FOTO Cum a ajuns Ciobănescul de Bucovina noua vedetă canină a României. „Nu ştie să cânte la pian, dar e un excelent câine de pază“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Gaşpar, preşedintele Clubului Naţional Bucovina, în spatele unui frumos exemplar de ciobănesc FOTO Ş.Both
Viorel Gaşpar, preşedintele Clubului Naţional Bucovina, în spatele unui frumos exemplar de ciobănesc FOTO Ş.Both

După un provizorat de zece ani, Ciobănescul de Bucovina a fost primit oficial printre rasele de câini omologate la nivel internaţional. Totul s-a întâmplat în 30 aprilie, la Shanghai, în China.

GALERIE FOTO
Ciobănescul de Bucovina a fost vedeta concursului de câini de la Timişoara, organizat duminică, 12 mai, de Asociaţia Chinologică Română a judeţului Timiş. Este primul concurs naţional în care Ciobănescul de Bucovina îşi face apariţia după omologarea  oficială ca rasă românească.

Aşa se face că la Timişoara a venit şi preşedintele Clubului Naţional Bucovina, medicul veterinar Viorel Gaşpar. Este unul dintre oamenii care s-au luptat pentru ca această rasă de câine să fie recunoscută oficial.

După un provizorat de zece ani, Ciobănesc de Bucovina a fost primit în rândul brandurilor româneşti. Totul s-a întâmplat în 30 aprilie, la Shanghai, în China. 

Ciobănesc de Bucovina personalizează o regiune istorică a României, reprezintă un brand pentru suceveni. 
 

“Personal mă ocup de acest câine din 1988. Ciobănescul Românesc de Bucovina a fost până în 2002 sub aceaşi denumire cu actualul Ciobănesc Românesc Carpatin. Însă de-a lungul timpului, crescătorii şi cei de la Asociaţia Chinologică Română am fost de acord că în cadrul acestei rase sunt două populaţii de câini. Aşa că s-a hotărât desprinderea Ciobănescului de Bucovina şi apariţia unei noi rase. Clubul Naţional Bucovina am depus documentaţia la federaţia internaţională, pentru recunoaşterea provizorie. Acest lucru s-a întâmplat în 2009, după Mioritic şi Carpatin. Au trecut cei zece ani de monitorizare, în care s-a urmărit evoluţia rasei cantitativ şi calitativ. Noi n-am făcut treaba, iar la sfârşitul lunii trecute, la Shanghai, la întrunirea comitetului general al FCI a fost recunoscut definitiv. Suntem şi noi în rândul raselor cu drepturi depline. În Cartea de Orgine Română sunt înscrişi peste 6.000 de exemplare”, a spuns Viorel Gaşpar, care reprezintă crescătorii şi proprietarii de câini de rasa Ciobănesc Românesc de Bucovina.

Ciobănesc de Bucovina în expoziţie la Timişoara Ş.Both

„Să nu credeţi în poveşti că acest câine se luptă cu ursul sau cu lupul”

Ciobănesc de Bucovina, un câine impunător prin statură, este un excelent paznic. 

„Nu pot să spun că ştie să coase goblenuri, nici că ştie să cânte la pian. Dar e un câine de pază foarte bun, apără turmele de oi, cirezile de vite şi hergheliile de gai, gospodăriile oamenilor de la munte, în general, acolo unde atacul animalelor sălbatice este maxim. Să nu credeţi în poveşti că acest câine se luptă cu ursul sau cu lupul. Niciun câine ciobănesc nu are şanse în faţa unei fiare. Însă el face o treabă foarte bună, având un aspect impunător este descurajant”, a mai spus Viorel Gaşpar.

Ciobănesc de Bucovina în expoziţie la Timişoara Ş.Both

Sunt câini foarte echilibraţi şi adaptabili, despre care medicul Gaşpar spune că în primii ani au fost luaţi direct de la stâne şi duşi în expoziţii chinologice. 
 

„Pe unii poţi pune mâna, alţii sunt un pic mai agresivi. Împrumută şi ei din caracterul oamenilor, în general, şi a stăpânilor, în special. Ar fi bine să fim şi noi oamenii la fel de buni ca ciobăneştii. Poate că sunt eu subiectiv, dar îmi permit să spun că cel mai bun şi cel mai frumos dintre cei patru ciobăneşti româneşti”, a adăugat Viorel Gaşpar.

Ciobănesc de Bucovina în expoziţie la Timişoara Ş.Both

Costă între 300 şi 1000 de euro

Din etapa de câini de pază la animale, în timp a devenit un bun câine de pază la casa omului. Ciobănescu de Bucovina a coborât de la stână, devenid practic un câine de oraş. Ciprian Bica deţine singura canisă de Ciobănesc de Bucovina din Timişoara.

„Preţul depinde de câine şi de crescător. Depinde din ce linii provine, din ce părinţi. Nu e un preţ fix. Eu ca şi crescător am pornit preţul unui pui, între opt şi zece săptămâni, de la 300 de euro. Am avut exemplare vândute şi cu 500 şi cu 1.000. S-au vehiculat sume şi mai mari”, a declarat Ciprian Bica.

Ciobănesc de Bucovina în expoziţie la Timişoara Ş.Both


 

În România există la această oră în jur de 300 de masculi cu drept de reproducere şi aproximativ 400 de femele, cifre date de Clubul Naţional Bucovina. Toţi aceştia au şi drept de participare în expoziţii. 

„Deşi e recent omologată, se spune că ar fi cea mai veche rasă românească din cele patru. E format în Munţii Bucovinei, nucleul cel mai mare şi acum e acolo. Au fosz folosiţi din vechi timpuri de păstorii români. Când vine vorba de temperament, sunt nişte câini foarte echilibraţi. Sunt impozanţi, atrag privirile, dar îşi păzesc teritoriul cu fermitate”, a mai spus Bica.

Ciobănesc de Bucovina în expoziţie la Timişoara Ş.Both

„În curte e altfel. Nu mai staţi lângă el ca aici la expoziţie”

Cu un frumos Ciobănesc de Bucovina a venit la Timişoara şi Călin Matei din Salonta. 

„Mi-a plăcut mult pentru că are un temperament foarte liniştit. Câinele meu are nouă luni, e deja mare, dar pe la doi ani va avea pe la 80 de kilograme. Chiar nu e greu cu el, e cuminte, nu e prtenţios nici la mâncare, nici la vreme. În curte e altfel. Nu mai staţi lângă el ca aici la expoziţie. Aici toată lumea pune mâna pe el”, a spus Călin Matei.

Ciobănesc de Bucovina în expoziţie la Timişoara Ş.Both

Rasele de ciobăneşti româneşti
 

România are patru rase de ciobăneşti. Trei sunt omologate de Federaţia Chinologică Internaţională: Ciobănesc Românesc Mioritic, Ciobănesc Românesc Carpatin (omologaţi în 2015), Ciobănesc de Bucovina (omologat recent). Mai există o rasă, Ciobănesc Românesc Corb, care este recunoscut doar la nivel naţional, dar urmează să se înainteze documentaţia pentru omologarea provizorie la nivel internaţional. 

Ciobănesc de Bucovina în expoziţie la Timişoara Ş.Both
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite