FOTO Noua maternitate din Timişoara va costa 12 milioane de euro. Autorităţile au prezentat locul unde se construi spitalul
0A fost acceptat pentru finanţare proiectul depus de Spitalului Judeţean din Timişoara, în cooperare cu Clinica de Pediatrie din Szeged, pentru construcţia unei maternităţi.
Au trecut nouă ani de când reprezentanţii Spitalului Judeţean din Timişoara au început discuţiile legate de construcţia unei noi maternităţi, în condiţiile în care clinica „Bega” funcţionează într-o clădire veche de 140 de ani, în împrejurări nu tocmai demne de ţările civilizate.
Vestea bună este că proiectul Spitalului Judeţean, depus pentru finanţare europeană în cooperare cu Spitalul Universitar din Szeged, a fost acceptat. Noua unitate spiatalicească va costa 12 milioane de euro şi se va construi pe un teren de aproximativ 5.000 de metri, lângă Casa Austria.
„Vom implementa unul dintre cele mai importante proiecte în domeniul sănătăţii, realizarea unei noi maternităţi în perimetrul Spitalului Judeţean, lângă Casa Austria, pe un teren al Consiliului Judeţean Timiş. Am obţinut finanţarea pe Programul de cooperare transfrontalieră România-Ungaria, în parteneriat cu Clinica de Pediatrie din Szeged, partenerii noştri din pe mai multe proiecte pe cooperare transfrontalieră. Mă bucur că am reuşit să trecem de toate fazele de evaluare, eligibilitate, administrativă, tehnică, inclusiv de votul comitetului de monitorizare, ceea ce presupune semnarea contractului”, a spus Călin Dobra, preşedintele CJT.
„Va respecta toate normativele europene să fim o unitate de elită în România şi pe plan internaţional”
Din punct de vedere al numărului de paturi, noua maternitate va fi identic cu structura actuală de la clinica Bega, cu 126 de paturi.
„Este o zi importantă pentru Spitalul Judeţean din Timişoara pentru că s-a anunţat finanţarea construcţiei viitoarei maternităţi. Este de o impotanţă capitală pentru secţia de Obstetrică-Ginecologie, după cum foarte bine ştiţi cele două secţii şi secţia de Neaonatologie funcţionează înttr-o clădire istorică, la distanţă mare de Spitalul Judeţean, iar noul amplasament va respecta toate normativele europene să fim o unitate de elită în România şi pe plan internaţional. Se va respecta structura actuală a maternităţii, care cuprinde paturile de obstetrică-ginecologie, terapie intensivă şi neonatologie. Am ţinut neaparat ca viitoarea maternitate să includă Compartimentul de Repoducere umană asistată”, a spus Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara.
Se aşteaptă studiu de fezabilitate
Acum va urma demararea studiul de fezabilitate, apoi realizarea proiectului tehnic. Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra, speră ca lucrările să înceapă anul viitor.
„E greu de spus când o să fie gata spitalul. Acest proiect s-a câştigat pe baza unei note conceptuale şi al unui studiu de oportunitate. Studiul de fezabilitate care va fi realizat în perioada următoare ne va spune clar o perioadă estimativă de realizare a lucrărilor”, a afirmat Dobra.
Vă reamintim că şi Spitalul Muncipal din Timişoara a depus un proiect tranfrontalier România-Ungaria, cu parteneri din oraşul Gyula, pentru construcţia unei noi maternităţi, pe un teren atribuit de primărie, în zona Blaşcovici. Momanetan se aşteaptă rezultatele evaluării proiectului pentru a vedea dacă va fi sau nu acceptată pentru finanţare.