FOTO Şcoala de idei năstruşnice de la Timişoara. O studentă i-a uimit pe străini după ce a inventat o jucărie YoYo care purifică aerul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adelina Tripon, semifinalistă la Design Lab 2015 FOTO Ştefan Both
Adelina Tripon, semifinalistă la Design Lab 2015 FOTO Ştefan Both

Studenţii Facultăţii de Arte şi Design a Universităţii de Vest din Timişoara vin cu idei pentru tehnologia viitorului. Tinerii participă la competiţii de idei organizate de mari concerne mondiale.

An de an, studenţii Facultăţii de Arte şi Design din Timişoara participă cu succes la concursuri internationale de idei. În 2015, Adelina Tripon, studentă în anul III la secţia Design de Produs, a ajuns în semifinala competiţiei Design Lab, organizat de suedezii de la Electrolux, la care au fost înscrise în jur de 2.000 de proiecte din toată lumea. Juriul caută să vadă idei inovatoare pentru produse, accesorii, consumabile şi servicii în trei zone de interes: gătit, îngrijirea textilelor şi purificarea aerului. 

În semifinal Design Lab 2015 au ajuns 35 de proiecte din 21 de ţări. Printre ele şi YoYo Air-ul, ideea Adelinei Tripon.

“YoYo Air este un purificator de aer alimentat cu energie solară, ce poate fi folosit atât precum o jucarie YoYo, timp în care se încarcă, dar şi drept purificator de aer capabil să identifice zonele cu mirosuri neplăcute şi să le elimine”, a spus Adelina Tripon, care a venit la studii în Timişoara de la Anina (Caras-Severin).
 

„E un concurs futurist şi contează ideea în sine”

În funcţie de dezvoltarea conceptelor pentru etapa următoare, şase finalişti vor fi aleşi de către experţii Electrolux. Acestia vor fi anuntaţi pe 15 septembrie. Marele premiu este în valoare de 10.000 de euro.

“Eu am participat şi anul trecut şi am intrat în Top 70, cu un Trash Ball, un coş de gunoi care distruge singur mizeria. Ideea mi-a venit pentru că stăteam în cămin şi îmi era lene să duc gunoiul. De această dată am inventat YoYo Air pentru că stau într-un bloc aflat pe un bulevard mare, cu foarte mult praf şi poluare. E o jucărie pentru copii, dar şi pentru oameni mari. Se încarcă prin mişcare, dar şi prin celule fotovoltaice când nu e folosită”, a mai declarat Adelina Tripon.

Adelina Tripon

Conceptele studenţilor sunt originale, inovatoare şi stimulează imaginaţia. Cele mai bune idei pot fi dezvoltate şi chiar transformate în produse adresate consumatorilor. 

“Este un concurs de idei. Noi venim cu idei, nu propunem soluţii tehnice. Tehnologia poate fi dezvoltată în cazul în care se consideră că merită. E un concurs futurist şi acum contează ideea în sine. Asta se premiază. În finală se cer câteva lucruri în plus, se face 3D, se aduc detalii şi amănunte despre funcţionalitate”, a mai spus Tripon.

În finală cu farfuria care schimbă gusturile mâncării 

  

În 2014, timişoreanca Sorina Răsteanu, care era studentă la Masterul de Design de produs, a ajuns în finala competiţiei Electrolux Design Lab, cu o farfurie minune. Cu ajutorul unui microcip se poate modifică gustul şi mirosul mâncării, care ar fi un real ajutor pentru cei nu pot să ţină o dietă sau pentru copii cărora nu le place gustul unui preparat. Graţie invenţiei Sorinei Răsteanu, oamenii pot simţi gustul şi mirosul alimentului preferat indiferent de ce mănâncă. 

“Este cunoscut faptul că fiecare senzaţie pe care o experimentăm este stocată în creier. Fiecare sunet, gust, miros, astingere sau culoare sunt procesate şi memorate. Odată ce am gustat sau mirosit ceva în trecut, creierul este capabil să reproducă aceste senzaţii. Microcipul din proiect este creat să acceseze toate aceste amintiri ascunse şi să le reproducă în timp ce anulează receptorii sensibili la substanţele inhalate şi gustate. Astfel, creierul nu mai primeşte informaţii legate de alimentele efectiv ingerate, ci derulează senzaţiile experimentate în trecut”, a explicat Sorina Răsteanu.

Electrolux

Alţi doi studenţi de la Design, Manuel Dunovătu şi Marius Musta, s-au înscris la un concurs organizat de compania Micheline. “Am propus o maşină de teren, cu tracţiune 4x4, din materiale ieftine. Cauciucurile sunt de asemenea o imaginaţe a noastră. Vom afla în luna octombrie dacă trecem mai departe”, a declarat Marius Musta, originar din Pancevo, Serbia.

image

“Nu se cer soluţii tehnice, ci idei inovatoare”

Studenţii participă la diverse competiţii de idei prin intermediul profesorilor. “Primim adesea invitaţii. Şi acum am primit una prin poştă, de la Toyota. Dar căutăm şi noi concursuri de idei. În 2010, când eram masterand, am participat şi eu la competiţia Design Lab. Specialiştii sunt în căutare de un germene de idee. Nu se cer soluţii tehnice, ci idei inovatoare. Caută surse de idei năstruşnice, neconvenţionale, abordări proaspete. Noi ca designeri nici nu am de-a face cu partea mecanică. Pentru asta există specialist care fac cercetări tehnologice dacă o idee este acceptată”, a declarant designerul şi lectorul uniersitar Iosif Mihailo, de la Facultatea de Design din Timişoara.

Lectorul susţine că studenţii săi sunt creative şi au imaginaţie. “De fapt, asta se cere la design”, a concluzionat Iosif Mihailo.

Citeşte şi:

Invenţia unei studente din Timişoara: o jucărie YoYo care elimină mirosurile urâte 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite