FOTO VIDEO Povestea consilierului guvernamental german care strânge 100 de timişoreni într-un cor de gospel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PASIUNE Dominic Samuel Fritz (31 de ani), îndrăgostit de România, a creat în urmă cu aproape 10 ani Timişoara Gospel Project. În fiecare an, corul are altă componenţă, dar entuziasmul este tot mai mare. Chiar dacă Dominic este catolic, a reuşit să aducă la un loc în corul său oameni de diferite confesiuni

Un consilier guvernamental german, Dominic Samuel Fritz (31 de ani), vine cel puţin o dată pe an în România, pentru a organiza concerte alături de un cor de gospel (n.r. – muzică veselă pe teme religioase) creat de el, iar coriştii cântă în limba engleză. Anul acesta, corul Timişoara Gospel Project a reuşit să adune peste 100 de timişoreni pentru spectacole. 
 

Dominic a ajuns pentru prima dată în România în 2003, la o casă de copii din Timişoara, a Federaţiei Caritas, ca voluntar al organizaţiei „Jesuit European Volunteers“. Dominic era absolvent al unui liceu catolic iezuit din Germania. „Am lucrat ca educator pentru copii între 9 şi 12 ani. A fost o experinţă care mi-a schimbat viaţa. Este incredibil cât de mult se pot schimba copiii dacă le dăruieşti afecţiune fără niciun interes. În acel an, m-am îndrăgostit de Timişoara“, îşi începe povestea Dominic Samuel Fritz. 

Perioada pentru care a venit în România era de un an şi, pentru că dorea să lase ceva în urma lui, s-a gândit să încerce o aventură muzicală inedită. S-a bazat pe oameni obişnuiţi, dar cu muzica în sânge şi cu puţină nebunie. Ceea ce a ieşit se numeşte Timişoara Gospel Project. Este un cor de gospel care renaşte în fiecare an ca printr-o vrajă. Bagheta îi aparţine lui Dominic. De atunci, vine la Timişoara pentru spectacolele corului pe care l-a creat.
 

Recent, pe 21 şi pe 22 iunie, Timişoara Gospel Project a susţinut două reprezentaţii ale spectacolului „Oh, Happy Day“, la Sala Capitol din Timişoara, alături de Filarmonica Banatul. Ambele spectacole, care au marcat aniversarea de 10 ani a corului, s-au desfăşurat cu sala plină.


 

„Un mic şoc cultural“


Timişoara Gospel Project a început în 2004 sub forma unui workshop. Având experienţa corului din liceu, Dominic Fritz s-a gândit să creeze la Timişoara un cor de gospel alcătuit din copiii instituţionalizaţi. La început, a fost dezamăgit că nu a putut să strângă mai mult de zece persoane, iar concertul s-a ţinut în biserica catolică din cartierul Elisabetin. 
 

„Îmi amintesc şi acum cum au venit oamenii. Ne-am dat întâlnire la repetiţii la ora 10.00. Eu, ca de obicei, eram punctual. Însă, la ora aceea au venit doar trei. Peste o jumătate de oră au mai apărut doi. De abia pe la ora 11 şi ceva au venit mai mulţi, dar nu toţi. Unii s-au scuzat din diferite motive că nu pot ajunge. A fost un mic şoc cultural pentru mine. La început, am fost temător, dar concertul a ieşit foarte bine. Atunci s-a născut Timişoara Gospel Project şi am zis că voi reveni în fiecare an pentru un concert“, a mai declarat Dominic.
 

Cor interconfesional


Pentru primul concert a venit cu pianul de acasă. Pentru că spectacolul a fost un succes, germanul a decis ca şi anul următor să revină şi să facă unul şi mai bun. „A doua oară a ieşit şi mai bine. Totul avea să se dezvolte foarte rapid, nici măcar eu nu mă aşteptam la început să ajungem aici“, continuă Dominic.

image

Corul a crescut în fiecare an, iar în 2008, Dominic Fritz a decis să mute concertul în Domul Catolic din Piaţa Unirii. 

„În al doilea an, au fost 30 de oameni, apoi 40, 60 şi 80 de persoane în cor. În 2008, am zis că nu mai pot să fac totul singur. Înainte, eu organizam totul din Germania. Mi-am făcut o echipă superbă la Timişoara, care, de atunci, mă ajută şi este alături de mine. Acum avem un cor de 100 de persoane“, susţine Dominic.


 

La concertul din 2010, corul de gospel creat de Dominic Fritz a înregistrat un succes fulminant, spectatorii stând şi pe jos. Echipa lui Dominic Fritz a decis că e timpul să se mute într-un loc mai mare, astfel că, în 2011, concertul Timişoara Gospel Project a avut loc la Biserica Millenium, cea mai mare biserică catolică din judeţul Timiş.

În 2012, Timişoara Gospel Project a ieşit pentru prima dată din biserici şi s-a mutat într-o sală de spectacole, la Sala Capitol din Timişoara. „Noi am cântat în biserici catolice şi cu toate că şi eu sunt catolic, acest cor este interconfesional. Avem ortodocşi, reformaţi, protestanţi, catolici şi chiar agnostici. Nu îi întreb niciodată pe oameni care le este credinţa. Nu mă văd un misionar, chiar dacă muzica gospel nu se poate goli de conţinutul spiritual“, spune Dominic.


 

Dominic reuşeşte să strângă în jurul lui o mână de oameni din toate păturile sociale, de toate vârstele şi confesiunile, cei mai mulţi fără să aibă de-a face cu muzica, iar după o săptămână de repetiţii, să fie în stare să dea un concert profesionist.

„Contează atitudinea de respect şi egalitatea dintre oameni, dincolo de toate diferenţele, pentru că nu contează dacă eşti tânăr sau bătrân sau dacă eşti bulgar, sârb, german, român sau maghiar. Timişoara Gospel Project este un amestec de factori muzicali, umani şi spirituali, care atrage oameni“, afirmă Dominic. 

Vin şi rockeri

De selecţia muzicală se ocupă tot Dominic Fritz, care lucrează la asta timp de un an. „Ascult formaţii de gen din toată lumea, din Africa până în America, iar în final fac o selecţie pentru un concert de două ore“, afirmă Dominic. 

image


 

Repetiţiile înaintea unui concert sunt dure, iar Dominic Fritz este nemilos. Însă are grijă să spună o vorbă de duh când este cazul. Aşadar, oricine este bine-venit în cor, dar condiţia este să fie serios şi să nu lipsească de la repetiţii.
 

„Avem timp de repetat o săptămână. Ne întâlnim seara, după ce fiecare vine de la treaba lui, iar mulţi sunt deja obosiţi. Aici intervine rolul meu să îi motivez şi să scot restul de entuziasm din ei. Toată oboseala dispare când începem să cântăm. Repetăm zilnic. Ei preiau tot ce le arăt eu, corul este ca o oglindă. În primele zile, tonurile nu sunt aşa de importante, ci să scot bucuria şi pasiunea din ei“, explică Dominic.
 

Alături de Timişoara Gospel Project au venit şi instrumentişti profesionişti, din diferite trupe rock din Timişoara, care, o dată pe an, îşi rup din timpul şi programul lor pentru a cânta cu Dominic şi corul de gospel. 


19.000 de lei pentru bolnavii de cancer
 

De la un mic concert în biserică, Timişoara Gospel Project a ajuns să cânte alături de Filarmonica Banatului. La ultimul concert, cel de pe 21-22 iunie, de la Sala Capitol, pe scenă au fost aproape 120 de corişti amatori participanţi la Timişoara Gospel Project, un band rock format din cunoscuţii muzicieni timişoreni Petre Ionuţescu, Marcelle Poaty-Souami, Johnny Kui, Manuel Cătană şi Sergiu Cătană, alături de orchestra Filarmonicii Banatul.

Succesul a fost completat de suma-record de bani care s-a strâns în cele două seri, aproape 19.000 de lei. Banii ajung la un centru pentru bolnavii de cancer în stadii terminale. 
 

„Foarte rar se întâmplă ca muzica religioasă sau gospel să fie asociată cu o orchestră filarmonică. Concertul Timişoara Gospel Project cu Filarmonica Banatul a fost un eveniment unic în România. Toate piesele au fost special aranjate şi orchestrate. A fost o premieră în acest gen şi pentru noi. Orchestra s-a adaptat după noi. Corul a fost ca un cor de gospel, dar care aveai impresia că face parte din corul orchestrei filarmonice. Această experienţă a fost interesantă pentru muzicieni“, precizează dirijorul. 

image

Contează atitudinea de respect şi egalitatea dintre oameni, dincolo de toate diferenţele, pentru că nu contează dacă eşti tânăr sau bătrân sau dacă eşti bulgar, sârb, german, român sau maghiar.

Dominic Fritz
 

Concert „fără public“ în biserica de unde a pornit Revoluţia

La începutul lunii ianuarie, Timişoara Gospel Project a susţinut un concert în Biserica Reformată din Timişoara, cunoscută şi ca „Biserica lui László Tökés“, locul unde a izbucnit Revoluţia din 1989.


„Acel eveniment s-a născut din dorinţa de a face un concert de Crăciun, doar că eu în perioada Crăciunului vreau să rămân acasă cu familia, poate şi ceilalţi muzicieni. Aşa că am decis să facem un concert de Anul Nou. Cred că se potriveşte să începem anul cântând împreună. L-am botezat «Concert fără public», pentru că tot publicul cântă cu noi, deci face parte din trupă“, explică Dominic Samuel Fritz. 
 

Îi îndemna să cânte cu „mmm“ sau „hhh“
 

Biserica din Piaţa Maria din Timişoara a fost neîncăpătoare la acel concert. Sute de oameni s-au aşezat în bănci, iar toate textele au fost proiectate pe zidul din faţa lor, pentru ca toată lumea să poată cânta.
Dominic Fritz i-a îndemnat pe corişti să cânte chiar şi cu „mmm“ sau „hhh“ dacă nu cunosc melodia. Pentru că era perioada de după sărbători, au fost colinde celebre şi muzică de Crăciun din toată lumea, dar şi piese de gospel.


 

„A fost o mică şmecherie aici. Mulţi au mai participat la concertele noastre. Aşa că nu m-a surprins să avem o susţinere mare din cor. La cor este pur şi simplu voinţa de a cânta şi să nu te laşi intimidat de muzică“, a mai spus Fritz.
 

Asociaţia Culturală Timişoara Gospel Project a fost pusă pe picioare de Dominic Fritz în 2013 cu gândul să poată susţine candidatura Timişoarei la titlul de Capitală Culturală a Europei în 2021.
 

„Unul dintre scopurile noastre ca asociaţie este susţinerea candidaturii oraşului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Sperăm că prin tot ce facem să ridicăm nivelul culturii din Timişoara, să-i motivăm pe oameni să cânte“, afirmă Dominic Samuel Fritz.

image


 

De ce muzică gospel? „Pentru că este o muzică pe care cred că oamenii o pot învăţa foarte repede, chiar şi cei care nu au experienţă în cor. Cântăreţii pot înţelege foarte repede ceea ce este în muzică, ce vrea să exprime un anumit cântec. Prin urmare, acest gen de muzică este perfect pentru astfel de proiecte“, mai spune germanul într-o română perfectă. 
 

La spectacolele Timişoara Gospel Project există întotdeauna o cauză caritabilă. „Pentru noi e mai important să schimbăm anumite opinii şi comportamente. Vrem să mergem mai departe cu muzica noastră, arta noastră vrea să determine o schimbare socială în această ţară şi doresc să fie o forţă pozitivă. Vrem să explorăm şi să depăşim limite. Prin muzică putem afla că suntem într-adevăr la fel“, încheie Dominic Fritz. 
 

A fost greu pentru că îmi amintesc şi acum cum au venit oamenii. Ne-am dat întâlnire la repetiţii la ora 10.00. Eu, ca de obicei, eram punctual. Însă, la ora aceea au venit doar trei. Peste o jumătate de oră au mai apărut doi.

Dominic Fritz

Oamenii corului

Astrid Weisz (30 de ani) este jurnalistă la Radio Timişoara şi la concertul cu Filarmonica Banatul a fost pentru prima dată în corul Timişoara Gospel Project. „Prin natura meseriei am cunoscut acest proiect acum şapte-opt ani. În urmă cu doi ani am participat la câteva workshop-uri cu Gospel Fără Bariere, în spaţii neconvenţionale: la Azilul de noapte şi la Penitenciarul Timişoara. Fenomenul în sine şi muzica m-au atras mai mult decât Dominic, deşi îl cunoşteam prin interviurile pe care mi le acordase“, a declarat Astrid Weisz.

image

Tânăra a fost copleşită să cânte pe scenă cu Filarmonica Banatul în faţa unei săli pline ochi. „Datorită reflectoarelor care ne băteau în ochi şi a bunei dispoziţii din cor am trecut uşor peste trac. M-am simţit grozav să aud că oamenilor le place ce cântăm. Că au cântat şi ei şi că am putut să le transmitem şi lor din bucuria de a face muzică“, a mai spus Astrid Weisz.

Senzaţia fericirii

Ildiko Csoke (48 de ani) a ajuns coordonator de proiect din simplă membră de cor. „Am văzut un afiş pe uşa Facultăţii de Muzică în 2006 şi m-am dus. La prima participare, după concert, aveam senzaţia că mai am puţin şi încep să levitez de fericire. Şi de atunci n-am încetat să mă tot mir la sfârşitul fiecărei ediţii cum e posibil ca experienţa aceasta să fie mereu şi mai frumoasă, şi mai înălţătoare. De anul trecut, sunt şi coordonator de proiect. Înainte, am cântat doar în corul şcolii, dar am avut o dirijoare foarte bună şi se pare că a contat. Altfel nu ştiu dacă m-aş fi băgat“, a declarat Ildiko Csoke. 



Citiţi şi:

VIDEO Succes răsunător al concertului de gospel simfonic „Oh Happy Day!”: 19.000 de lei strânşi pentru Hospice

Povestea artistului care a fost dat afară din România şi a devenit un sculptor celebru în Germania GALERIE FOTO

Povestea unui cercetător timişorean care a cucerit America: Deţine una dintre cele mai celebre galerii de artă din New York GALERIE FOTO

FOTO Povestea instrumentelor Braun a început la Timişoara: „Am construit o mască de scafandru să pot fugi pe Bega”

Ion Mihai Pacepa, spaima bagajelor lui Guban: „Au trimis un bandit pe capul nostru în Germania”

Citiţi şi alte poveşti inedite:


Olimpică la 11 ani. Beatrice Huştiu, cea mai tănără patinatoare din istoria Jocurilor Olimpice de iarnă

Agentul SAS care face instrucţie cu IT-şti: „În '87 am venit la Timişoara să văd dacă se poate declanşa o revoluţie”

FOTO Povestea unei evadări din România comunistă. Opt zile târâş, foame şi sete la graniţa cu Iugoslavia

FOTO Aventurier în Indonezia: Românul care experimentează traiul aproape primitiv al papuaşilor


Fabuloasa poveste a regelui bănăţean din Insula Timor

FOTO Bioenergeticianul român care-i tratează pe călugării budişti din Thailanda

Copiii care cântă muzica Timişoarei de altădată. Cine sunt puştanii-minune din trupa Peregrinii

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite