FOTO Vechiul depou de tramvaie din Timişoara a devenit un muzeu strălucit. Art Encounters 2017 deschide spaţii în care publicul nu a intrat niciodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Art Encounters 2017 - inaugurarea de la Muzeul "Corneliu Mikloşi" FOTO Ş.Both
Art Encounters 2017 - inaugurarea de la Muzeul "Corneliu Mikloşi" FOTO Ş.Both

Deschiderea oficială a bienalei Art Encounters 2017 – cel mai mare eveniment de artă contemporană din România, a avut loc la Muzeul de Transport Public “Corneliu Miklosi” din Timişoara.

Pentru o lună, Timişoara se transformă din nou într-un mare muzeu de artă, unde peste 150 de artişti expun aproximativ 300 de lucrări, în 13 spaţii convenţionale şi neconvenţionale.

A doua ediţie a bienalei Art Encounters de la Timişoara este cel mai relevant eveniment organizat în România dedicat artei contemporane. Ideea aparţine antreprenorului timişorean Ovidiu Şandor. 

Timişoara devine prin Art Encounters o capitală aproape euroregională a artei contemporane. Foarte mulţi dintre artiştii, curatorii, colecţionarii din regiune sunt aici. E un eveniment foarte generios. Din nou deschidem publicului spaţii în care nu au intrat niciodată. Sunt nişte expoziţii cu care vor rezona şi cei care nu au avut ocazia să se apropie până acum de arta contemporană. Încurajăm toţi timişorenii să aibă curajul să exploreze aceste expoziţii. Majoritatea artiştilor sunt din România, dar peste o treime din ei sunt internaţionali, mulţi din regiune, din fosta Iugoslavie, Ungaria, Polonia, dar avem artişti din Canada, SUA, China, India, Thailanda. E o bienală cu adevărat internaţională care prezintă arta contemporană românească în dialog cu scena internaţională”, a declarat Ovidiu Şandor. 

image

Tema centrală a celei de-a doua ediţii a bienalei Art Encounters este "Realitatea cotidiană", iar cei doi curatori sunt Diana Marincu şi Ami Barak (foto, alături de primarul Nicolae Robu şi Ovidiu Şandor).

Art Encounters este deja pe cartografia europeană. Atenţia comunităţii artistice şi actorilor culturali din toată lumea se va îndrepta zilele acestea spre Timişoara. Oamenii vor vedea aici artă contemporană în diferite genuri, sculptură, instalaţie, video, film, pictură, desene, fotografii, e o mare diversitate. Noi le-am dispus în familii, subcapitole, diferite subiecte, toate legate de tema centrală, care se intitulează <Viaţa - mod de întrebuinţare>. Suntem privilegiaţi pentru că spaţiile sunt absolut minunate”, a spus Ami Barak, renumit critic de artă de origine română care trăieşte la Paris. Aceste este lector la universitatea Sorbona.

   

Art Encounters 2017 - inaugurarea de la Muzeul "Corneliu Mikloşi" FOTO Ş.Both


Muzeul "Corneliu Mikloşi" în fostul depou de tramvaie 

Deschiderea oficială Art Encounters 2017 a avut loc la Muzeul “Corneliu Mikloşi”, care şi-a deschis astfel porţile pentru timişoreni. 


În 2015, la prima ediţie Art Encounters, oamenii au putut admira transformările făcute la Cazarma U (sau Cazarma Vienei), care dintr-o ruină a devenit un inedit spaţiu expoziţional. Povestea merge mai departe şi Art Encounters pune pe harta culturală a oraşului un nou loc interesant, fostul depou de tramvaie de pe bulevardul Take Ionescu.

Art Encounters 2017 - inaugurarea de la Muzeul "Corneliu Mikloşi" FOTO Ş.Both

Povestea depoului începe din perioada lui Corneliu Miklosi (1887- 1963), fostul director al Tramvaielor din Timişoara, în perioada 1922-1948.

În Timişoara, primul tramvai tras de cai a circulat din 1869, iar din 1889 a fost introdus tramvaiul electric. La începutul secolului XX, depoul de tramvaie se afla în partea dreaptă a bulevardului Take Ionescu (unde este acum şi sedul RATT). Se numea Depoul nr.1. Atunci când societăţile Tramvaielor Comunale şi a Uzinelor Electrice Comunale se unesc sub denumirea de Intreprinderea Electromecanică Timişoara (IET) numărul tramvaielor a crescut şi era nevoie de un nou depou. 

Art Encounters 2017 - inaugurarea de la Muzeul "Corneliu Mikloşi" FOTO Ş.Both

În 1927, alături de multe alte proiecte ale lui Corneliu Mikloşi- care au îmbunătăţit viaţa oraşului şi al locuitorilor săi, se proiectează această clădire pentru depou. A fost inaugurată în octombrie 1927. Este un depou cu şase linii de garare şi întreţinere. La vremea respectivă încăpeau în interior 30 de vagoane. Atunci vagoanele aveau altă dimensiune. Avem aici şi vagoanele <Gemene>, tot o lucrarea marca Mikloşi, emblematice pentru oraş, care în ultima lor perioadă au circulat pe linia 5”, a spus designerului Silviu Dănescu, cel care  s-a ocupat de transformarea depoului într-un spaţiu cultural. 
 

Art Encounters 2017 - inaugurarea de la Muzeul "Corneliu Mikloşi" FOTO Ş.Both

Designerul susţine că a urmărit să păstreze cât mai multe din elemenetele originale ale halei. 

“Nu era neaparat în paragină, dar nu era nici într-o stare foarte bună. Au fost necesare lucrări ample. Am lucrat în jur de doi ani. Era nevoie de fonduri şi de voinţă multă. Structura de rezistenţă a clădirii este făcută din structuri metalice, pe ele se suţine acoperişul. Zidăria nu are un rol foarte puternic. Am lucrat la refacerea instalaţiei electrice, s-au făcut compartimentări, pentru că în partea dreaptă avem nişte săli, camere. Iniţial au fost tot felul de ateliere. În partea din spate, o altă iniţiativă al lui Corneliu Mikloşi, era şcoală de ucenici", a adăugat Silviu Dănescu.  

Art Encounters 2017 - inaugurarea de la Muzeul "Corneliu Mikloşi" FOTO Ş.Both

La eveniment a participat şi primarul Nicolae Robu, încântat de noul spaţiu expoziţional al oraşului.

Sunt fericit că Timişoara are un nou spaţiu pentru cultură. Dacă frecvent critic RATT pentru calitatea serviciilor de transport în comun, sunt nevoit să îi laud acum, pentru tot ce a realizat în perimetru. Fostul depou al tramvaielor, zeci şi zeci de ani nefolosit, a ajuns acum un spaţiu extrem de generos, care va găzdui, sunt convins, cât mai multe evenimente culturale. Şi nu numai, pentru că poate găzdui evenimente de o largă diversitate”, a afirmat Nicolae Robu. 

Art Encounters 2017 - inaugurarea de la Muzeul "Corneliu Mikloşi" FOTO Ş.Both

Punctul central al acestei ediţii Art Encounters este Muzeul „Corneliu Mikloşi”, însă evenimente şi expoziţii inedite sunt şi la Muzeul de Artă, Bastionul Theresia, Halele Timco, Cantina Colegiului „Ion Mincu”, fosta benzinărie Mol de pe Strada Circumvalaţiunii, Casa ISHO (vizavi de Muzeul "Corneliu Miklosi"), fosta Fabrica de Ţigări, Uzina de Apă de la Urseni, Casa Artelor, Galeria Calina şi Jecza Gallery. Art Encounters s-a extins cu evenimentele şi în oraşul vecin Arad.

Art Art Encounters 2017 se va defăşura până în 5 noiembrie. itiţi şi:

Transformarea uluitoare a Cazarmei Vienei din Timişoara. Capitala Banatului a devenit pentru o lună de zile o uriaşă galerie de artă

Artă de mare clasă la Halele Timco din Timişoara. Cel mai mare festival de artă din România este în plină desfăşurare


Povestea firobuzului de la Timişoara. Una din premierele bănăţene, de acum 73 de ani, despre care s-a vorbit prea puţin

Invenţia unui bănăţean a deschis un nou drum în dezvoltarea căilor ferate. Instalaţia a fost pusă la dispoziţia Chinei şi RDG-ului FOTO

Art Encounters 2017 - inaugurarea de la Muzeul "Corneliu Mikloşi" FOTO Ş.Both
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite