda sau Biserica lui Hristos.
Un loc al creativităţii, al rugăciunii şi al artei
Pastorul Petru Dorel Mengher spune că încurajează creativitatea şi originalitatea tinerilor. „«Casa Închinării» este o biserică creştină independentă, în care mulţi tineri talentaţi îşi găsesc locul şi mediul prielnic dezvoltării, închinându-se lui Dumnezeu într-un mod care li se potriveşte. Avem mulţi tineri care au terminat şcoli şi universităţi de muzică şi arte, unii au luat premii în ţară şi peste hotare, alţii cântă în diverse formaţii cunoscute. Talentul, creativitatea şi ideile noi sunt binevenite în biserică“, explică pastorul.
Concertul de lansare al albumului Martei Cotuna, din clubul Daos
Biserica nu este un loc plictisitor şi rece, doar pentru oameni în vârstă sau care se află în situaţii grele şi cer ajutor Divinităţii, ci un loc în care fiecare se simte bine, util, acceptat şi valoros.
„În «Casa Închinării», exprimarea artistică, suportul media, muzica contemporană, mesajul actual, coregrafia, scenetele vin să creeze o atmosferă care încurajează spiritul artistic şi creativ al fiecăruia“, mai spune pastorul.
AVALANŞĂ DE VIZUALIZĂRI
Aşa cum există Grammy pentru rock, pop sau jazz, se oferă la nivel internaţional şi premii Grammy pentru muzica creştină, un gen muzical foarte răspândit în lume. Pastorul „Casei Închinării“ susţine că videclipul „Evoluţia muzicii uşoare româneşti“, care a atras toată atenţia, a apărut din pur amuzament.
Mostră dintr-un concert pop-rock la Casa Închinării
„Nimeni nu se aştepta la aşa o avalanşă de vizualizări şi aprecieri. Beck Corlan, împreună cu trupa ei, are proiecte muzicale pe care le va continua. În ultima perioadă au avut multe invitaţii din partea ziarelor, a televiziunii şi a posturilor de radio, dar ele momentan lucrează la un proiect şi nu au timp pentru interviuri şi alte prezentări. Cu siguranţă va veni şi vremea pentru acestea. Goana după publicitate, afirmare, succes şi bani nu sunt principiile după care aceste fete îşi conduc viata. Mesajul melodiilor compuse de ele nu îşi găseşte locul în emisiunile de divertisment, scandal sau showbiz“, a explicat Petru Dorel Mengher.
Citeşte şi:
Evoluţia muzicii uşoare româneşti în 10 minute, de la „Zaraza“ la „Eu vara nu dorm“