FOTO Incendiul din Complexul Studenţesc, semnal de alarmă asupra haosului urbanistic din zonă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localuri insalubre, fără nici un respect arhitectural şi cu grave deficienţe de protecţie, răsar peste noapte, pentru ca mai apoi să aflăm ca ard la doi metri de cămine şi pun în pericol viaţa studenţilor

Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Pirtea consideră cu incendiul puternic de ieri după-amiază în zona unor fast-food-uri din Complexul Studenţesc reprezintă un semnal de alarmă în ceea priveşte dezordinea urbanistică din campus.

“În primul rând, sunt bucuros că incendiul nu a produs victime omeneşti. Însă, data viitoare se poate să nu mai aveam asemenea noroc. Spun… data viitoare… pentru că asemenea incidente se pot petrece în orice moment în Complexul Studenţesc dacă este să ne îndreptăm atenţia asupra haosului urbanistic instituit în zonă. Tarabe, tonete, barăci şi corturi care cu greu le poţi numi spaţii de alimentaţie publică, tronează la fiecare colţ de alee şi, în unele cazuri, chiar în mijlocul acestora”, spune Marilen Pirtea.

Rectorul UVT adaugă faptul că este greu de imaginat cum astfel de iniţiative comerciale obţin avize de funcţionare: “Rămân mereu surprins să văd cum localuri insalubre, fără nici un respect arhitectural şi cu grave deficienţe de protecţie, răsar peste noapte, pentru ca mai apoi să aflăm ca ard la doi metri de cămine şi pun în pericol viaţa studenţilor. Dincolo de riscul privind siguranţa publică scos în evidenţă de incendiul de astăzi, există, în orice moment, un risc de sănătate publică.”

Marilen Pirtea subliniază importanţa unei oferte comerciale pe măsura vieţii studenţeşti, însă a nu se realiza cu un cost prea mare, siguranţa copiilor noştri: “Înţelegem nevoia unui mediu concurenţial, pentru că astfel se reglează oferta şi preţul. Ceea ce avem, însă, în prezent, este o lipsă de viziune şi strategie pentru dezvoltarea acestui sector comercial în campusul universitar. O lipsă de viziune şi acţiune care ne duce în situaţii precum cea de astăzi, când doar norocul şi intervenţia promptă a pompierilor au făcut ca un cămin studenţesc să nu ardă alături de spaţiile unde a izbucnit incendiul. Să nu uităm că nu mai departe de sfârşitul lui 2013 a mai avut loc un incendiu asemănător în imediata vecinătate a căminelor.”

În acest context, Rectorul Universităţii de Vest spune că activitatea instituţiei de învăţământ superior este direct influenţată şi de ceea ce se întâmplă în afara zidurilor sale: “În condiţiile în care Universitatea pe care o reprezint s-a angajat într-un proces al performanţei în educaţie, se poate mândri cu poziţionări în numeroase topuri internaţionale şi a realizat investiţii majore în infrastructura sa, consider că parcursul nostru necesită efort şi sprijin din partea întregii comunităţi, a tuturor factorilor decizionali locali şi naţionali, pentru a crea un cadru «sănătos», sigur, propice învăţării… şi dincolo de zidurile Universităţii si a spaţiilor sale de cazare”.

Universităţile care deţin spaţii de cazare în Complexul Studenţesc au drept de administrare doar asupra unui singur metru distanţă de la pereţii căminului.

Conform cercetărilor făcute de pompierii de la ISU Timiş, incendiu de ieri în care a ars şi fast-food-ul Roy a izbucnit din cauza depozitării necorespunzătoare de jar nestins de la bucătărie. Incendiul a izbucnit în spatele restaurantului şi s-a propaagat pentru că respectiva construcţie era din lemn şi polistiren. 


Citiţi şi:

FOTO Incendiu la căminele din Timişoara. Mai multe restaurante au fost mistuite de flăcări

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite