FOTO Strâng bani de chirie pentru a face cultură în fosta fabrică de ţigarete din Timişoara. “Am venit, am văzut şi am zis că e un loc perfect”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Wolfer şi Gabriel Amza la Misc FOTo Ş.Both
Andreea Wolfer şi Gabriel Amza la Misc FOTo Ş.Both

Câţiva tineri entuziaşti din Timişoara, oameni de cultură cu spirit de iniţiativă au demonstrat că spaţii neconvenţionale din oraş pot deveni locuri atractive, funcţionale, inedite pentru organizarea unei game variate de evenimente culturale.

Mai toate fostele capitale culturale europene din ultimii ani au transformat o zonă industrială abandonată într-un strălucit centru pentru artă şi cultură. Ceea ce au făcut alţii ar avea de făcut şi timişorenii, pentru anul 2021, mai cu seamă că patromoniul industrial al Timişoarei este unul fabulos. 

Un proiect grandios ar putea fi realizarea unui centru cultural în fosta Fabrică de Ţigarete, construită în 1847, în cartierul Iosefin. 

Din păcate însă, Primăria nu a făcut niciun demers pentru achiziţionarea imobilului iar singurii care fac cultură acum aici sunt câţiva tineri care au închiriat una dintre hale şi au creat Centrul Cultural Misc. 

Miscul a început din nevoia noastră de spaţii. Eu ca fotograf nu aveam unde să expun în Timişoara. Am decis să punem pe picioare acest loc”, începe povestea Gabriel Amza, unul dintre cei şase membri ai proiectului Misc. 
 

“Am venit, am văzut şi am zis că e un loc perfect”

Clădirea celei mai vechi fabrici de ţigarete de pe teritoriul României face parte din grupul de firme deţinute de Ioan Nicolae, implicat în “privatizarea Tutunului Românesc. Singurul lor plan cu fosta fabrică de la Timişoara este să obţină bani din închirierea unor hale.  
 

Centrul Cultural Misc în fosta fabrică de ţigarete din Timişoara FOTO Ş.Both

Una din ele a ajuns acum centru cultrul cultural independent Misc. 

Actriţa Andreea Wolfer avea nevoie de un spaţiu de teatru, aşa că s-a implicat în proiectul Misc.

Mereu m-a inspirat această fabrică. Când eram mică mă întrebam ce se întâmplă în clădire. Locuiesc în zonă, în Iosefin, mergeam mereu cu bicicleta pe lângă ea. La un moment dat am, am auzit la radio că ar fi nişte spaţii de închiriat în clădirea asta. Am venit, am văzut şi am zis că e un loc perfect”, a spus Andreea Wolfer.

Misc Timişoara FOTO Ş.Both

“Noi suntem primii care am venit aici, am deschis poarta”

Tinerii au avut ceva de lucru să amenajeze spaţiul care era o hală industrială obişnuită.

Era foarte prăfuit, era praf îmbibat cu tutun, un miros neplăcut. De 15 ani era neatisă hala. Într-o lună am amenajat tot. Am intrat în luna august, am avut bani de chirie pentru prima lună, aveam ceva materiale, iar în 22 septembrie am avut deschiderea. După o săptămână am organizat expoziţia celor de la B5 Studio din Târgu Mureş, în cadrul Art Encounters 2017. Nu suntem antrepenori, au venit alături de noi prieteni, artişti, într-o lună am făcut lună şi bec”, a afirmat Andrea Wolfer, angajată la Teatrul German din Timişoara. 

Misc Timişoara FOTO Ş.Both

Becurile din galerie au fost cumpărate printr-un crowdfunding. 

În clădire sunt 1050 de ochiuri de geam, dintre care am schimbat 109”, a mai povestit Gabriel Amza. 

Centrul Cultural Misc a găzduit deja numeroase evenimente, proiecţii de film, lansări de carte, expoziţii, party-uri, evenimente despre cosmonautică sau cursuri de teatru pentru copii şi spectacole de teatru.  

S-a vorbit despre realizarea unui cartier cultural în fabrică. Noi suntem primii care am venit aici, am deschis poarta. Să vedem câţi ni se mai alătură. Totul trebuie să crească organic. Dacă doar construieşti un hub cultural, nu ai făcut nimic. Mai sunt trupe care fac repetiţii într-o hală de sus, lângă mai sunt ateliere de tâmplărie şi croitorie. Dar mare parte din fosta fabrică e goală. Este un loc mare, în condiţii destul de bune. Am venit aici să dovedim că se poate face, putem arăta că se poate lucra în fosta fabrică de ţigări, poţi obişnui oamenii să vină aici, nu e o planeta extraterestră, e un loc extraordinar din Timişoara. Încercăm să fim un exemplu de bune practici, să nu tăiem colţurile…”, a adăugat Gabriel Amza.

Misc Timişoara FOTO Ş.Both

I-am întrebat pe artişti de unde numele de Misc. “Când am înfiinţat ONG-ul a trebui să ne gândim la multe lucruri, printre care şi la un nume. Gabi a venit şi a spus că atâtea miscuri avem de făcut, avem un folder plin de chestii… Aşa că ne-am gândit la misc. Am luat dexul, am găsit cuvântul miscelaneu, ne-am bucurat că există cuvântul în limba română. Ne-am dat seama că nimeni nu ştia că există”, a spus Andreea Wolfer.  

Misc Timişoara FOTO Ş.Both


 

Conform DEX, Miscelaneu (miscelanee) este “Rubrică în unele periodice, publicaţie sau volum, care are un conţinut variat şi care aparţine, de obicei, mai multor autori”.

“Până acum am reuşit să strângem banii lună de lună”

Centrul Cultural Misc mai înseamnă, pe lângă Andreea Wolfer şi Gabriel Amza, actriţele Olga şi Silvia Torok, tot de la Teatrul German din Timişoara, şi artiştii fotografi Zorislav Stojanovici şi Claudia Tănăsescu. Cei şase se străduiesc să strângă bani şi să plătească lunar o chirie aproximativ 700 de euro, pentru ca Timişoara să se poată lăuda cu una dintre cele mai inedite centre culturale independente. 

Lumea crede că am primit acest spaţiu de la primărie, dar de fapt e închiriat de noi. Plătim exact 704 euro pe lună. Până acum am reuşit să strângem banii lună de lună, de la evenimente, din borcanul de donaţii, de pe Patrion, avem un serviciu unde lumea îţi poate cumpăra un membership care oferă reduceri la cursurile noastre de formare artistică, la toate evenimentele. Reuşim să strângem o bucăţică din chirie în fiecare lună. Dar suntem pe zero”, a mai declarat Gabriel Amza. 

Misc Timişoara FOTO Ş.Both

Avem atâtea idei şi planuri în cap, dar momentan totul se opreşte la plata chiriei. Toată energia noastră este concentrată pe nevoile materiale pentru existenţa centrului. Nu ne-am întâlnit încă cu oficialităţile locale, poate că suntem încă în etapa în care trebuie să dovedim că ce facem aici e coerent şi de lungă durată. Noi ne vedem de treaba noastră”, a completat Andreea Wolfer.

Misc Timişoara FOTO Ş.Both

Cei de la Misc au la dispoziţie două încăperi. O uşă îi duce spre curtea interioară. O curte cu un imens potenţial, la care artiştii timişoreni se vor gândi să amenajeze ceva atunci când vor sta mai bine din punct de vedere financiar.

Citiţi şi:
 

Cea mai veche fabrică de ţigări de pe teritoriul României se poate transforma într-un megacartier cultural

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite