FOTO Proiect arhitectonic unic în România. Supermarket Kaufland în Fabrica de Ciorapi de la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica de Ciorapi s-a transformat în Kaufland  FOTO Ştefan Both
Fabrica de Ciorapi s-a transformat în Kaufland  FOTO Ştefan Both

Kaufland, o divizie a concernului german Schwarz-Gruppe, a deschis la Timişoara cel mai inedit spaţiu din România.

Proiectanţii au transformat pentru Kaufland fosta Fabrică de Ciorapi din cartierul timişorean Fabric. Germanii s-au judecat mai mulţi ani cu Direcţia pentru Monumente Timiş, pentru că doreau să radă de pe suprafaţa pământului fosta fabrică. 

Ei au primit o sentinţă definitivă pentru încperea lucrărilor, cu amendamentul că trebuie să conserve corpurile A,B şi C, construite în 1908, după planurile arhitectului Laszlo Szekely, clasificate ca monumente industriale. 

Au dărâmat corpul nou al fabricii, construit în perioada comunismului, însă au intervenit şi în corpurile B şi C, păstrâd doar mică bucăţică din fosta intrare în fabrică, pe care au restaurant-o frumos. 

Fabrica de Ciorapi s-a transformat în Kaufland FOTO Ştefan Both
Fabrica de Ciorapi s-a transformat în Kaufland FOTO Ştefan Both
Fabrica de Ciorapi s-a transformat în Kaufland FOTO Ştefan Both


Proiectanţii susţin că au încercat să salveze cât se poate de mult din fosta fabrică, însă starea avansată de degradare nu le-a permis să jongleze prea mult. Noul Kaufland a fost încorporat pe una din laturile fostei fabrici. În restul spaţiului, s-a amenajat parcarea noului centru comercial din zona Traian.

Fabrica de Ciorapi s-a transformat în Kaufland

Fabrica de la Timişoara a fost construită la începutul secolului trecut ca o sucursală a “Elsö Gyulai Kotott es Szövött Ipararugyar RT” din Gyula, cea mai mare unitate producatoare de ciorapi şi lenjerie de corpi din Ungaria, la aceea vreme.

După primul Război Mondial, în 1921, fabrica a fost preluată de o firmă din Bucureşti, fiind redenumită „Standard – Prima Fabrică de Ciorapi” din Timişoara. 

Fabrica de Ciorapi s-a transformat în Kaufland FOTO Ştefan Both

În 1949 a fost expropriată şi ajunge în mâine statului, iar până la Revoluţie a funcţionat cu brio ca Fabrica de Ciorapi din Timişoara.

În anul 2000 a fost sortită falimentului. Urma să fie demolată, însă a fost salvată în urma intervenţiei Comisiei de Monumente şi a societăţii civile, în special al celor de la Societatea Timişoara, care a realizat mai multe proteste.
 

Fabrica de Ciorapi s-a transformat în Kaufland

Un veritabil monument al industriei timişorene, fosta Fabrică de Ciorapi a fost cumpărată, în 2005, de Terra Invest. Dacă iniţial, Ministerul Culturii şi Cultelor nu a dorit să clasaze dosarul ca monument de arhitectură industrială, până la urmă s-a decis că este vorba de un imobil valoros. Drept urmare, faţadele celor trei corpuri nu puteau fi dărâmate. 

Fosta fabrică de ciorapi din cartierul Fabric a fost cumpărată de germanii de la Kaufland, care au reluat demersurile pentru obţinerea de avize şi autorizaţii, cu promisiunea că vor păstra şi vor reabilita faţadele istorice, iar clădirile pe care le va construe în curtea şi în locul vechii edificii for fi integrate stilistic în ansamblul zonei. 

Fabrica de Ciorapi s-a transformat în Kaufland


În anul 2014, grupul Schwarz a devenit cel mai mare grup de retail din Europa, cu afaceri de aproape 80 miliarde euro. Kaufland deţine peste 1.000 de magazine în Germania, Cehia, Slovacia, Polonia, Croaţia, Bulgaria şi România.
 

Kaufland este prezent în România din anul 2005, şi avut în anul 2011 afaceri de 1,3 miliarde euro la nivel local, fiind cel mai mare lanţ de hipermarketuri, urmat de Carrefour şi Metro, după valoarea vânzărilor.

Fabrica de Ciorapi s-a transformat în Kaufland FOTO Ştefan Both

În anul 2014, compania a ajuns a treia în topul angajatorilor privaţi din România, după Petrom şi Dacia, cu un total de 13.500 de salariaţi.


Citiţi şi:


Clădirile spectaculoase ale Timişoarei au fost opera unui singur arhitect. Cum a schimbat definitiv Szekely Laszlo faţa capitalei Banatului

FOTO VIDEO Minunata Timişoara - Toate secretele clădirilor-monument şi poveştile uluitoare ale unei cetăţi imperiale
 

FOTO Excepţionala realizare a arhitectului-minune Szekely Laszlo străluceşte din nou în Piaţa Unirii

FOTO Casa Brück -  o felie din cea mai frumoasă clădire din Timişoara

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite