FOTO "Profanarea" cimitirului din Brebu Nou, girată de comunitatea pemilor din Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cimitirul din Brebu Nou. Acum şi înainte
Cimitirul din Brebu Nou. Acum şi înainte

Toţi brazii care înconjurau cimitirul din Brebu Nou (Caras-Severin) şi care dădeau un pitoresc aparte locului au fost tăiaţi. Reprezentanţii germanilor au cerut intervenţia.

Molizii au rezistat peste 80 de ani în cimitir, însă acum nu a mai rămas niciunul în picioare. Imaginea este realmente apocaliptică în cimitirul din Brebu Nou (Weidenthal după numele dat de colonişti pemi care au întemeiat satul). De la distanţă, pe deal, se vede doar gardul din plasă de sârmă care înconjoară cimitirul. După gard, în interiorul cimitirului sunt tristele urme ale molizilor groşi dărâmaţi cu drujbele. 
 

Cimitirul din comuna Brenu Nou a fost ciuntit după ce consilierii locali din partea PNŢCD au votat pentru tăierea copacilor, cererea venind din partea reprezentanţilor pemilor din Germania. 

“Pomii au fost tăiaţi după o cere făcută de comunitatea pemilor din Brebu Nou. De anul trecut au cerut să fie tăiaţi, pentru că majoritatea erau uscaţi şi reprezentau un pericol. Există semnătura a 40 de reprezentanţi ai pemilor din Germania. A existat o Hotărâre de Consiliul Local, iar pomii au fost tăiaţi legal”, a declarat primarul Gabriel Bordea.
 

Heinrich Hausner, unul dintre reprezentanţii pemilor susţine că molizii trebuiau tăiaţi pentru că mulţi erau deja bolnavi. 


“Ştiu că toţi ne dorim să trăim 100 de ani. Dar ca şi noi şi aceşti copaci au durata limită de viaţă. Aveau 80 şi ceva de ani, iar mulţi erau bolnavi. Anual cădeau în cimitir cinci-şase copaci. Există zece persoane din Germania, care decid în numele întregii comunităţi. Ei au cerut tăiarea pomilor. În locul lor au fost plantaţi brazi mici care în zece ani vor creşte. Aşa a fost şi acum 80 de ani”, a declarat Heinrich Hausner.

Cimitirul din Brebu Nou


 

Tăierea copacilor a fost făcută de o firmă din Bocşa, care a câştigat licitaţia pentru lemnul din cimitir. 


“Nu a ajuns lemnul la mine, cum spun unii. Eu am avut gater, dar de doi ani nu mai am. Licitaţia a fost câştigată de o firmă din Bocşa, care a şi luat lemnul. Cam 150 de milioane de lei vor intra în bugetul Primăriei din Brebu Nou”, a mai spus Heinrich Hausner, consilier local la Brebu Nou.

Cimitirul din Brebu Nou

De partea cealaltă, cei care nu au fost de acord cu tăierea copacilor sunt revoltaţi de cele întâmplate în cimitirul din Brebu Nou. 


“Nu te poţi pune împotriva lor. În consiliul local ei decid. Fratele primarului, un muncitor la fabrica lor şi încă trei persoane. Printre care şi acest Heinrich Hausner. El face cherestea pe care o vinde ca lemn de foc. O parte din materialul lemnos se trimite în Germania. A existat un dosar penal pentru tăierea de copaci, l-au pus sub urmărie penală însă la Parchet dosarul s-a clasat pe motiv că poliţistul a încadrat greşit toată cauza”, a declarat Mihaela Tugmeanu, consilier local la Brebu Nou. 

"S-a intervenit în ansamblul arhitectural" 

Reprezentanţii Asociaţiei Peisagiştilor din România, Filiala Teritorială Vest, au vizitat cimitirul din Brebu Nou după defrişările care au avut loc. 
 

“Tăierea molizilor cu vârstă estimată undeva la 70-80 de ani, poate chiar mai mult, e foarte agresivă în peisaj. Cimitirul trebuie privit ca un ansamblu nu doar pe părţi. Prin astfel de intervenţii se diminuază valoarea patrimonială a cimitrului. S-au făcut plantări de brad, dar va dura o <vesnicie> până se va reface perdeaua de arbori”, a declarat Raluca Rusu, vicepreşedinte Filiala Teritorială Vest – Asociaţia Peisagiştilor din România.

Cimitirul din Brebu Nou


 

“Cimitirul e un ansamblu din care făcea parte capela, monumentul închinat eroilor şi împrejurimile cu acel cadru de vegetaţie care împrejmuia perimetrul sitului, cu specii înalte de molid. S-a intervenit practic în ansamblul arhitectural al cimitirului, ceea ce este un lucru foarte grav. Noi avem şi harta cimitirului care există împreună cu copacii”, a declarat Alexandru Ciobotă, reprezentantul comunităţii Cimitire în Banat. 

Supăraţi sunt şi reprezentanţii Bisericii Catolice, însă, terenul pe care se află cimitirul nu le aparţine în Cartea Funciară.

„Acolo a existat o problemă încă din 1905-1910. Cimitirul nu a fost trecut în C.F. Nu aparţine în acte bisericii. Însă este un cimitir romano-catolic, iar tăierea acelor copaci e o impietate faţă de cimitir. Unii ar putea spune că e profanare de morminte. Acum doi ani au tăiat o parte din copaci, iar atunci s-au şi distrus morminte. Este o măgărie ce s-a făcut acolo”, a  declarat Claudiu Călin, arhivist la Episcopia Romano-Catolică din Timişoara.

Cu legea în mână

În urmă cu doi ani s-au tăiat ilegal o parte din copacii din cimitir. A fost defrişată una dintre laturi, iar atunci s-au distrus mai multe morminte ale pemilor. Nu au existat o hotărârte de consiliu, nu au fost acte , astfel că s-a făcut o acţiune ilegală. "Cei care au plătit cu dosar penal au fost cei doi drujbaşi, pentru că cei care i-au pus să taie copacii nu au mai recunoscut nimic", a mai declarat Mihaela Tugmeanu. 
 

Cimitirul din Brebu Nou

Anul acesta, Consiliul Local din Brebu Nou a votat fără probleme tăierea pomilor. Acţiune la fel de legală ca şi alegerea actualului primar, care şi-a adus angajaţii de la fabrica de mezeluri Agil, controlată de tatăl său, le-a făcut domiciul în satele de vacanţă iar aceştia l-au votat pentru funcţia de primar. Se poate discuta despre moralitate, nu însă şi de ilegalitate de vreme ce în România legile permit astfel de manevre.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite