Tranzacţie-surpriză pe piaţa imobiliară. Vila pentru care romii clanului Cârpaci l-au terorizat 15 ani pe un bătrân a fost cumpărată de Mitropolia Banatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea de pe strada Mihai Eminescu din Timişoara, cumpărată de Mitropolia Banatului de la clanul Cârpaci FOTO Adevărul
Clădirea de pe strada Mihai Eminescu din Timişoara, cumpărată de Mitropolia Banatului de la clanul Cârpaci FOTO Adevărul

Vladimir Cârpaci, zis Pipi, unul din cei mai bogaţi romi din Timişoara, care deţine mai multe clădiri din zona centrală a oraşului, a renunţat la o proprietate pentru care s-a luptat 15 ani de zile cu un vecin pensionar pentru că bătrânul a refuzat să plece din imobil. Casa, cu o arhitectură superbă, dar aflată într-o stare jalnică, a fost cumpărată de Mitropolia Banatului.

Soarta vilei de pe strada Mihai Eminescu numărul 6, o zonă ultracentală a Timişoarei, putea avea soarta a sute de case ajunse în posesia clanurilor de romi. Deveniţi proprietari pe patru din cele cinci apartamente ale imobilului, romii clanului Cârpaci l-au terorizat timp de 15 ani pe Florin Ciobănescu, vecinul de la etaj pentru a-l convinge să vândă şi să plece din clădire. Fost ziarist la „Scânteia” şi secretar al Primăriei Timişoara, bun cunoscător al legilor, Ciobănescu a rezistat eroic, reuşind chiar să obţină în instanţă o condamnare a lui Vladimir Cârpaci. Baştanul a primit o pedeapsă cu suspendare din cauza lucrărilor ilegale care au afectat structura de rezistenţă a clădirii monument.

Litigiul pentru casa de pe Mihai Eminescu 6 este pe cale de a fi stins după ce Mitropolia Banatului a  cumpărat apartamentele care îi aparţin lui Cârpaci. Tranzacţia a fost făcută publică de siteul local www.optm.ro. Mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan Selejan, a confirmat pentru „Adevărul” încheierea unui contract de vânzare-cumpărare cu Cârpaci, mărturisind că a pus ochii pe clădirea aflată în imediata apropiere a Mitropoliei încă de a doua zi după instalarea sa ca Mitropolit al Banatului. „Pentru noi această clădire era foarte importantă pentru că este în curtea noastră şi nu avem nicio clădire în care să desfăşurăm anumite activităţi cu tineri, conferinţe şi tot ce aşteaptă în momentul de faţă societatea civilă pentru activităţile cu tinerii. Din a doua zi în care am venit aici lucrăm la achiziţia acestei case. E în curte la noi şi pentru noi e vitală această construcţie”, a declarat ÎPS Ioan Selejan pentru „Adevărul”.

Mitropolitul Banatului a evitat să facă public, momentan, preţul de achiziţie, dezvăluind că şi proprietarul apartamentului rămas necumpărat a fost convins să-i vândă Mitropoliei. ÎPS Ioan Selejan a declarat că pentru a intra în posesia apartamentului de la etaj, Mitropolia va cumpăra o locuinţă într-o altă zonă a oraşului, urmând să-I cedeze casa lui Florin Ciobănescu în schimbul apartamentului de pe Mihai Eminescu.

Referitor la clădirea achiziţionată de Mitropolia Banatului, o expertiză realizată în dosarul în care Vladimir Cârpaci a fost judecat a scos la iveală faptul că  în ultimii 10 ani s-au realizat o serie de lucrări ilegale care au afectat grav structura de rezistenţă a clădirii. „Imobilul nu reprezintă siguranţă în exploatare, dar prezintă un real pericol pentru viaţa, sănătatea şi integritatea corporală a locatarilor. Este absolut necesară consolidarea structurii de rezistenţă”, se arată în expertiză. Mitropolitul Banatului a declarat pentru „Adevărul” că lucrările care s-au făcut sunt foarte bune, dar consolidarea a fost sistată din cauza neînţelegerilor dintre vecini.

Chiar dacă în sentinţa de condamnare a lui Cârpaci la închisoare cu suspendare se arată că lucrările efectuate ilegal au afectat structura de rezistenţă a clădirii. „S-au făcut nişte intervenţii, dar ce s-a făcut s-a făcut bine, dar continuarea lucrărilor a fost întreruptă din cauza unor neînţelegeri dintre cei de jos şi cei de sus. Acum nădăjduim că într-un timp relativ scurt o să putem să continuăm consolidarea ei până sus şi în plus vom amenaja spaţiile interioare după neceseităţile pe care le vom avea”, a mai declarat ÎPS Ioan Selejan.

Casa cumpărată de Mitropolie, o „bombă cu ceas”

Achiziţia făcută de Mitropolie stinge conflictul dintre vecinii care s-au războit în ultimii 15 ani, dar suprizele pot apărea în continuare, existând riscul ca apartamentele să revină în proprietatea Primăriei Timişoara. Acest lucru s-ar putea întâmpla ca urmare a ileglităţilor comise în momentul în care primăria le-a vândut apartamentele celor care au vândut ulterior romilor. Mai exact, apartamentele ar fi trebuit să fie vândute în baza legii 112, care prevede o interdicţie de vânzare de 10 ani. Tocmai pentru a se evita această interdicţie, apartamentele au fost vânute în baza unei alte legi. Din această cauză, ca urmare a anchetei DNA aflate pe rol, contractele iniţiale prin care primăria a vândut apartamentele ar putea fi anulate. Mitropolitul Banatului a declarat că s-au făcut toate verificările necesare pentru a se evita orice risc. „Am verificat fiecare bucăţică din ea şi din toate mesajele şi din toate cercetările care s-au făcut se pare că această clădire nu ar avea probleme”, a declarat ÎPS Selejan, potrivit căruia intabulările se vor face în perioada următoare.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite